YKS Puan Hesaplama
  • Demir Aylanç
  • 0 Yorum
  • 12 Haziran 2022
  • 1011

YKS Puan Hesaplama

YKS, adayların gelecekte alacakları eğitimin niteliğini etkilemesi nedeniyle oldukça önemlidir. Peki, YKS puanı nasıl hesaplanır?


YKS, adayların gelecekte alacakları eğitimin niteliğini etkilemesi nedeniyle oldukça önemlidir. Peki, YKS puanı nasıl hesaplanır?

YKS’ye bu yıl 3 milyonun üzerinde aday katılım sağladı. YKS hazırlığı uzun döneme yayılan bir stres kaynağı iken adayların emeklerinin neticesini alacağı YKS’nin kendisi de ayrı bir stres kaynağıdır. Çünkü YKS, adayların gelecekte alacakları eğitimin niteliğini etkilemektedir. Peki, YKS puanı nasıl hesaplanır?

Sınavın sona ermesinin ardından puan hesaplama ve tercih telaşı başlamaktadır. Sınavdan hemen sonra dahi ailelerin sınav sonucu öğrenme telaşı içerisine girdikleri görülebilmektedir. Puan Hesaplama YKS sürecinin en kritik unsurlarından biridir. Çünkü adaylar bu puanlara göre tercih yapacaklardır. 

Çocukların en iyi üniversitelere girmeleri için sık sık internette tyt ve ayt sonuçlarını arattığı görülmektedir.

Tyt puan hesaplaması sırasında özellikle Türkçe ve matematik netlerinin ham puanı oluşturmada büyük etkilerinin olduğu görülüyor. 

Ayt kısmında ise genellikle fen bilimleri testlerinden soru çözmüş olan sayısal öğrencilerinin standart sapmaya bağlı olarak öne çıkabildikleri görülüyor. Sözel öğrenciler için ise hesaplamada diğer rakiplerini geride bırakma noktasında sosyal bilimler dersleri öne çıkıyor. 

 

AYT TYT YDT Sınavları

AYT TYT YDT sınavları nedir tek tek inceleyerek devam edelim. YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, AYT yani Alan Yeterlilik Testi, TYT yani Temel Yeterlilik Testi ve son olarak YDT yani Yabancı Dil Testi olarak üç bölümden oluşmaktadır.

YKS birinci oturum TYT sınavıdır. Genel puana etkisi %60’tır. İkinci oturum AYT sınavıdır. Ve genel puana katkısı %30’dur. Son olarak üçüncü oturum YDT sınavıdır. Sınava katkısı %30’dur.

İlk oturum olan TYT sınavına tüm adaylar girmek zorundadır. TYT sorularının hazırlandığı müfredat, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla uyumludur. Genel olarak mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulmaktadır.

AYT sınavı, adayların sayısal, sözel, eşit ağırlık, alanlarındaki başarısını ölçmektedir. AYT sınavına girmek için adayların önce TYT sınavını başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Üniversitelere alım AYT puanı ile yapılmaktadır. Adayın TYT’den 150 ve AYT’den 180 alması tercih yapması için yeterlidir.

Yaptığınız doğru sorulara bağlı olarak hesaplayabileceğiniz puanınızı en doğru şekilde öğrenmeniz mümkün.

Her seferinde tyt puan hesaplama aramasını gerçekleştirmemenizi sağlayan ve son derece kolay bir şekilde hesaplama yapabileceksiniz. ÖSYM nin tarafınıza vereceği puanı en doğru şekilde sizlere sunuyor.

 

YKS Puanı Nasıl Hesaplanır?

Yks puanını hesaplamak isteyen öğrencileri ayt ve tyt puanları dahilinde değerlendirmeye almak mümkün olmaktadır. Yabancı dil bölümü üzerinden sınava girmiş öğrencilerin ise tyt sınavlarının yanında ydt sınavları dikkate alınarak hesaplaması gerçekleştirilmektedir.

Yks puanını doğru bir şekilde hesaplayabilmek için öncelikle doğru ve yanlış sayısını tam olarak tespit etmek gerekiyor. Öğrencilerin bu nedenle sınavdan hemen sonra soruların cevaplarını da araştırdıkları görülüyor. Bu doğrultuda pek çok kişinin hatırladıkları kadarıyla doğru yanlış sayılarını büyük ölçütte tutturma imkânı bulunuyor. 

Yks puanı hesaplarken önemli olan detaylardan bir tanesi de öğrencilerin optikte herhangi bir kaydırma yapıp yapmamasıdır. Emin olmaları ve optikle ilgili herhangi bir sorun olmadığını kesinleştirmeleri gerekiyor. 

Siz de yks puan hesaplaması yapmak istiyorsanız aşağıda belirtilen linke tıklayarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz:

YKS puan sıralama hesaplama, YKS puan hesaplama sıralama, YKS puan ve sıralama hesaplama,

YKS TYT puan hesaplama, YKS TYT AYT puan hesaplama:

YKS PUAN HESAPLAMA 

 

OBP Nedir?

YKS okul puanı hesaplama da genel puana büyük katkı sağlamaktadır. Buna göre adayların okullarında kazandıkları puan OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanları YKS’den elde edecekleri puana katılmaktadır. Buna göre bir aday en yüksek 60 en düşük 30 puan alabilmektedir.

OBP puanı sayesinde tyt ve ayt genel puanını yükseltmek ve sıralamada üst sıralara çıkmak mümkün oluyor. Bu sebeple adayların genel okul puanlarını iyi bir seviyede tutmaları da alacakları genel puana yansıyarak büyük bir avantaj sağlıyor. Net puan hesaplaması gerçekleştirilirken ise ham puan üzerine OBP puanı eklenerek adayların sınav sonucu ortaya çıkartılıyor. 

Puanınızı hesaplamak için, yazımızda belirtmiş olduğumuz linke tıklamanız ve Eğitim Kutusu tarafından sizlere sunulmuş olan kaliteli puan hesaplayıcı sayesinde alacağınız notu öğrenmeniz mümkündür. Siz de kolaylıkla ve doğru bir şekilde puanınızı öğrenebilmek için, aşağıda belirtilen linke tıklayabilirsiniz:

puan hesaplama YKS 2021, YKS 2021 puan hesaplama, YKS puan hesaplama 2021:

YKS PUAN HESAPLAMA 


Dikkat 

Yıllara göre katsayılar ve hesaplama algoritmaları değişmediğinden diğer yıllar için de bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Yani bu bağlantı aşağıdaki ve benzeri diğer hesaplama ihtiyaçlarınızı da karşılayacaktır.

2023 yks puan hesaplama

2019 yks puan hesaplama

2020 yks puan hesaplama

yks 2023 puan hesaplama

yks 2022 puan hesaplama

2022 yks puan hesaplama

yks puan hesaplama 2023

2021 yks puan hesaplama

yks puan hesaplama 2022

 

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.

Sizlere Öneriyoruz

Bu blog yazısını okuyanlar aşağıdaki eğitimleri tercih ettiler!