Yazılım Mühendisliği Nedir?
  • Ece Yılmaz
  • 0 Yorum
  • 30 Haziran 2023
  • 270

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliğini, çeşitlerini ve bir yazılım mühendisinin görevlerini öğrenin. Yazılım mühendisi olma yolunda gereken adımları ve yetenekleri Eğitim Kutusu ile keşfedin. Kendinizi yazılım alanında geliştirmek için ipuçları ve yönlendirmeler elde edin.


Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği nedir? Mühendislik yöntemlerine ve en iyi mühendislik tekniklerine bağlı kalır. Sanal dünyadan ziyade gerçek dünya ile ilgilenip sorunlarını çözmek için bilgisayar uygulamalarını geliştirmektir. Bu programların test edilip dağılıtılması da yazılım mühendisinin görevlerindendir.

Yazılım mühendisliği temel alanı, yapısal test yapmak ve mühendis sertifikasyon güvencesi sunmaktır. Bununla birlikte kalite, zaman ve bütçe verimliliğini artırma hedeflenir. Yazılım geliştirmeye disiplinli ve organize bir yaklaşım uygular.

Eğer siz de yazılım konusunda üniversite okumadan kendinizi geliştirmek istiyorsanız tüm Yazılım Eğitimleri’mize göz atmanızı öneriyoruz. Programlama dilleri ve ne işe yaradıkları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Programlama Dilleri ve Python Programlama Dili ile ilgili blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Terimin orijinal kullanımı belirsizdir. İlk yazılım mühendisliği konferansı 1968'de NATO tarafından düzenlendi ve sponsor oldu. 

Konferansta yazılım geliştirmedeki siber güvenlik sorunları ele alındı. 


Yazılım Mühendisliği Türleri 


Bir yazılım mühendisi genellikle birçok kodlama projesini yönetir. Yazılım mühendisliği yazılım için kod yazmaktan daha fazlasını gerektirir. 

Aslında yazılım mühendisliği; 

  • bütçe planlaması
  • analiz yapmak 
    • tasarım yapmak
      • geliştirme yapmak 
        • yazılım testi yapmak
          • entegrasyon yapmak
            • kalite kontrol yapmak
              • emeklilik 

                gibi alanları, kısacası yazılım aşamalarının hepsini kapsamaktadır.

                Hemen hemen tüm yazılım mühendisliği kategorileri 3 başlıkta incelenebilir.

                Operasyon İçerikli Yazılım Mühendisliği 


                Bir yazılımın bir bilgisayarda nasıl çalışacağının tüm süreçlerini içerir. Bu, yazılım bütçesi içerisindeki en ufak ayrıntıları da içerir. Ekiplerin ve kullanan birimlerin yazılımla etkileşim biçimleri bazı farklılıklar ve güven sorunları içerebilir.


                Geçiş Yazılım Mühendisliği 


                Bu tür yazılım mühendisliği, yazılımın ilk ayarının dışına taşındığında uyarlanabilir ve ölçeklenebilir hale getirilmesi görevini üstlenir.


                Bakım Yapan Yazılım Mühendisliği 


                Önceki bir yazılım geliştirme süreci içerisinde göz ardı edilmiş olabilecek çevresel değişiklikleri ele alır. Yeni teknolojileri, hataları ve risk faktörlerini hesaba katmak için mevcut yazılımın geliştirilmesi işini üstlenir. Hataların temizlenmesi faaliyetini içerir.



                Yazılım mühendisi Görev ve Sorumlulukları 


                Yazılım mühendisliği genellikle tek uygulamalar veya programlar yerine büyük ve karmaşık yazılım sistemleri için kullanılır. Bir yazılım mühendisi genellikle sistemlerin tasarımından sorumluyken, programcılar veya yazılım geliştiriciler genellikle uygulamanın kodlanmasından sorumludur. Bazı durumlarda, tamamen farklı iki rol olmasına rağmen, insanlar ağ mühendisliğinin işlevlerini yazılım mühendisliği ile karıştırma eğilimindedir. Yazılım mühendisliği ne iş yapar sorusunun cevabı aşağıdaki listededir.

                Örneğin ağları planlayan, dağıtan ve inşa eden bir mühendis vardır. Bu mühendis yazılım oluşturan, test eden ve teslim eden bir mühendisten farklıdır.


                Bir yazılım mühendisinin sorumlulukları ve görevleri değişkendir. Aşağıdaki günlük görevler bu role dahil edilir:

                • Yazılım sistemlerinin tasarlanması ve yönetilmesi.

                • Yeni yazılım kodlarının uygulanması. Bu kodların tek tek test edilmesi.

                • Kod yazmak ve kodları değerlendirmek.

                • Yazılımın hızını kontrol etmek. Yazılımı kullanıcı bazlı optimize etmek.

                • Müşteriler,diğer yazılımcılar, siber güvenlik uzmanları ve ilgili diğer taraflarla münazaralar yapmak.

                • Müşterilere ve iş ortaklarına sürekli yenilikler sunmak.


                Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur? 


                Yazılım mühendisliği alanı sürekli gelişiyor. Ve bu da onu heyecan verici ve dinamik bir kariyer yolu haline getiriyor. Yazılım mühendislerine yüksek talep var. ve TÜİK, yazılım mühendisleri için istihdam fırsatlarının 2030'a giden on yılda %22 artacağını tahmin ediyor.


                Yazılım mühendisi olmak için; eğitim, iş deneyimi ve teknik sertifikaların bir karışımı gerekmektedir. Yüm bunlar yoluyla elde edilebilecek doğru teknik becerilere ve niteliklere sahip olunmalıdır. Aşağıdakiler, çoğu kişinin yazılım mühendisliği alanına girmek için kullandığı tipik yollardır:


                • Kariyer planı hazırlamak. 

                Gelecek vadeden bir yazılım mühendisi için ilk adım, net bir profesyonel yolu görselleştirmektir. Kodlama ve diğer yazılım mühendisliği becerileri çatısı altına giren birçok farklı iş vardır. Kariyer planlama sürecinin başında bazı kararlar alınmalıdır. Yazılım mühendisliği ile web programlama-bilgisayar programlama gibi ilgili disiplinler arasında ayrım yapmak önemlidir.

                • Lisans programlarına giriş. 

                Bilgi teknolojisi, bilgisayar bilimi veya bilgisayar ve bilgi sistemleri gibi teknik bir alanda bir lisans programları vardır. Ve bu programlar genellikle yazılım mühendisleri tarafından takip edilir.

                Bazı insanlar ayrıca yazılım mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi ararlar.

                Sertifikalı ve kendi kendine yönetilen öğrenme. Önceden, resmi yazılım mühendisliği derece programları, kapıdan içeri girmenin tek yoluydu. Günümüzde, alana kendi kendine yönetilen sertifika programları, ön lisans programları, çıraklık ve eğitim kampları aracılığıyla da girilebilir.

                Yazılım mühendisliği dünyasına adım giriş yapmadan önce, insanların yazılım yaparak deneyim kazanması gerekir. Yazılım dünyasında pratik beceriler kazanmak ayrıca çok önemlidir. Staj, kendinizi tanıtmanın harika bir yoludur ve özellikle halihazırda yazılım mühendisliği diploması almakta olan öğrenciler için faydalıdır. Staj ayrıca iletişim kurmak ve tecrübeli yazılımcılarla tanışmanın bir yoludur ve gelecekteki değişik iş fırsatlarının kapısını aralar..


                • Yazılım portföyü oluşturmak

                Portföy, aday yazılım mühendislerinin potansiyel işverenlere kodlama becerilerini, yeteneklerini, yazılım tasarım fikirlerini anlamalarını sağlar. Ve geliştirme uzmanlıklarını göstermek için kullandıkları en önemli araçlardan biridir. 

                Bu nedenle, iyi hazırlanmış bir portföy gerekmektedir. Yazılım mühendisliği alanına girmek isteyen adaylar için harika bir araçtır.

                • İşe başvurmak. 

                Gerekli bilgi ve donanımdan sonra yapılması gereken il iş Yazılım mühendisliği iş ilanlarına başvurmaktır. İyi bir Linkedln profiline sahip olmak da gerçekten önemlidir. (BKZ. Linkedln Eğitimi)


                Yazılım mühendislerinin becerileri ve özellikleri 


                Yazılım mühendisleri, problem çözmeye yardımcı olacak yazılımlar tasarlar ve geliştirir. Bu nedenle, büyük iletişim becerileri ile birlikte belirli bir düzeyde teknik uzmanlık gerektirir. Yazılım mühendisleri bu nedenle hem teknik becerilere hem de yumuşak yeteneklere sahip olmalıdır.

                Aşağıda, yazılım mühendislerinin sahip olması gereken çeşitli beceri ve özelliklerin bir listesi bulunmaktadır:

                • Python, JavaScript, C veya C++ gibi programlama dilleri ve nesne yönelimli programlama bilgisi.

                • Projeleriyle ilgili çok sayıda karmaşık ayrıntıyı takip etmeleri gerektiğinden, yazılım mühendisleri için ayrıntılara büyük dikkat gösterilmesi gerekir.

                • İşletim sistemleri, veritabanı sistemleri ve bilgisayar ağları gibi kavramların temel bilgisayar bilimi bilgisi gereklidir.

                • Çoğu yazılım mühendisliği uzmanı, Linux da dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerine aşina olmalıdır. SQL gibi veritabanı yönetim sistemlerini kullanmalıdır.

                • Yazılım mühendisleri nadiren yalnız çalıştıklarından, tüm yazılım mühendisliği rollerinde iletişim becerileri çok önemlidir. Yazılım mühendisleri, projelerinin hedeflerini ve kapsamını ekip üyelerine ve paydaşlara teknik terimleri açıklar. Hem de teknik olmayan terimlerle etkin bir şekilde açıklamaktan sorumludur.

                • Yazılım mühendislerinin sık sık kodlama sorunlarını ve hataları gidermesi gerekir. Problem çözme becerileri bu rol için çok önemlidir.

                • Yazılım mühendislerinin, teknolojinin değişen taleplerini karşılamak için beceri setlerini sürekli olarak güncellemeleri ve sürdürmeleri gerekmektedir.

                • Veritabanı mimarisi ve tasarımı hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar.

                • Yazılım mühendisleri Agile ve Scrum proje yönetimi konusunda bilgili olmalıdır.

                • Pazarda bulut geliştiriciler ve mühendisler için yüksek bir talep vardır. Yazılım mühendisleri en azından bulut bilişimin temel ilkelerini bilmelidir.

                • Yazılım ekiplerinin zaman içinde kaynak kodundaki değişiklikleri yönetmesine yardımcı olmak için sürüm kontrolü bilgisine ihtiyaçları vardır.

                • Yazılım mühendisleri, bir yazılım programındaki hataları halka yayınlamadan önce düzeltmelerini sağlar. Yazılımda hata ayıklama ve test etme konusunda uzmanlığa sahip olmalıdır.


                Yazılım Sertifika Programları 


                Yazılım mühendisleri, yalnızca sertifika alarak yeni beceriler geliştirebilir ve mevcut becerileri potansiyel işverenlere gösterebilir. Bazı kuruluşlar, yazılım mühendisliği pozisyonları için ön koşul olarak bir dizi sertifika da listeler. Bir dizi sertifika almış bir aday, daha yüksek bir maaş için pazarlık yapabilir. Veya daha fazla pozisyon için uygun olabilir.


                Aşağıdakiler, yazılım mühendisleri için ortak sertifika seçenekleridir:


                1. Makine Öğrenimi Eğitimi

                2. SQL Server Veri Tabanı Puanlama Eğitimi

                3. C# Eğitimi

                4. Go Programlama Dili Eğitimi

                5. A dan Z ye SQL Eğitimi



                Yazılım Mühendisliği Maaş 


                Yazılım mühendisliğinde bir kariyer hem zorlu hem de ödüllendirici olabilir. İş Bazen Karmaşıktır. Ancak maaşı ortalamanın üstündedir. Şu anda Yazılım Mühendisi maaşları başlangıçta 30.000 seviyesindeyken tecrübeli bir mühendisin maaşları 100.000 seviyesinin üstüne çıkabilmektedir.

                Özel Sektör özellikle yapay zeka ve veri mühendisliği konusunda çok yüksek maaşlar vermektedir. Belki iyi bir anlaşmayla yazılım mühendisi daha çok maaş alabilir. KKTC uyruklu Türk vatandaşları da Türkiye'de ki üniversiteleri bitirip burada işe yerleşme imkanına sahiptir.


                Yazılım mühendisliğinin kapsamı son 20 yılda önemli ölçüde artmıştır. 

                Bulut bilgi işlem, yapay zeka (AI), blockchain ve siber güvenlik gibi teknolojilerin hızla gelişmektedir. Bu nedenle işletmeler sürekli olarak daha iyi çözümler aramaktadır. 

                Yazılım mühendisliği adaylarının yüksek talep görmesi bekleniyor.


                Yazılım Mühendislerinin Zorlukları 


                Her alan bazı zorluklarla birlikte gelir ve yazılım mühendisliği de bir istisna değildir. Yazılım mühendisliği içindeki bazı zorluklar şöyle özetlenebilir. Bir kişinin yetenek ve gelişim aşamasına özgü olsa da, diğerleri genel olarak karşı karşıyadır.

                Aşağıdakiler, yazılım mühendisliğinin birkaç yaygın zorluğudur:


                • Hızla değişen teknoloji. 

                Makine öğrenimi, yapay zeka ve derin öğrenme gibi yeni teknolojilerin hızla kullanıma sunulmaktadır. Bu nedenle yazılım mühendisleri kendilerini rekabette farklı kılmak durumundadır. Bunun için değişen trendleri yansıtan yeni bilgisayar yazılım ürünleri yaratmak için her zaman araştırma yapmak zorundadır. Teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için, becerilerini de sürekli olarak güncellemelidir.

                • Zaman sınırlamaları. 

                Zaman kısıtlamaları, yazılım mühendisleri için büyük bir engel olabilir. Mühendislere zamanında baskı yapılırsa, kalite gereklerini karşılayan bir ürün geliştiremezler.

                Değişen gereksinimler. Yazılım mühendisleri için, geliştirme sürecindeki değişen gereksinimler öngörülemeyen zorluklar ortaya çıkarabilir. Değişen gereksinimlere hızla uyum sağlayamazlarsa, projenin sonucu etkilenebilir.

                • KVKK.

                KVKK yani kişisel verilen korunması yasasına bağlı olarak veri gizliliği çok önemlidir. Yazılım mühendisleri buna bağlı olarak tüm süreçleri yönetmek zorundadır. Siber güvenlik önlemlerini korumak zorundadırlar. Veri gizliliği Avrupa birliği kapsamında da çok önemlidir.

                • Belirsiz müşteri gereksinimleri. 

                Müşteriler bazen yazılım ihtiyaçları konusunda netlikten yoksundur. 

                Sonuç olarak, yazılım mühendisleri, tüketicilerin programda sıklıkla ihtiyaç duyduğu kapsamlı özellik listesinin farkında olmayabilir. Ve yazılım çalıştırıldıktan sonra sorunlar ortaya çıkabilir.

                • Yazılım hatası riski. 

                Hataları veya sorunları olan bir yazılımın bazen ciddi sonuçları olabilir.

                Örneğin, uzay, havacılık ve nükleer santraller güvenlik açısından kritik sektörlerdir. Yazılım arızasının maliyeti çok büyük olabilir.

                Yazılım mühendisliğinde en önemli ve sık kullanılan gereksinimlerden ikisi işlevsel ve işlevsel olmayan yazılım gereksinimleri olarak görülür. İki tür arasındaki farkları ve her birinin kullanıcı beklentilerini karşılamaya nasıl katkıda bulunduğunu öğrenin.


                Yazılım Mühendisliği Taban Puanları

                 

                Yazılım Mühendisliği Taban Puanları blog yazımızda bu konuda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Aynı zamanda aşağıdaki listenin üzerine tıklayarak ilgili blog yazımıza gidebilirsiniz.


                Yazılım mühendisliği üniversite içerisinde değerli bir bölümdür. Aşağıdaki listede yazılım mühendisliği üniversiteleri ile ilgili de bilgi alabilirsiniz. 

                Yazılım mühendisliği puanları yüksektir. Taban puanları ve başarı sıralamaları ciddi anlamda zorlayıcıdır. Aynı zamanda des yazılım mühendisliği geçişi yapmak da mümkündür. Dgs yazılım mühendisliği taban puanlarına ilerleyen yazılarımızda deyineceğiz. 

                Yazılım mühendisliği dersleri de çok zorlu derslerdir. Başarı sıralaması da çok yüksektir. TYT, AYT, YKS sınavları içerisinde ciddi başarı sıralaması isteyen bir bölümdür.



                Ayrıca YÖK Atlas yazılım mühendisliği üzerinden de taban puanlar incelenebilir. Yine Yazılım mühendisliği Yoktur Atlas üzerinden sıralamalara da ulaşılabilir. Böylece;

                gibi sonuçlara da yazılım mühendisliği YÖK Atlas diye aratarak incelenebilir.

                Herkesin merak ettiği;

                Aramalarının sonuçlarına da YÖK üzerinden incelenebilir.


                Dikey geçişte; 

                genellikle;

                • ulaştırma işletme mühendisliği, 

                • gemi makineleri işletme mühendisliği, 

                • gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği

                • elektronik ve haberleşme mühendisliği 

                tarafından talep olduğunu hatırlatalım.


                Sosyal Medyada Paylaşın

                0 Yorum

                Yorum Yapın

                Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.

                Sizlere Öneriyoruz

                Bu blog yazısını okuyanlar aşağıdaki eğitimleri tercih ettiler!

                • 4949 Kişi
                • 16 Modül
                • 163 Ders
                754 ₺ yerine 469 ₺
                • 1538 Kişi
                • 9 Modül
                • 96 Ders
                897 ₺ yerine 642 ₺