Programlama Dilleri
  • Eğitim Kutusu
  • 0 Yorum
  • 11 Mart 2022
  • 948

Programlama Dilleri

Programlama deyince akla hemen bilgisayarlar gelir. Hemen her programlamaya başlayanın heyecan duyduğu ilk program C# olmaktadır.


Programlama deyince akla hemen bilgisayarlar gelir. Ve bu çok doğal bir düşüncedir. Hemen her programlamaya başlayanın heyecan duyduğu ilk program C veya C## olmaktadır. 

C dilini öğrenmeye başlayan kullanıcılar başka biri dili öğrenmek için de hemen ardından çalışmalara devam etmektedir. Belki de ilk akla gelen program olan c her şeyin başlangıcıdır. Gün geçtikçe gelişimini arttıran programcılar sonunda makine diline yani makine öğrenmesine geçiş yapmaktan genellikle kendilerini alı koyamazlar.

Uzun yıllar programlama ile uğraşanlar birçok dilin olduğu bu alanda genellikle C dili başlamalarına rağmen basic, pascal, visual basic vb. bir çok dili de öğrenmeye meyillidirler. Konumuzda bir çok dilin ismini geçirirken birkaçından bahsedeceğiz.


Popüler Programlama Dilleri 

Yazımızın bu noktasında en çok kullanılan programlama dillerinden bahsedeceğiz. Belki de günümüzde en popüler programlama dili diyebileceğimiz türlerden bahsedeceğiz. Şu anda kullanılan diller genellikle yapay zeka için uygun programlama dili olarak karşımıza çıkmaktadır. C programlama dili burada çok önemli bir başlangıç noktası olmakta ve belki de her şeyin temelini oluşturmaktadır. 

Yazılımcılar tarafından geliştirilen PHP gibi açık kaynak kodlu yazılım dili diyebileceğimiz türler de mevcuttur. günümüz de Microsoft un egemenliği varmış gibi görünse de yakın gelecekte mobil uygulamalar ve IOS bu bayrağı devralabilir. En çok kullanılan işletim sistemi olan Windows gerçeğini göz ününe alırsak işletim sisteminde en doğru çalışacak programlar bir süre daha revaçta olacaktır.

Bir örnek de hızlı bir işletim sistemi olan java dır. Web sitelerine girişte java sisteminizde yüklü değilse birçok şeyi çalıştıramazsınız. Web uygulamalarında ve oyunlarda java hızlı olduğu için çok tercih edilmektedir. 

Birçok yazılım dilinde algoritmayı ifade etmek dil öğrenmek gibidir. Bu nedenle hemen herkesin programlama öğrenmek için algoritma mantığını anlaması gerekir.

Günümüzde yeni olan Go programlama dili hızı ve kolaylığı açısından tercih edilmektedir. Eğitim kutusu platformu içerisinde Go programlama eğitimi bulunmaktadır. Aşağıdaki listeden bu eğitime ulaşabilirsiniz.


Temel olarak kullanılan en popüler diller:

1. Java

2. C

3. Python

4. PHP

5. Visual Basic

6. Javascript

7. R

8. Go (Go eğitimimizi görmek içi tıklayınız)

9. Ruby

10. Groovy

11. Objective-C

12. Perl

13. Pascal

14. Delphi Object Pascal

15. Swift

16. Matlab

17. C++

18. C#

19. CSS

20. SQL

21. Assembly

22. HTML

23. SAS

24. Scratch

25. Powershell halinde sıralanabilir. 


Algoritma Nedir?

Algoritma temel anlamda belirli bir amaca ulaşmak için izlenilmesi gereken yol olarak adlandırılır. Yazılımda istemiş olduğunuz sonuca ulaşmak için izleyeceğiniz yolu oluşturmak çok önemlidir. Belki de algoraitma bilmeyenler yazılımcı olamaz.

Bunu biraz matematik formüllerine benzetebiliriz. Daha doğrusu problem çözerken kurguladığımız formüllere benzetmek daha iyi olacaktır. Şöyle ki nasıl formülü yanlış kurduğunuzda matematik problemi çözemezseniz aynı şekilde programlama da yapamazsınız.

Kısacası bir problemin tanımlanması ve nedeninin açıklanması, problemin çözümlenmesi noktasında adımların belirlenmesi, alternatif çözüm yollarının belirlenmesi ve bu yollar içinden en uygun olanının seçilmesine problem çözümleme denir.

Algoritma da bu problem çözümü esnasında yapılan uygulamaların belirli ve düzenli bir sıraya koyulmasıdır.

Algoritmalarda çözüm yolunu belirlemek için her adıma ait bir şekil oluşturarak bir diyagram elde edilir. Buna akış diyagramı denir. Akış diyagramı problemin çözümü için işi kolaylaştıran ve çözüm yollarını birbirine bağlamayı pratikleştiren bir diyagramdır.


Dillerin Açıklamaları

Yazımızın bu kısmında sizlerle en çok bilinen bir kaç programlama dilinden bahsedeceğiz. 

• C Programlama Dili: Dennis Ritchie ve Brian Kernighan, Bell Labs'da 1972 yılında bu programlama dilini geliştirmişlerdir. Firmwire ve taşınabilir uygulamalar geliştirmek için çok tercih edilen bir dildir. 

Esasında çok hatırlanmayan B programlama dili taban alınarak oluşturulmuştur. Özellikle güvenli programlar geliştirmek istediğinizde tüm ayrıntılarını öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden derinlemesine öğrenme için zaman ayırmanız gerekir. c eğitimimiz için tıklayınız.

• Java Programlama Dili: James Gosling (Sun Microsystems) tarfından açık kaynak kodlu olarak geliştirilmeye başlanmış bir programlama dilidir. 1995 yılında Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülmüştür. Herhangi bir tabana veya zemine dayanmayan bir programlama dilidir. Her yerde çalışmasıyla kullanışlı bir dildir. 

• Phyton Programlama Dili : Phyton temelde nesnel programlama için geliştirilmiştir. Ancak fonksiyonel programlama için de kullanılabilir. 1991 yılında ilk sürümü piyasaya sürülmüştür. 

Kolay kullanımı ve öğrenimi nedeniyle şu an için de popüler bir dildir. Özellikle kolay öğrenimi dolayısıyla şu an AI çalışmalarında tercih edilmektedir. 

• Go Programlama Dili : Go programlama dili Google tarafından yılların verdiği tecrübeyle ortaya çıkmış bir dildir. C, C## veya diğer dillerdeki tüm eksikleri göz önünde bulunduran Google Go programlama diliyle bu eksikleri kapatmayı amaçlamıştır. Özellikle büyük yazılım projelerinde verim almak için oluşturulmuş bir dil olan Go, bu durumu fazlasıyla sağlamaktadır. Go eğitimimiz için tıklayınız.

• PHP Programlama Dili: PHP genellikle web programlama için kullanılan bir dildir. Nesne tabanlı bir dildir. Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında ortaya çıkarılmıştır. Birçok açılımla anılmasına rağmen, şu anki ismi Hypertext Preprocessor olarak tanımlanmaktadır.


Programlama Dilleri Nasıl Öğrenilir?

Programlama dilleri için günümüzde birçok öğrenme yolu bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte karşımıza birçok fırsat çıkmaktadır. 

Zamanı az olan insanlar olarak online öğrenme yöntemleri bizler için en uygunu olabilir. Elbette soru sormak zor olsa da online çözümler sizlerin öğreniminizde büyük fark yaratacaktır.

Özellikle videolu dersler gerçekten bu konuda verimlidir. Burada dikkat etmek gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

  • • Güvenilir bir firmadan satın alım yapmak
  • • Eğitmenin yetkinliği
  • • Eğitim veren kurumun aradığınızda ulaşılabilir olması
  • • Sertifikasyon süreçleri
  • • Fiyat kalite eğrisinin doğruluğu


Tüm yukarıdaki maddelere baktığımızda ve doğruluğunu sorguladığımızda sonuç bizler için daha olumlu olacaktır. Piyasada birçok firma bulunmakla beraber, birçok eğitmen olduğunu söyleyen de bu firmalarda ders vermektedir. 

Eğitim Kutusu olarak bizler tüm eğitmenlerimiz özenle ve geniş araştırmalar sonucunda bulmaktayız. Assessment(yeterlilik) süreçlerine tabi tutarak seçmekteyiz. Eğitim teknologlarımız tarafından içerikler özenle incelenmekte ve onaylanmaktadır. 

Tüm bunların sonucunda verdiğimiz sertifikalar uluslararası geçerlilikli ve üniversite onaylıdır. aynı zamanda sertifikanızı e-devlet üzerinde sorgulayabilmektesiniz. 

Tüm bunları bir araya getirdiğinizde Eğitim Kutusu başta olmak üzere, size bu güvenceleri verebilecek firmalardan eğitim almak sisin için faydalı olacaktır. 

Aksi halde öğreniminizi zora sokabilirsiniz. Programlama dilleri gibi teknik eğitimler, verilmesi zor eğitimlerdir. Kişisel gelişim eğitimleri vb. eğitimlere benzemedikleri için çok dikkatli süzgeçten geçirilmesi gerekir.

Firmaların sağladığı ömür boyu erişim, eğitmenden danışmanlık al ve müşteri hizmetleri süreçleri bu durumda çok önemlidir. 

Bunları göz önüne alarak eğitiminizi dilediğiniz yerden alabilirsiniz.


Programlama Dilleri Sertifikası

Programlama dilleri sertifikası, günümüz Dünya'sında iş olanağı için biçilmiş kaftandır. Teknolojik bir devirde yaşadığımızı düşünürsek bu tarz bir sertifikaya sahip olmak iş bulma konusunda büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

Yurt içinde üniversite onaylı ve e devlette sorgulanabilir programlama dilleri sertifikası gerekmektedir. Yurt dışında ise uluslararası geçerlilikli bir sertifika gerekmektedir. 

Ancak uluslararası geçerli olduğu söylenen birçok sertifika piyasada dolaşmaktadır. burada İSO 9001-2015 belge sahibi ve IAF onaylı bir kurum olmasına dikkat etmelisiniz.

Tüm yazımızı toparlayacak olursak, günümüzde eğitime erişim kolay, ancak kaliteli ve güvenilir bir kurum bulmak zordur. Bu nedenle yola çıka Eğitim Kutusu'nu tercih edebilir veya benzer bir kurum araştırabilirsiniz.

Temel olarak unutmamanız gereken şeyler kaliteli eğitmen, kaliteli ve ulaşılabilir bir kurum, geçerli sertifika olarak özetlenebilir.

Hemen herkesin meslek edinmek için çıktığı bu yolda engelleri kolay aşmasını sağlayacak en önemli unsurlardan biri de azimdir. Azimli çalıştığınızda önünüzde birçok kapı açılacaktır. Eğer Eğitim Kutusu üzerinden eğitim bitirme sonunda CV nizi bizle paylaşabilirseniz, kim bili belki bizler size iş ortaklarımız vasıtasıyla yeni imkanlar sağlayabiliriz.

Doğru eğitim, doğru kurum, doğru eğitmen ve doğru sertifika ile buluşmanız dileğiyle.

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.