Stres Doğru Yönetilmezse Ne Olur?
Stresin hemen hemen hepimizin hayatında yeri bulunmaktadır. Stresli bir çalışma hayatı, aile ilişkileri, ikili ilişkiler…
Stresin hemen hemen hepimizin hayatında son derece büyük bir yeri bulunmaktadır. Stresli bir çalışma hayatı, okul hayatı, arkadaşlık ve aile ilişkileri, ikili ilişkiler…
Stresin doğru bir şekilde yönetilmediği zamanlarda hepimizin gündelik hayatın akışı içerisinde dahi problem yaşayarak zorlandığı görülebilmektedir. Bu noktada esas yapılması gereken şey stresi nasıl yönetebileceğimizi öğrenmektir.
Stres yönetimini doğru bir şekilde yapamayan kişiler de sıklıkla hayatının içerisinde sıkıntı yaşayabilmektir. Stresi yönetememenin sonuçlarına en azından bir kez hepimiz maruz kalmışızdır. Peki, bir düşündüğümüzde stresimiz yaşantımız içerisinde bizlere neler kaybettirdi?
Stresli bir yaşam veya yaşam içerisindeki stresli durumlardan hepimizin zaman zaman şikayet edebilmekteyiz. Bu noktalarda şikayet etsek de pek çoğumuzun stresimizi doğru bir şekilde yönetebilmek adına pek bir şey yapmadığını görmek de mümkün. Etkili bir şekilde yönetilmeyen stresin pek çok olumsuz sonucu bulunmakta. Peki, stres doğru bir şekilde yönetilmezse ne olur?
Stres doğru bir şekilde yönetilmediğinde ne gibi sonuçlara yol açtığını tahmin edebiliyor olsak da net bir şekilde incelediğimizde stresin yol açabileceği sonuçların son derece kötü ve negatif olduğunu anlayabiliriz. Çoğu zaman basit bir tepkime olarak düşünülüp göz ardı edilmeye çalışılan stresin özellikle hem fiziksel hem de zihinsel yansımalarının olabildiğini bilmekteyiz. Peki, stres ne denli ileri gidebilir?
Stresin boyutları farklılık gösterebilmektedir. Bu aşamada kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de stresin en çok hissedilen ve tespit edilen etkilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- • Yoğun baş ağrısı
- • İştahsızlık veya iştahta aşırı artış
- • Vücutta kaşınma, soyulma gibi etkiler
- • Uykusuzluk
- • Nefes kesilmesi
- • Ellerin titremesi
- • İnsanlarla iletişim kesikliği ve sosyal yaşantıdan kopukluk
Stresin yanlış yönetilmesi noktasında olaylar madde kullanımı ve bağımlılığı gibi çok uç ve olumsuz noktalara kadar dahi sürüklenebilmektedir. Bu noktada da anlaşılmaktadır ki stresle baş etmekte etkili bir şekilde bağışıklık sistemini ve savunma mekanizmamızı güçlendirmezsek, stresin neden olabileceği olumsuz etkilerin altında ezilme ihtimalimiz bulunabilir.
Strese Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Strese neden olabilecek pek çok etkenle her gün iç içe bir şekilde yaşamaktayız. Çoğu zaman fark etmesek bile stresli ortamlar içerisinde çalışarak, insanlarla stresli iletişimler kurarak içerisinde olduğumuz ruh halini daha da düşük bir seviyeye getirebilmekteyiz.
Stresle baş etme noktasında kendimizi geliştirmediğimiz takdirde stres belirtileri ortaya çıkarak hayatımızı olumsuz şekillerde etkileyebilmektedir. Strese neden olan etkenleri düşündüğümüzde her birimiz farklı pek çok cevap sıralayabiliriz. Bu noktada trafiğe çıkmak için bizler adına halihazırda bir stres nedeniyken; hayat içerisinde bizi strese sokan pek çok etkeni saymamız son derece olağandır.
Stres kaynağı olarak gördüğümüz şeyler olsa da kimi zaman baş etme yöntemlerimiz, kimi zaman ise savunma mekanizmamız zayıf kalabilmektedir. Bu noktalarda olduğu kadar sakin kalabilmek ve strese karşı bazı etkili yöntemleri uygulayabilmek, stresi bir nebze kontrol altına alabilmek adına son derece önemlidir.
Strese neden olabilecek nedenler kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir. Stresin başlıca kaynakları düşünüldüğünde sosyal yaşantı, aile içi iletişimler, ikili ilişkiler ve iş ve eğitim hayatının strese neden olan temel etkenler olduğunu ayrımsayabilmek mümkündür.
Stresin nedenlerini düşündüğümüzde kendimize özel diyebileceğimiz ve herkesçe algılanmayabilecek şeylerin dahi bizde stres duygusunu yarattığını görebiliriz. Bu durumun temelinde ise iyileştirilmemiş travmalar ve düzeltilmemiş olumsuz etkilerin üzerimizde bıraktığı birikmişlik hissiyatı yer almaktadır.
Stres Her Zaman Zararlı Mıdır?
Stres, pek çoğumuz tarafından genel olarak olumsuz bir his olarak nitelendirilse de stresin her zaman sağlıksız ve olumsuz olmadığını da söylemek gerekir. Sorumluluk bilinci yaratmak ve işleri yetiştirmek amacıyla zaman zaman düzenli stresin ve belli bir düzeye kadar stresli hissetmenin faydalarını görebilmek mümkündür.
Stresin her zaman zararlı olduğunu söylemek mümkün olmasa da stresin zarar yüzdesi de vücutta bulunan ve birikmiş stres oranına bağlıdır. Bu hissiyatın olumsuz etkiler bırakmasını engellemek ve günlük hayat üzerinde olumsuz etkilerini yok etmek için ise yapılması gereken temel şey ortaya çıkan stres oranını tartarak ilerlemektir.
Stresin belli bir orana kadar özellikle de çalışma hayatı içerisinde olumlu etkileri olduğunu görebilmek mümkündür. Bu noktada da stresi olumlu yönde kullanabilmeyi ve doğru bir şekilde stres yönetimi sağlamayı bilmek gerekmektedir. Stresin nasıl doğru bir şekilde yönetileceğini bilmeyen kişilerin özellikle de uyum gerektiren konularda ve günlük hayatın gerekliliklerinde dahi zayıf kalabildiği görülmektedir.
Stres Oluşumu Nasıl Engellenir?
Bir başkasına çok basit gelen konular dahi bir başkası üzerinde stres yaratabilmektedir. Bu noktada stresi doğru ve etkili bir şekilde yönetebilmek için yapılması gereken ilk şey o ana kadar üzerimizde stres oluşumunu tetiklemiş olan etkenleri doğru bir şekilde tespit etmek ve bu noktalardaki stres oluşumunu engelleyici bir tavır takınmaktır.
Stres oluşumunu engelleyebilmek için öncelikle stres kaynaklarını çok iyi bir şekilde tanımak gerekir. Hayatımız içerisinde yer alan, o ana kadar stres olmamıza neden olmuş pek çok etkeni tespit ettikten ve tanıdıktan sonra ise bu durumların nasıl önüne geçebileceğimizi düşünmemiz etkili bir diğer durum olacaktır.
Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan stresi yenebilmek için aynı zamanda stres oluşumunu tetikleyici, doğrudan strese neden olmayan etkenleri de bulmamız gerekir. Örneğin; tükettiğimiz kahve oranı dahi vücudumuz için stres kaynağı olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için ise yapmamız gereken temel şey strese neden olan fiziksel ve zihinsel durumlardan kurtulmaktır.
Strese Karşı Yapılabilecek 5 Etkili Şey!
Stres bazen hiç beklemediğimiz anlarda ortaya çıkar. Bu noktalarda strese karşı avantaj elde edebilmek için ise yapabileceğimiz bazı aktiviteler bulunmaktadır. Strese karşı kesinlikle avantaj elde etmenizi sağlayacak 5 şey işte şu şekildedir:
- • Düzenli uyumak,
- • Spor yapmak,
- • Müzik dinlemek veya enstrüman çalmak,
- • Meditasyon yapmak,
- • Stres oluşumuna neden olan besinlerin tüketiminden uzak durmak.
Bu maddelerin stres oluşumunu önleme ve negatif stresin önüne geçebilmede önemli etkileri bulunmaktadır.
Siz de bu etkili 5 önlemi alarak stresinizi daha etkili bir şekilde yönetebilir ve bu anlamda avantaj elde edebilirsiniz. Stresi yönetmek, hayatınıza engel olan bu olumsuz duygusundan kurtulabilmek için durmayın ve siz de Stres Yönetimi Eğitimi’mizi alın. Bu eğitim ile birlikte stressiz bir yaşamın keyfini çıkarabilecek ve etkili bir şekilde stresinizi yöneterek rahat bir nefes alabileceksiniz. Hayalini kurduğunuz o stressiz yaşama sahip olduğunuzu bir düşünsenize! Daha ne bekliyorsunuz? Haydi sizi de eğitimimize bekleriz!
0 Yorum
Yorum Yapın