Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler

Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler

Tercih sürecinin sonrasında yerleşemeyen pek çok öğrencinin aklında aynı soru var: Üniversite okumadan yapılacak meslekler nelerdir?


Tercih sürecinin sonrasında yerleşemeyen pek çok öğrencinin aklında aynı soru var: Üniversite okumadan yapılacak meslekler nelerdir? 

Üniversite okumadan yapılabilecek belli başlı meslek gruplarına rastlanmaktadır. Pek çok kişi üniversite okumadan nitelikli bir mesleğe sahip olunamayacağını düşünmektedir. Elbette ki üniversite eğitim ve kariyer alanında etkileri son derece büyük bir etkendir. Fakat günümüzde üniversite mezunu sayısının artması sonucu istenilen kariyeri yakalama noktasında da sıkıntılar yaşanmaktadır. 

Üniversite okumadan da bir meslek sahibi olmak isteyen kişilerin alabilecekleri bazı sertifikalar ile ilgili alanlarda meslek sahibi olmaları mümkün olmaktadır. Özellikle liselerde ilgili bölümlerde okumuş veya liseden mezun olabilmiş kişilerin çeşitli sertifikalar ile meslek edinebildiği görülmektedir. Peki hangi alanlarda sertifika alınarak meslek sahibi olunabilir? Diploma gerektirmeyen meslekler nelerdir?


Hangi Meslekler Diploma Gerektirmez?

Meslek sahibi olurken bilindiği gibi bazı meslekler ciddi eğitim düzeyleri ve diplomalar gerektirir. Üniversite öğrenimi görmemiş veya diploma sahibi olmayan kişilerin ise diploma gerektirmeyen meslekleri araştırdığı görülebilir. Diplomasız, üniversite öğrenimi görmeden sahip olabileceğiniz meslekler şu şekilde: 


  • 1. Tıbbi Sekreterlik (Hasta Kabul Danışmanlığı)

Üniversitelerde eğitim görmeye gerek duymadan, yalnızca sertifika edinerek sahip olunabilecek etkili mesleklerin başında tıbbi sekreterlik yer alıyor. Bu mesleğe sahip olmak isteyen kişilerin ilgili online eğitimleri alarak sertifika sahibi olduktan sonra çeşitli sağlık kuruluşlarına bu pozisyon için iş başvurusunda bulunması mümkün. Üniversite okumadan sahip olunabilecek bir meslek olmasının yanı sıra tıbbi sekreterliğin sağladığı bir diğer avantaj ise hiç bitmeyecek bir meslek olması. Sağlık sektörüne ve çalışanlarına devamlı ihtiyaç duyulması nedeniyle tıbbi sekreterliğin hiç bitmeyecek meslekler arasında yer alması da beklenmedik bir durum değil.  


  • 2. Baristalık

Herhangi bir diploma gerektirmeyen mesleklerden bir tanesi de baristalık. Özellikle de yabancı kahve ve içecek kültürlerini benimsememiz sonrası Türkiye’de sıklıkla çalışan ihtiyacı bulunan alanlardan bir tanesi de baristalık olarak öne çıktı. Bu nedenle pek çok kişi de bu mesleğe yöneldi. Herhangi bir üniversite mezuniyeti gerektirmeyen baristalık, yalnızca sertifika sahibi olarak yapabileceğiniz ve istihdam edilebileceğiniz bir alan. 


  • 3. İçerik Yazarlığı (SEO Uzmanlığı)

Günümüzde daha yeni yeni yaygınlaşmaya başlamış olan SEO algısı sonrasında dijital içerik yazarlığına da sıklıkla ihtiyaç duyulur hâle geldi. Günümüzde en çok kazandıran meslek grupları arasında yer alan dijital içerik üreticiliğini yapabilmek için tek yapmanız gereken sertifikanızı edinmek. İlgili eğitimi aldıktan sonra sertifikanıza sahip olarak bu alandaki yetkinliğinizi kanıtlayabilecek ve hiç bitmeyecek bir mesleğe sahip olabileceksiniz. 

Bütün işlerimizi dijitalden yürüttüğümüz bu süreçte içerik yazarlarına da sıklıkla ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle sayfa tanıtımı ve arama motoru içerisinde yer edinebilme amacıyla SEO uzmanları ve dijital içerik yazarları büyük önem taşıyor. Dijital varlığı kanıtlayabilmek için ihtiyaç duyulan bu meslek grubunda çalışabilmek ve hiç bitmeyecek olan mesleğinize sahip olmak için tek yapmanız gereken sertifikanızı edinmek


  • 4. Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı 

Yine sağlık sektörü içerisinde değerlendirilen ve ihtiyaç duyulan meslek gruplarından bir tanesi de hasta ve yaşlı bakıcılığı. Bu meslekle ilgili üniversite bölümleri bulunuyor olsa da mesleği aktif olarak sürdürebilmek için bu bölümlerde okumuş olmak zorunlu değildir. Sertifika sahibi olarak da hasta ve yaşlı bakıcısı olunabilmektedir. 

Sağlık sektörü hiç bitmeyecek olması nedeniyle meslek tercihi gerçekleştirirken ön planda tutulması gereken ve kişilerin yönelebileceği mantıklı alanlar arasında yer almaktadır. Üniversite okumadan doğrudan meslek sahibi olmak isteyen kişilerin bu nedenle yöneldikleri ana alanlardan biri sağlık sektörüdür. Tıbbi sekreterlik, hasta ve yaşlı bakıcılığı, eczane danışmanlığı gibi sertifika edinerek sahip olunabilecek sağlık temelli meslekler oldukça fazla olduğu için üniversite mezunu olmadan meslek edinmesi gereken kişilerin 


  • 5. Influencerlık

Günümüzün en sık tercih edilen mesleklerinden bir tanesi de influencerlık. Pek çok kişinin takip ettiği ve özendiği influencerların yaptıkları iş için üniversitenin ilgili bir bölümünden mezun olmaları gerekmez. Dijitalin gelişmesi ile ün algısının da şekillenmesi sonrasında doğan influencerlık mesleği, kişilerin kitlelerine hitap ettiği noktalara göre farklı beceriler gerektirebilir. Yine de özel bir eğitim veya sertifika sahibi olmak bu meslek için gerekli görülmez. Yalnızca sosyal medyayı nasıl yönetmeleri gerektiğini öğrenmek mesleğin ilerletilebilmesi için büyük öneme sahiptir. Bu noktada yardımcı olabilecek eğitimler şu şekildedir:


Sertifika ile Meslek Sahibi Olunabilir Mi?

Günümüzde illaki yükseköğretimden mezuniyet belgesi alarak çalışmak gerekmez. Pek çok meslekte de iş verenler diplomanın yanı sıra sertifikalara ve çeşitli yetkinliklere bakmaktadır. Yani yalnızca meslek sahibi olmak isteyenler değil sahip oldukları mesleklerde de kendilerini geliştirmek isteyenler sertifika edinme yoluyla kariyerlerinde gelişim sağlayabilirler. 

Sertifika edinerek sahip olunabilecek belli başlı meslek grupları bulunabildiği gibi sertifikalarla desteklenerek daha nitelikli hâle gelinebilecek meslekler de bulunmaktadır. Bu meslek grupları içerisinde öncelikle sertifika edinerek sahip olunabilecek meslekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu mesleklere yalnızca sertifika alarak erişmeniz mümkün olur. Sahip olunan mesleğe katkıda bulunabilecek eğitim sertifikaları ise şu şekilde sıralanabilir:

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.