Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile adayları tercih listesi oluşturma telaşı sardı. Peki, tercih listesi nasıl oluşturulur?
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte adayları tercih listesi oluşturma telaşı sardı. Adayların gitmek istedikleri üniversiteleri puanlarına ve sıralamalarına göre tercih listesini oluşturmaya başladığı dönemde dikkat edilmesi gereken belli başlı kriterler de bulunuyor. Peki, tercih listesi nasıl oluşturulur?
2022 YKS sınavına giren ve sınav sonrası tercih listesi oluşturmak isteyen adayların başarı sırasına göre ve alanlarına bağlı olarak örnek bir tercih listesi oluşturması, bu noktada büyük önem taşıyor. Tercih listesi oluştururken dikkat edilmesi gereken noktaları tespit edebilmek için puan türü ve başarı sıralaması hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Başarı puanı, kişilerin YKS sınavı sonrasında TYT ve AYT oturumları ile birlikte almış olduğu puanların toplamında adayların tercih yapmalarına yarayan puana denmektedir. Bu puana bağlı olarak kişinin tercih dönemini değerlendirmesi ve bu süreçte kendisi için en doğru tercih listesini oluşturması gerekmektedir.
Tercih listesi oluştururken takip edilmesi ve dikkate alınması gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. Bu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Tercih listesi planlaması yaparken kişilerin okumak istedikleri bölümü, alanı belirleyerek hareket etmesi izlenebilecek en doğru yol oluyor. Tercih listesi planlaması yaparken kişilerin bölümlerini belirledikten sonra önceki yıl taban puanlarına ve ÖSYM tarafından açıklanmış tercih kılavuzuna bağlı olarak liste oluşturması büyük önem taşıyor.
Liste oluştururken yığılma ve geriye veya ileriye atma durumlarının da düşünülmesi gerekiyor. Buna bağlı olarak adayların başarı puanlarının ve sıralamalarının biraz üstünden başlayarak listeyi oluşturup, biraz altında bitirmesi öneriliyor. Sıralamada 20 bin üstten başlayarak 20 bin alta kadarlık bir tercih listesi oluşturma yöntemini izlemek oldukça etkili oluyor.
Tercih listesini lanlarken elbette ki okunacak bölümlerin sağlayacağı kazançları ve neden olacağı dezavantajları da düşünülerek ilerlemek gerekiyor. Bölüme dair detaylı araştırma yaptıktan ve net bir alan belirledikten sonra tek bir bölüme bağlı kalmadan tercih listesini oluşturmak gerekiyor. İlgi alanları dahilinde ve kazançlı olacağı düşünülen bölümleri doğru bir puan sistemine oturtarak planlamak, en doğru tercih listesine ulaşmanın önemli adımlarından biri olarak öne çıkıyor.
Tercih listenize puanınıza bağlı olarak üniversiteleri eklemeniz gerekiyor. Örneğin sayısal puanı 330 olan bir adayın Marmara Tıp yazması pek mantıklı görülmüyor. Bunun yanı sıra kişinin puanına uyumlu üniversiteleri de okul okuyabileceği şehir veya şehirlere göre filtrelemesi gerekiyor.
Puan bazında düşünmezsek, üniversite adaylarının tercih edebileceği en nitelikli 20 üniversiteyi şu şekilde sıralayabiliriz:
0 Yorum
Yorum Yapın