Yazılım Nedir? Yazılımcı Ne İş Yapar?
  • Rüzgar Karakuz
  • 0 Yorum
  • 29 Temmuz 2023
  • 169

Yazılım Nedir? Yazılımcı Ne İş Yapar?

Yazılım Nedir? Yazılımcı Ne İş Yapar? Siber Yazılımcı Nedir? Nasıl Yazılımcı Olunur? Yazılımcılar Ne Kadar Kazanıyor?


Yazılım, bilgisayar donanımında yürütülen ve bilgisayar tarafından görevlerin tamamlanmasını kolaylaştıran programlama kodunu ifade eder. Bir bilgisayar programı, belirli bir görevi tamamlamak için bir bilgisayar işlemcisi tarafından gerçekleştirilen, programlama kodunda yazılmış belirli bir talimat dizisidir. Bu nedenle, bir bilgisayar programı, belirli bir kullanım veya görev için tasarlanmış bir yazılım parçasıdır.
Yazılım geliştiriciler, kod yazarak kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için yazılım oluştururlar. Bu profesyoneller bilgisayar programları ve uygulamaları tasarlar, oluşturur ve uygular.
Uygulama yazılımı geliştiricileri, mobil cihazlarda ve bilgisayar masaüstlerinde kullanılan uygulamalara odaklanır. Sistem yazılımı geliştiricileri, veri tabanı, oyun, web geliştirme ile birlikte ağ dağıtımında kullanılan yazılımları oluşturur ve denetler.


Siber Yazılımcı Nedir?

Siber yazılımcı, bilgisayar ve internet teknolojilerine odaklanan uzman bir yazılım geliştiricisidir. Siber yazılımcının görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Siber güvenlik uzmanları için yazılım ve altyapı güvenliği sağlar.
  2. Veri güvenliği ve şifreleme sistemlerini tasarlar ve uygular.
  3. Güvenlik açıklarını tespit eder ve düzeltir.
  4. Virüs, zararlı yazılım ve saldırılara karşı savunma sistemleri oluşturur.
  5. Sistemlerin ve ağların güvenliğini sağlamak için testler gerçekleştirir.
  6. Siber saldırılara karşı önlem alır ve saldırıları önlemek için güvenlik duvarları kurar.
  7. Yeni siber güvenlik teknolojileri ve yöntemleri takip eder ve uygular.
  8. Veri ihlallerini ve sızıntıları önlemek için güvenlik politikaları geliştirir.
  9. Güvenlik açıklarının yama ve güncellemelerle giderilmesini sağlar.
  10. Siber tehditleri izler ve gerekli durumlarda güvenlik önlemlerini günceller.

Siber yazılımcılar, dijital dünyanın güvenliğini sağlamak için teknolojiye hakim, problem çözme becerileri yüksek ve sürekli öğrenmeye açık profesyonellerdir.


Nasıl Yazılımcı Olunur?

Yazılım geliştiricisi olmak, eğitim ve pratik deneyim gerektirir. Yazılımcı olma sürecinde takip etmeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Eğitim: Bilgisayar bilimi veya ilgili alanlarda sağlam bir eğitim geçmişine sahip olmak faydalı olabilir. Bilgisayar Bilimi, Yazılım Mühendisliği veya ilgili bir alanda diploma alabilirsiniz. Bazı yazılım geliştiriciler ayrıca matematik veya fizik eğitimlerine de sahiptir. Çünkü bu konular analitik ve problem çözme becerilerini geliştirir.
  2. Yazılım Dili: Bir yazılım dili öğrenerek başlayın. Python, Java, C++ ve JavaScript bazı popüler seçeneklerdir. Ancak başlamak için en iyi dil ilgi alanlarınıza ve takip etmek istediğiniz yazılım geliştirme türüne bağlı olacaktır.
  3. Çevrimiçi Kurslar ve Eğitimler: Programlama ve yazılım geliştirmeyi öğrenmek için çok sayıda çevrimiçi kaynak mevcuttur. Eğitim Kutusu olarak bir çok yazılım eğitimi vermekteyiz. Verdiğimiz üniversite sertifikalı eğitimler yazılım uzmanı olma sürecinizde çok işinize yarayacaktır. Yazılım eğitimlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
  4. Pratik: Yeterli bir yazılım geliştiricisi olmanın anahtarı pratiktir. Bu süreçe birçok proje üzerinde çalışabilirsiniz. İş başvurusu yaparken değerli olabileceğinden, projelerinizi sergileyen bir portföy de oluşturabilirsiniz.
  5. Açık Kaynağa Katkıda Bulunun: Açık kaynaklı projelere katkıda bulunmak, yalnızca kodlama becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Aynı zamanda işbirlikçi bir ortamda çalışma yeteneğinizi de gösterir.
  6. Profesyonel Bir Profil: Bir LinkеdIn profili ve GitHub hesabı oluşturabilirsiniz. Güncel bir LinkedIn profili, ağ oluşturma ve iş arama için çok önemlidir. Bir GitHub hesabı ise programlarınızı ve katkılarınızı sergiler.
  7. Stajlar veya Giriş Seviyesi İşler: Profesyonel deneyim kazanmak için staj veya giriş seviyesi pozisyonlara başvurun. Maaşınız çok yüksek olmasa bile, kazandığınız deneyim ve bilgi paha biçilmez olacaktır.
  8. Sürekli Öğrenme: Teknoloji endüstrisi sürekli gelişmektedir. Bu yüzden de en son trendler ve teknolojilerle güncel kalmanız gerekiyor. Teknoloji Bloglarını okuyun. Sosyal medyada sektör liderlerini takip edin ve becerilerinizi geliştirmek için daha ileri düzey kurslar veya sertifikalar almayı düşünün. Eğitim Kutusu olarak paylaştığımız teknoloji Blogları ve Eğitimleri güncel kalma konusunda çok işinize yarayacaktır. Bilişim ve Teknoloji konulu Bloglara göz atabilirsiniz. Yazılım eğitimlerimize de buradan ulaşabilirsiniz.
  9. Uzmanlaşmak: Deneyim kazandıkça, web geliştirme, mobil uygulama geliştirme, veri bilimi, yapay zeka gibi belirli bir yazılım geliştirme alanında uzmanlaşmayı seçebilirsiniz. Bu da iş bulmanızı kolaylaştıracak bir diğer faktördür.

Yazılımcı nasıl olunur? Yazılımcı olmak için ne yapmanız gerekiyor? Yazılımcı olabilmek için ne yapmak gerekir? Yazılım uzmanı nasıl olunur?


Yazılımcılar Ne Kadar Kazanıyor?

Ortalama yazılımcı maaşları 2023 yılı itibariyle 33.200 TL civarındadır. En düşük maaş 21.300 TL iken en yüksek maaş ise 54.800 TL'dir.

Ortalama yazılımcı maaşları 2022 yılında 16.764 TL civarındaydı. En düşük maaş 9600 TL iken en yüksek maaş ise 28.500 TL civarındaydı. Buradan anlaşıldığı üzere ortalama yazılımcı maaşları 2022 Temmuz'dan bu yana %98 oranında artmıştır.

Yazılımcı maaşlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Tecrübe ve Yetenek Seviyesi
  2. Uzmanlık Alanı ve Teknoloji Becerileri
  3. Şirketin Büyüklüğü ve İşverenin Mali Durumu
  4. Mevcut Piyasa Koşulları ve Talep
  5. Bölge veya Şehir
  6. Eğitim Düzeyi ve Akademik Başarılar
  7. Proje Yönetimi ve Liderlik Yetenekleri
  8. Sektör ve Endüstri
  9. Çalışma Saatleri ve Esneklik
  10. Sertifikasyon ve Lisans Durumu
  11. İş Deneyimi ve Referanslar
  12. Dil Yetenekleri ve Çok Dilli Olma Durumu
  13. Ekstra Yan Haklar ve Faydalar
  14. Şirket Kültürü ve Çalışma Ortamı
  15. İş Performansı ve Başarıları

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.

Sizlere Öneriyoruz

Bu blog yazısını okuyanlar aşağıdaki eğitimleri tercih ettiler!

  • 4949 Kişi
  • 16 Modül
  • 163 Ders
754 ₺ yerine 469 ₺
  • 1538 Kişi
  • 9 Modül
  • 96 Ders
897 ₺ yerine 642 ₺