Start Up Ne Demek?
Girişimcilik üzerine kafa yoran ve yeni bir girişimde bulunma hayalleri kuran herkesin ilk durağı start up’tır. Peki, start up nedir?
Girişimcilik üzerine kafa yoran ve yeni bir girişimde bulunma hayalleri kuran herkesin ilk durağı start up’tır. Peki, start up nedir?
Start up, girişimci mantığında ilerlenebilen bir nokta gibi görülse de aslında bu bir yanılgıdır. Bu sistem içerisinde etkili bir şekilde çalışabilmek için yapılması gereken en önemli şey teknolojinin bütün imkanlarından faydalanmaktır. Bu noktada bir kuruluşun başlangıç noktasında ve ilk yükselme durumunda start up mantığı ile çalıştığı görülebilir.
Bir fikri geliştirmek ve ar-ge mantığı ile çalışabilmek için kurulan start up, girişimcilik ile farklılık göstermektedir. Sıfırdan başlayıp kurulan şirketler için kullanılan bir terim olsa da start up, bir fikri veya yeniliği destekleyerek geliştirebilmek için kullanılmaktadır.
Start up misyonu aslında normal şirketlerle farklılık göstermektedir. Start up’ların geçici şirketler olarak bilinmesi nedeniyle bu kuruluşların normal şirketlerle kıyaslanması pek akla uygun gelmemektedir. Bu noktada geçici şirket kavramını iyice irdelemek ve düşünmek gerekmektedir.
Geçici şirketlerin yani start up’ların belirli bir problem veya konu çevresinde gelişim ve çözüm bulma çabası doğrultusunda kurulduğu biliniyor. Bu noktada gelişim eğer istendiği gibi gitmezse veya belirlenen süre içerisinde istenen iş yükü tamamlanmazsa kişilerin start up’ı sonlandırma imkanı bulunuyor.
Bir şirkette girişim başarısız olduğu için aniden kapanma ve işi bitirme durumuna rastlanmazken start up’ların bir amaç doğrultusunda kurulmuş olması nedeniyle amaca uygunluk tespit edemedikleri noktada kapanma ihtimalleri bulunuyor.
Start Up Mantığı Nedir?
Start up aslında bakıldığında kelime anlamı olarak “başlamak, başlangıç” anlamlarını karşılıyor. Bu anlamları taşımasının en önemli nedeni cidden bir sorunu çözüme kavuşturma noktasında start up kuruluşun bir başlangıç yapmayı hedeflemesi. Pek çok kişi bu iş modelini günümüzde en azından bir kez duymuş olsa da start up nasıl kurulur, sorusu hâlâ sıklıkla sorulup araştırılıyor.
Bir girişimin başarılı olmasında teknoloji ve yazılım önemi büyük olsa da özellikle start up mantığı içerisinde bu alanların önemi çok daha büyüktür. Bir soruna çözüm getirmek, gelişim sağlamak ve yenilik ortaya koymak amacıyla kurulan start up’ları kurabilmek için ar-ge çalışmalarında, teknoloji ve yazılım alanında ilgili destekleri sağlamış olmak ve bu yenilikler dahilinde işleri sürdürmek gerekmektedir.
Kendi belirlediğiniz bir sorun veya konu üzerine startupınızı kurmanız için, startup şirketlerinin tam olarak nasıl işlediğini kavramış olmanız son derece önemlidir. Hangi şirketlere startup mantığı ile başlanır şeklinde bir soru karşısında öncelikle girişim olarak yapmak istediğiniz şeyi net belirlemiş olmanız da önem arz etmektedir.
Hızlı bir şekilde yükselmeyi ve ilgili alanda gelişim göstermeyi hedefleyen start up mantığında başarılı olabilmek için soruna karşı en doğru yaklaşımla ilerlemek gerekir. Burada önemli olan noktalardan bir tanesi de farklı alanlar dahilinde kurulan şirketin pazar içerisindeki tutunma payının hesaplanmasıdır.
Start Up Nasıl Yükseltilir?
Start up son yıllarda sıklıkla kurularak dünyaya yayıldı. Bu yaygınlaşma ile çok daha fazla start up şirketleri ortaya çıkmıştır. Start up mantığında yükselebilmek için hedeflenen çalışmanın en doğru ve istenilen şekilde sürdürülmesi gerekir.
Geçici olarak kurulan bu şirketlerin yükselme ve devamlılık sağlama gibi bir amaçtan öte inovatif bir yaklaşımla problem çözme amacı güttüğü anlaşılmalıdır. Bu doğrultuda da pazarlama gibi farklı alanlarda kurulan ve iş dünyasında öne çıkan start up’ların geçici mantıklarını kavrayarak bu şirketlere yaklaşılmalıdır.
Start up mantığında büyümeye gidebilmenin temel yolu var olan çalışmaları kendinize göre yorumlayarak ve bir süzgeçten geçirerek uygulamanızdır. Hedef kitlenizi analiz ederek ve Pazar araştırması gerçekleştirerek ilerlemeniz her girişimde başarıyı yakalayabilmeniz için son derece önemlidir.
Start up planınızda büyüme ve gelişme bulunması hâlinde yapmanız gereken bir diğer şey de ölçeklendirme yaparak ilerlemektir. İşinizi geliştirmek ve çok daha etkili bir kuruluş olabilmek için startupınızı nasıl etkili bir şekilde yönlendirebileceğinize dair devamlı piyasa analizi yapmanız da son derece etkili olacaktır.
Bir İş Yeri Kurduğunuzda İlk Yapmanız Gereken Nedir?
Pek çok kişinin hayatının herhangi bir döneminde bir girişimde bulunmak istediği veya bir işin başına geçmek istediği yönünde hayalleri olmuştur. Bunun doğrultusunda da genellikle startup şirketleri veya küçük çaplı girişimler ortaya çıkmıştır.
Bir girişimde bulunmak her ne kadar cesaret gerektiren ve güzel bir şey gibi görünse de dikkatli adım atılmadığı takdirde işin sonunun olumsuzluğa kayması kaçınılmaz olabilmektedir. Bu nedenle de iş yeri kurarken veya iş yeri kurmayı düşünürken yapmanız gereken en etkili şey doğru bir şekilde piyasa ve sektör analizi yapıp işe dair riskleri ve avantajları araştırmaktır. Bu noktada swot-pest analizi çıkarmak yapılabilecek en etkili şeydir.
Swot pest nedir, dediğinizi duyar gibiyiz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. İş hayatındaki bütün riskleri tartarak etkili bir şekilde çalışmanızı mümkün kılacak bu analiz yöntemi ile sizler de başarılı bir girişimi yürütebilecek ve kazanım elde edebileceksiniz.
Siz de bu alanda ilerlemek ve başarılı bir şekilde girişiminizi sürdürmek istiyorsanız; Girişimci ve Kobiler İçin Swot-Pest Analizi Eğitimi’mizi alabilirsiniz! Eğitimimizi alın ve farkı siz görün!
0 Yorum
Yorum Yapın