Çocukluğumuzdan beri hepimizin gördüğü, bildiği tekerlemeler var.
Çocukluğumuzdan beri hepimizin gördüğü, bildiği tekerlemeler var. Şu takatukaları takatukacıya takatukalatmaya mı götürsek, kartal kalkınca dal mı sarkar?
Peki, çoğumuzun çocukluğunu geçirdiği tekerlemeler arasında en zorlu olanları hangileri? İşte senin için derlediğimiz söylemesi en zor tekerlemeler!
Hemen hemen hepimizin çocukluğunda en az bir kez duymuş olduğu bir tekerleme! Bu tekerlemeyi söyleyenler çocukluğumuzda bir sihirbazdı adeta! Hadi o zaman çocukluğumuzun hatırına bir kez daha tekrarlayalım: şu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak, sarımsaklamasak da mı saklasak?
Takatukalar uğruna ne çok yol gittik geldik, öyle değil mi? Üstelik takatukacının takatukaları takatukalatması dahi kesin değilken biz niye bu denli yıprandık? Çocukluğumuzun kabuslarından biri de bu tekerlemedir işte!
Bu tekerleme sayesinde hepimizin belli başlı travmaları oluştuğunu, bir süre konuşurken dahi zorlandığımızı biliyoruz. Peki, uzun vadede dilimize nasıl katkıları oldu bunun farkında mıyız? Tekerlemeler sayesinde diksiyonumuzu düzelttiğimizi öğrendiğimizde, iyi ki bu takatukalar başımıza bela olmuş dedik!
Be biraderim bu tekerlemeyi kim buldu… Tekerlemeyi söylemek için ekranın başına sabah oturup akşam söyleyemeden kalktık! Tahminimizce içerisinde ne fazla b harfi bulunduran cümlelerden biri ile karşı karşıyayız.
Sende bu tekerlemeyi söylemeyi deneyerek kendinizi ve diksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabilirsin.
Kapıyı mı gıcırdattın, ocağı mı kıvılcımlattırdın bilemeyiz. Bildiğimiz tek şey bunun birilerine dert olduğu. Yoksa kim durup dururken böyle saçma sorular sorar ki?
Sen sen ol, kapıyı da gıcırtdatma, ocağı da kıvılcımlattırma. Tabii akıcı bir şekilde konuşmak ve düzgün bir diksiyona sahip olmak istiyorsan o ayrı…
Sinsi sinsi fiskos yapanlar açığa çıkartmak için seni de tekerlemeyi söylemeye bekliyoruz. Sen de bu tekerlemeyi söyleyerek dil esnekliğini ve kaslarını güçlendirebilirsin.
Diksiyonunu geliştirmek ve konuşmanı düzenlemek için mutlaka tekrarlaman gereken tekerlemelerden birisi de yukarıda vermiş olduğumuz tekerleme! Bu fırsatı kaçırma! Etkili konuşmanın hayatına katkıları üzerine bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsin.
Ulubatlı utangaç Ulaş, urganla ne yapacak bilemiyoruz. Pek ilgilendiğimiz de söylenemez açıkçası. Bizim derdimiz yalnızca diksiyonumuzu geliştirmek!
Yapılan pratiklerde en sık tekrarlanan tekerlemeler arasında Ulubatlı Utangaç Ulaş’ın bu macerası da bulunuyor.
Tokmakla kimseye vurmaya gerek yok bizce ama bunu sık sık tekrarlamak dilimizi geliştirebilir. Siz de diksiyonunuzu düzenleme ve geliştirme anlamında bu tekerlemeleri tekrar ederek kendinizi öne çıkartabilirsiniz.
Tokmakçı tokmağını tokmaklatamayıp topuzcudan topuz yemeden tekerlemeyi söyleyip kurtulmanızı öneririz.
Tekerlemelerin diksiyonu düzenlemede oldukça faydalı olduğu biliniyor. Bu noktada tekerlemelerin diksiyon üzerindeki katkılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Tekerlemelerin diksiyonunuz üzerinde daha pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Bu etkileri doğru şekilde yönetebilmek için de elbette diğer pratiklerle de diksiyonunuzu desteklemeniz gerekiyor.
Diksiyonunuzu geliştirebilmek için yapabileceğiniz pek çok pratik bulunur. Bu alanda gelişmek için ayrıca Diksiyon Eğitimi'nden de faydalanabilirsiniz. Bu eğitimin yanı sıra size katkı sağlayacak pratikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Diksiyon geliştirme süreçlerinde en sık uygulanan egzersizlerden biri kalem çalışmasıdır. Bu çalışmada kişinin dişleri arasında orta kalınlıkta bir kalemi sıkıştırması ve bu şekilde belli başlı metinleri okuması beklenir.
Kalem çalışmasında kişinin çenesinde hafif bir ağrı hissedene kadar bu egzersizi sürdürmesi gerekir. Bu egzersiz sayesinde çene ve dil kaslarını geliştirerek rahatlıkla konuşmak mümkün olmaktadır.
Nefes egzersizleri yapmak hayatımızın her alanı için katkı sağlamaktadır. Nefes egzersizleri gerçekleştirerek sizler de en kısa sürede rahat bir şekilde diksiyonunuzdaki gelişmeyi gözlemleyebilirsiniz.
Üstelik nefes egzersizleri yapmak sizlere stresi yenme, kendinizi geliştirme imkanları da sunacağı için çok daha avantajlıdır. Bu noktada siz de kolay bir şekilde diksiyon egzersizleri yaparak kendinizi geliştirme ve stresinizi daha etkili şekilde yönetme imkanı edinebilirsiniz.
Çene, dil ve dudak egzersizleri de telaffuz ve kendinizi ifade noktasında sizlere katkı sağlamaktadır. Bu noktada çenenizi, dilinizi ve dudaklarınızı çeşitli hareketler ile geliştirerek kendinizi etkili şekilde ifade edebilirsiniz.
Siz de ilgili egzersizleri gerçekleştirerek diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz. Bu noktada durmayın ve siz de gelişiminizi destekleyerek kendinizi öne çıkartma imkanı edinin! Hitabetinizin gelişmesi hayatınızın farklı pek çok alanında sizlere önemli fayda sağlayacağı için siz de diksiyonunuzu daha iyi bir seviyeye getirebilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Yapın