Hasta bakıcılığı mesleğini üniversite eğitimi almadan da yapmak mümkündür. Nasıl mı? Gelin birlikte bakalım!
Hasta bakıcılığı mesleğini üniversite eğitimi almadan yapmak mümkündür. Ancak, bir hasta bakıcısı olmak için bazı beceri ve niteliklere sahip olmak gerekir. Üniversite okumadan da pekala rahat bir şekilde bu mesleğe sahip olunabilir. Herhangi bir lisans programından mezun olmayı zorunlu tutmasa da bu mesleğin de elbette karşılanması gereken gereklilikleri vardır.
Hasta yaşlı bakıcı olmak için bazı kriterleri karşılamak gerekir. Bu kriterlere uyumluluk sağlayan kişilerin alanda çalışması mümkündür. Pek çok kişi bu mesleğe sahip olmak için üniversite okumanın gerekli olduğunu düşünür. Halbuki üniversite okumadan da hasta bakıcı olabilmek mümkündür.
Bu mesleğe sahip olabilmek için yapılması gereken tek şey bu alanda sertifika almaktır. Geçerliliği bulunan sertifikalar veren bir kurumdan eğitim alınması halinde bu alanda çalışılabilir. Eğitim Kutusu üzerinden sertifika nedir, nasıl alınır gibi konular hakkında da ayrıca bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hasta ve yaşlı bakım alanında çalışmak isteği olan kişiler hasta bakıcı olarak çalışabilmek için öncelikle bu alanda ilgili belgeleri edinmelidir. Anadolu meslek liselerinden, Anadolu teknik liselerin hasta ve yaşlı hizmetleri alanından mezun olarak bu alanda çalışılabilir. Bunun haricinde aracı eğitim kurumlarından sertifika edinerek de bu alanda çalışmak mümkündür. Peki, hasta ve yaşlı bakıcılık mesleği tam olarak nedir, ne işe yarar?
Hasta bakıcılığı, genellikle yaşlı veya hastalıkla mücadele eden insanlara evde bakım hizmeti vermek için yapılan bir meslektir. Hasta bakıcısı, bir hastanın evinde veya hastanede, tıbbi bakım vermek, ev işleri yapmak, günlük aktivitelerde yardımcı olmak ve hasta ile iletişim kurmak gibi birçok görevi yerine getirir.
hasta ve yaşlı bakıcılar, yardıma ihtiyaç duyan kişilerin bakım ihtiyacının karşılanması noktasında rol oynar. Özellikle yaşlı bireylerin hasta bakımı, temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımcı olurlar. Yaşlıya veya hastaya ilacını verme, yemeklerini getirme, temizlik ihtiyaçlarını karşılama gibi noktalarda onlara yardımcı olurlar.
Hasta bakıcısı olmak için gerekli nitelikler arasında şunlar bulunabilir:
Hasta bakıcısı olmak için, öncelikle bir eğitim almak zorunlu değildir. Ancak, bazı kurslara katılmak, sertifikalar almak veya deneyim kazanmak, hasta bakıcısı olarak çalışmak için avantaj sağlayabilir.
Birçok sağlık hizmeti kuruluşu, hasta bakıcılığı iş ilanlarına başvuran kişilerin, CPR (Kalp Atışı Kurtarma) ve İlk Yardım sertifikalarına sahip olmalarını isteyebilir. Bu sertifikaları almak için çevrimiçi kurslara veya yerel sağlık kuruluşlarına da başvurabilirsiniz.
Hasta bakıcılığı iş ilanlarına başvururken, deneyiminiz hakkında açık ve net olmalısınız. Referanslarınızı ve deneyimlerinizi belirtmek ve işverenlerin sizinle iletişime geçmelerini kolaylaştırmak için iletişim bilgilerinizi paylaşmanız da ayrıca önem taşımaktadır.
Hasta bakıcılığı işlerinin çoğu, düzenli olarak çalışmayı gerektirir. Bu nedenle, iş ilanlarını ararken, çalışma saatleri, ücret ve sigorta gibi konuları da dikkate almanız önemlidir.
Sonuç olarak, hasta bakıcılığı, üniversite eğitimi olmadan yapılabilecek bir meslektir. Meslek liseleri hasta ve yaşlı hizmetleri alanından mezun olarak veya sertifika alarak bu alanda iş sahibi olunabilir. Ancak, hastalara bakmak için gerekli olan nitelikleri ve becerileri geliştirmek ve sertifikalar almak için eğitimlere katılmak, hasta bakıcısı olarak çalışmanız için faydalı olabilir. Ayrıca, yakın çevrenizde birilerine yardımcı olmak, hasta bakıcısı olarak çalışmaya başlamadan önce deneyim kazanmanıza yardımcı olabilir.
Hasta yaşlı bakıcılığı ile ilgili merak edilen bazı durumlar bulunur. Meslek üzerine en sık sorulan sorular şu şekildedir:
Bazı kurum veya kuruluşların hasta yaşlı bakıcı alımı yaparken ilk yardım sertifikası da isteyebileceğini söylemiştik. Bu alanda çalışan kişilerden acil durumlarda eğer ki yetkinlikleri varsa ilk yardım yapmaları beklenebilir. Ekip gelene kadar doğru şekilde ilk müdahalenin yapılması hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenlere bağlı olarak da kişilerin kendilerini bu alanda da geliştirmeleri beklenir.
Bazı kurum veya kuruluşlar vardiyalı çalışırken bazılarında ise yatılı kalma durumu zorunlu tutulabilmektedir. Bakıcılıkta bazı kişi veya kurumların böyle bir talebi olsa da genele yayınca böyle bir zorunluluktan bahsedilemez. Bu durum tamamen kurum politikasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastalar yatağa bağımlı haldeyse genellikle yatılı çalışma politikasının uygulandığı görülebilir.
Siz de hasta ve yaşlı bakıcı olmak istiyorsanız durmayın ve eğitimimizi alın. Böylece hem geleceğinize hem de kariyerinize bir yatırımda bulunun! Kendinizi geliştirmek istiyorsanız daha ne duruyorsunuz, sizi de Uygulamalı Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı eğitim programlarımıza bekleriz!
0 Yorum
Yorum Yapın