Teknolojinin Eğitime Etkileri
  • Rüzgar Karakuz
  • 0 Yorum
  • 03 Ekim 2022
  • 721

Teknolojinin Eğitime Etkileri

Peki, bütün teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda; teknolojinin eğitime etkileri nelerdir?


Günden güne gelişimini, sürdüren ve her seferinde çok daha üst noktalara çıkan teknolojinin gelişimi, sıkı bir şekilde takip edilmekte. Günümüzde en basit işleri yaparken dahi bu alanda çalışabilecek ve bize katkı sağlayabilecek elektronik bir alete rastlamaya başladık. Teknoloji çağında olmamız nedeniyle sıklıkla yaşanan gelişmeleri ise yakından takip ederek pek çoğunu doğrudan kullanmaya başlamaktayız. 

Teknoloji alanında yaşana gelişmelerin sabah dişimizi fırçalamaktan iş yerinde kahve içmeye kadar farklı pek çok alanda etkileri olduğunu da görmekteyiz. Peki bütün teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda; teknolojinin eğitime etkileri nelerdir?

Teknoloji pek çok şeyi ve gündelik yaşantının farklı pek çok noktasını değiştirdiği gibi eğitim alanında da köklü değişimler yaşanmasında etkili olmuştur. Teknolojide esas olan her gelişme ile birlikte bu gelişmeyi farklı alanlara entegre etme gücüdür. Bu nedenle de teknolojik gelişmelerin kullanılabilir bütün kısımları eğitime ve eğitim sistemi içerisine entegre edilmektedir.

Gelinen son nokta göz önünde bulundurulduğunda teknolojinin eğitime doğrudan pek çok etkisi ve katkısı olduğunu görmek mümkündür. Özellikle pandemi ile birlikte hayatlarımıza girmiş olan uzaktan eğitim modeli teknolojinin eğitime olan en önemli etkilerinden biri olarak açıklanmaktadır.

Günümüzde uzaktan eğitim modelinin yanı sıra dijital ortamlarda kullanılabilen ders materyallerinin olması da teknolojinin eğitim alanındaki etkilerindendir. En çok kullanılan arama motorlarından olan Google’ın çeviri gibi farklı hizmetleri dahi teknolojik araçlar ile her yerden erişilebilir bir şekilde hizmet vermektedir. Bu hizmetleri kullanabilmek için çoğunlukla teknolojik bir gereç ve aktif ağ bağlantısı yeterli olmaktadır. 


  • • Teknolojik Gelişmeler Öncesi Eğitim

Teknolojik gelişmeler öncesindeki eğitim modellerine baktığımızda çoğunlukla geleneksel eğitimin benimsendiğini görmekteyiz. Örgün olan bu eğitimlerde ders materyalleri, araştırmaların yapıldığı alanlar da teknolojik ortam haricinde fiziki nesneler olarak kullanılmaktaydı. Geleneksel eğitim modelinde bir araştırma yaparken ansiklopedilerin ve çeşitli kaynak kitapların kullanılması gerekirdi. Yabancı dildeki kelimelerin anlamlarını ise yine fiziki sözlüklerden bulmak gerekmekteydi. 

Teknoloji öncesindeki eğitimde anlaşılmaktaydı ki her türlü araç ve araştırma fiziki bir materyalle karşılık bulmaktaydı. Örneğin; bir öğrencinin dersteki örnekleri yalnızca kitaplarından ve öğretmeninin çizdiklerinden veya getirdiği araç gereçlerden görmesi mümkündü. Derste anlatılan derste kaldığı için sıkı bir not tutma sistemi geliştirmek de bu eğitim modelinin en zorlayıcı yanlarından biri olarak öne çıkmaktaydı.

Tek bir ders kaçırmanın dahi o dersin içeriklerini kaçırmaya neden olması gibi sorunlar nedeniyle bu eğitim modelinde öğrenciler sık sık birbirlerinden aldıkları notlarla ilerleme kaydetmekteydi. Teknolojik gelişmeler öncesindeki eğitim süreçlerindeki zorlayıcı yanlardan bir tanesi de araştırma süreçlerinin zorlayıcılığıydı. Bu süreçlerdeki zorlu olan kısım araştırma kaynaklarının kısıtlı olmasıydı. Her tülü bilgiyi içeren bir kaynak olmadığı gibi farklı alanlardaki araştırmalarda da kaynak çeşitliliği gerekli görülmekteydi. Bütün bu sorunlar eğitim süreçlerinin daha zorlayıcı olmasına neden olmaktaydı.


  • • Teknolojik Gelişmeler Sonrası Eğitim

Teknolojik gelişmelerle birlikte aslında eğitim süreçleri çok daha etkili ve daha rahat bir hâle getirilmiş oldu. Teknolojik gelişmelerin en önemli etkisi eğitim süreci içerisindeki araştırma noktalarında ilerleme kaydetmenin çok daha kolay bir hâle gelmiş olmasıdır. Özellikle teknolojik gelişmeler sonrasında ansiklopedi, kitap karıştırma gibi dertlerin olmaması ile birlikte tek bir arama motoru üzerinden pek çok konuda bilgiye ulaşmanın mümkün olması, sağlanmış olan en önemli ayrıcalıklardan bir tanesidir. 

Teknolojik gelişmelerle birlikte eğitim hayatındaki en büyük ve önemli değişimlerden bir tanesi de uzaktan eğitim modelinin doğmasıdır. Bu eğitim modeli sayesinde özellikle pandemi sürecinde eğitimden uzaklaşma ve eksiklik yaşama noktasında ilgili önlemler alınabilmiştir. Pandemi sonrasında da sık sık kullanılmaya başlanmış olan uzaktan eğitim modeli, günümüzde özellikle de sertifika edinme gibi amaçlarla da sık sık tercih edilmeye başlanmıştır.


Online Eğitim Modeli Nedir?

Online eğitim modeli, son dönemlerin en sık tercih edilen ve faydalanılan eğitim modeli olarak ön plana çıkmaktadır. Bu eğitim modelinde eğitimler online kanallar üzerinden sürdürülmektedir. Genellikle bir platform üzerinden kaydolarak katılım sağlanabilen bu eğitimlerin doğrudan bir ders veya alan üzerine olması veya sertifika bazlı ve kursiyerlere uygun şekilde planlanması mümkündür. 

Pandemi sürecinde devlet okullarından özel okullara ve kurslara her eğitim kurumunun yürütmüş olduğu bu eğitim modeline pandemi sonrasında da ilgi son derece yoğun.  Bu nedenle de sık sık online eğitim modeli ile kurs veya sertifikalı eğitim başvuruları yapılmakta. Ülkemizde yeni yeni tamamen örgün eğitime başlanması sonrası eğitim kurumları bu eğitim modelinden uzaklaşmış olsa da hâlâ derslerde teknolojinin sağlamış olduğu faydalardan yararlanan pek çok çalışan olduğu bilinmekte. 


Online Eğitimin Faydaları Nelerdir?

Online eğitim modelinin sağlamış olduğu pek çok fayda bulunmaktadır. Özellikle belli başlı noktalarda bu eğitim modelinin olumlu etkileri çok daha sık bir şekilde görülmektedir.  Online eğitimin faydalarını sıralamamız gerekirse:

  • • Bu eğitim modeli sayesinde herhangi bir vakit kaybı yaşamadan eğitiminizi alabilirsiniz. Aynı zamanda videolu eğitim içeriklerini dilediğiniz saatte izleyebileceğiniz için eğitim vaktinizi de kendiniz yönetme imkanına sahip olursunuz. 
  • • Yol, yemek gibi ekstra bir masrafa girmeden eğitiminize katılım sağlayabilirsiniz.
  • • Dilediğiniz yerden ve konforunuzdan ödün vermeden eğitiminize katılabilirsiniz.
  • • Canlı olmayan, videolu eğitimlerde herhangi bir kılık kıyafet kuralına uyum göstermeniz beklenmez, dilediğinizi giyerek eğitime katılabilirsiniz. Bu noktada kameranın açık olmadığı eğitimlerde bunun böyle olacağını söylemekte elbette fayda var.
  • • Farklı alanlardaki eğitimlerinizi yolda vakit kaybetmeden ve efor sarf etmeden alabilirsiniz. Bu eğitim modeli eğitim için harcayacağınız eforu ve vakti azaltarak size avantaj sağlamaktadır. 


Online Eğitime Uyumlu Eğitimler Nelerdir?

Günümüzde online eğitim modeline uyumlu pek çok alan bulunmaktadır. Uzaktan bağlantı ile bağlanılan bu eğitim modelinde farklı pek çok alanda eğitimlerin verildiğini görebilmek mümkündür. Online eğitimlerde farklı alanlarda pek çok eğitimi vermek mümkündür. Uygulama gerektirmeyen ve teorik olarak anlatılabilecek pek çok içerik bu nedenle online eğitim modeli ile verilmektedir.

Günümüzde uygulama gerektiren enstrüman eğitimleri dahi online olarak verilebilmektedir. Özellikle şu başlıklar altında verilen eğitimler sık tercih edilmektedir:

Çok daha farklı başlıklarda da eğitimler verilmektedir. Siz de bu eğitimler ve daha fazlası hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız bizleri tercih edebilirsiniz. Online eğitime uyumluluğunuzu kontrol etmek için ayrıca ücretsiz eğitim fırsatlarımızdan da faydalanabilirsiniz. Durmayın ve siz de fırsatlardan faydalanın!

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.