Pasaport almak hemen hepimizin önem verdiği ve araştırdığı bir konu olarak öne çıkmaktadır.
Pasaport almak hemen hepimizin önem verdiği ve araştırdığı bir konu olarak öne çıkmaktadır. Özellikle de son dönemlerde pasaportun ve pasaport alma koşullarının çok daha sık araştırılmaya başlandığı görülmüştür. Bu noktada pasaport başvurusu işlemleri de son dönemlerin en çok konuşulan konusu olarak öne çıkmıştır.
Pasaport belgesi edinmek isteyen kişilerin gerekli belgeler ile birlikte nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne gitmesi gerekmektedir. Vatandaşlık işleri genel müdürlüğü içerisinden yapılabilen pasaport işlemlerinde ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden ayrıca makbuz dekont talep edilmemektedir.
Alo 199 üzerinden de konu üzerine bilgi almanız mümkünken pasaport harç bedeli kadar ücret yatırmanız da önemli noktalardandır. Aksi takdirde pasaportunuzu almanız mümkün olmayacaktır. Pasaport bedeli vergi dairesi müdürlüklerine PTT şubelerine anlaşmalı bankalara veya gelir idaresi başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr yatırılmalıdır.
Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin sahip olması gereken, defter şeklindeki önemli bir evraktır. Pasaportun olması, vizesiz giriş yapılabilen ülkelere doğrudan giriş yapmayı mümkün kılar.
Pasaportların alınacağı türe bağlı olarak da ilgili belgelerde değişiklikler olabildiği görülüyor. Örneğin bir öğrencinin öğrenci belgesi harçsız pasaport alabilmesini sağladığı için gerekli belgeler arasında ele alınırken normal pasaportlarda bu belgeye gereksinim duyulmuyor.
Yurt dışına çıkabilmek ve oraları ziyaret edebilmek için gerekli olan pasaport, yurt dışındaki bir nevi geçici kimlik belgesi olarak da düşünülebilir. Kişiye dair önemli ölçütteki bütün verileri barındıran bu küçük defterler yurt dışına çıkışınızla ilgili herhangi bir problem olmadığını da kanıtlar niteliktedir.
Elbette ki her ülkeye gitmek için pasaport yeterli olmasa da yurt dışına çıkabilmek için bu belge kesinlikle şarttır. Bu belgeye sahip olmayan kişilerin yurt dışına çıkması ve oralarda barınması mümkün olmamaktadır.
Pasaport almak için öncelikle bu noktada bir başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada pasaportunu almak isteyen kişilerin öncelikle hangi başvuru türü ile bu belgeyi alabileceğine dair araştırma yapması gerekmektedir. Bu noktada öğrenci mi, yetişkin mi yoksa başka bir tür ile mi pasaporta başvurulacağına karar vermek gerekmektedir.
Yalnızca pasaporta sahip olmak yurt dışındaki bütün bölgelere gidilebileceğini göstermemektedir. Pek çok ülke giriş için vize zorunluluğu bulundurmaktadır. Fakat pasaportu olmayan kişilerin hiçbir şekilde yurt dışına çıkamayacağı da göz ardı edilmemesi gereken bir bilgidir. Bu nedenle öncelikle pasaport edinmek daha sonra vize başvurularında bulunmak gerekmektedir.
Edinilen pasaportun geçerlilik süresi, türü gibi konular üzerine de fikir sahibi olabilmek adına Alo 199'dan faydalanmak mümkün olmaktadır.
Pasaport, türüne göre özellikleri değişiklik gösteren bir belgedir. Bu belge yurt dışına çıkmak isteyen insanların kullandığı bir belgedir. Bu belge
Pasaport almak için kimlik kartı nüfus cüzdanı gibi ilgili belgeleri de kişinin yanında götürmesi bekleniyor. Yasal temsilcilerin başvuru merkezinden yapılabilen pasaport işlemlerini aynı zamanda online olarak gerçekleştirebilmek de mümkün oluyor.
Yasal temsilci tarafından pasaport defteri almak mümkün oluyor. Onlar ödemelerde bilgileri sistem üzerinden girildikten sonra ilgili işlemler yapılabiliyor.
Farklı pek çok pasaport türü bulunmaktadır. Bu pasaport türlerini şu şekilde inceleyebiliriz:
Siyah pasaport olarak da bilinen ve diplomatların sahip olduğu bu pasaport türü, statü farkını temsil etmektedir. Yurt dışında kongre veya konferanslara katılmak üzere görevlendirilmiş diplomatların ve ailelerinin sahip olduğu bu pasaport, 28 sayfaya sahip olup hiçbir harca tabii tutulmamaktadır.
Yeşil pasaport olarak da bilinen bu pasaport türü, devlet bünyesinde çalışan memurlara ve ailelerine verilmektedir. Devlet kurumlarında memur olarak atanan kişilerin sahip olabileceği bu pasaport,
Gri pasaport olarak da bilinen bu pasaport, devlet adına yurt dışında görevini sürdürecek olan kişilere verilmektedir. Bu görevde yer alan kişilerin ve ailelerinin, 25 yaşından küçük çocuklarının hizmet damgalı pasaporta sahip olmaları mümkündür.
Gri pasaport çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkartılmaktadır.
Bordo pasaport olarak da bilinen bu belge, belli başlı şartları yerine getiren kişilerin talep edip harç ödeyerek alması sonucu elde edilir. Bu pasaportu alabilmek için şu belgeler gerekir:
Pasaportların geçerlilik süreleri alınırken ödenen harca ve süre seçimine göre değişiklik gösterir. Bu süreçte pasaport başvurunuzu 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 4-10 yıl, 10 yıl seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek yapabilirsiniz.
Pasaportunuzun geçerlilik süresi kadarlık bir süre için yurt dışında kalma izniniz olduğu için oldukça rahat olacaktır.
Pasaport alabilmek için yapılması gereken belli başlı işlemler ve yürütülmesi gereken ilgili süreçler bulunuyor. Bu noktada pasaportunuzu doğru bir şekilde çıkartabilmek için yapmanız gereken en önemli şey müdürlüklere gidip oradan ilgili belgelerinizi teslim ederek ve ödemeyi yaparak belgenizi edinmektir.
Pasaport harcını ne kadar olduğunu öğrenmek için de 199'u aramanız veya resmi web sitesi üzerinden fiyat kontrolü yapmanız yeterli olacaktır. Yurt dışına gidebilmek için pasaportunuzun ve belli ülkeler için vizenizin olması zorunludur. Bu nedenle de yurt dışı ile ilgili planları olan herkesin pasaportunu alması gerekmektedir.
Pasaport edinebilmek için pasaport randevu sayfası üzerinden randevu oluşturmak gerekmektedir. Sayfaya giriş yapıldıktan sonra pasaportun türü ve alınacağı yer seçilerek ilgili randevu oluşturulmaktadır. Bu noktada kişisel verilerin doğru bir şekilde doldurulmuş olması ve eksiksiz bilgi verilmesi önem arz etmektedir.
Pasaportların alındıkları günden sonra belirli bir süre geçerliliğini koruyacağı da unutulmamalıdır. Bu noktada pasaportların belli yenileme süreçlerinde işlemleri yaptırmak gerekmektedir.
Alınan pasaportları yenilemek için ise yapılması gereken şey ALO 199 vatandaş etkileşim merkezinden gerekleri bilgileri edinmektir. Bu numaraya ulaşarak da pasaport yenileme işlemlerini gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.
Pasaport süresi uzatma işlemlerinde başvuru için gereken belgelerin yanı sıra eski pasaportu da nüfus müdürlüğüne başvururken götürmek gerekmektedir. Bütün bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra pasaportu yenilemek ve süresini uzatmak mümkün olmaktadır. Elbette ki bu yenileme ve uzatma işlemleri sırasında da ekstra bir bedel ödeneceği unutulmamalıdır.
Pasaport alabilmek için geçilmesi gereken süreçler yukarıda belirtildiği gibidir. Gerekli koşulları sağlayan herkesin pasaportunu elde etmesi mümkündür.
Pasaport alma süreçleri ile ilgili merak edilen belli başlı noktalar bulunmaktadır. Bu noktada sık sorulan soruları şu şekilde sıralayabiliriz:
Pasaport harcının ödendiği bankalar şu şekildedir:
10 yıllık pasaport harcı, 501 TL defter bedeli dahil 3796,50 TL’dir. Bu bedeli ödeyen kişiler 10 yıllık pasaportlarını alabilmektedir.
Pasaport harçlarını anlaşmalı bankaların bankamatiklerinden yatırabilirsiniz. Halk Bankası, Ziraat gibi devlet bankalarına yatırılan harçlar sonra makbuzunuzu alıp başvurunuzda kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Yapın