Lise öğrenimini tamamlamış ve üniversite sınavına girmiş her öğrencinin kafasında "hangi bölümü okumalıyım?" sorusu dönüyor.
Lise öğrenimini tamamlamış ve üniversite sınavına girmiş her öğrencinin kafasında "hangi bölümü okumalıyım?" sorusu dönüyor. Hepimizin geçtiği o zorlu yolları biraz hatırlarsak bu sorudaki stresi anlamlandırmamız da mümkün olacaktır.
Üniversiteye başlamak isteyen kişiler lisans, ön lisans, yüksek lisans, doktora, çap gibi farklı pek çok terimi merak ettiği bilinmektedir. İlk kez bir yükseköğretim kurumuna başlayacak olan kişilerin lisans veya ön lisans programına kayıtlanması gerekir.
Lisans ve ön lisans bölümleri arasındaki en büyük fark eğitim süresidir. Üniversite öğretiminin ilk kademesini oluşturan ön lisans bölümleri, 2 yıllık olmaktadır. Standart bir lisans bölümü ise minimum 4 yıldır.
Üniversitede ön lisans mezunu olan kişiler, belgelerini edindikten sonra (belli başlı bölümler için geçerli) kpss'ye girerek geçer notu almalıdır. Daha sonra bu kişilerin ilgili alanda çalışması mümkün olacaktır. İşe girerken ayrıca kpss gerektiren bazı ön lisans bölümleri şu şekildedir:
Ön lisans için geçerli olan kpss 2 yılda bir tekrarlanmakla birlikte alınan sınav sonucu 2 sene boyunca geçerliliğini korumaktadır. Sık tercih edilen eğitim türleri içerisinde değerlendirilen ön lisans,daha kısa sürede meslek sahibi olmak isteyen kişilere son derece uygundur.
Ön lisans yapabilmek için öncelikle üniversite sınavından baraj puanının üstünde bir puan almak gerekiyor. Meslek yüksek okulları ve yüksekokul binalarında ön lisans eğitiminin yapıldığı görülebilmektedir.
Üniversitelerin ön lisans bölümlerine kayıt olan kişilerin, 2 yıllık eğitimlerini tamamlayarak mezuniyet belgesi kazandıkları görülmektedir. Daha sonra yıllık lisans kpss sınavına girerek alanınızda çalışma imkanı da edinebilirsiniz.
Lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan ön lisans kpss sınavına girerek meslek edinmenizi sağlayacak derecede, yeterli görülen bir eğitim şeklidir. Pek çok eğitim şekli olsa da eğitim türleri arasında en sık tercih edilenlerden biri olmasının nedenlerinden biri de budur.
Ön lisans yapmak isteyen kişiler hangi bölümlerin bu şekilde okunabileceğini de merak etmektedir. Ön lisansta okuyabileceğiniz faklı pek çok bölüm vardır. Bunlar arasındaki başlıca bölümler şu şekildedir:
Özellikle bu bölümler sıklıkla tercih edilmektedir. Ön lisansta bu bölümlerin sık tercih edilmesinin bir diğer nedeni de eğitimlerin daha sonra yükseltilebilir olmasıdır. Bu sayede kişilerin eğitimlerini daha ileri düzeyde sürdürebilir olması mümkün kılınmaktadır.
Ön lisansa kaydolmak için öncelikle YKS'ye girip TYT'den barajın üstünde bir puan almak gerekir. Kaydolunmak istenen bölüme göre ihtiyaç duyulan puan da değişiklik göstermektedir. Burada dilediğiniz bölüm için yeterli puanı aldıktan sonra siz de ön lisans kayıt işlemlerini yaptırmaya başlayabilirsiniz.
Üniversitelerde ön lisans bölümlerine kaydolmak için öncelikle ÖSYM aday sistemi üzerinden açıklanan bölüm ve okula kayıt onayı vermeniz gerekir. Daha sonra okulun kayıt işlemlerinde gerekli gördüğü belgeleri de yanınıza alarak okulunuzu ziyaret edebilir ve kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Kaydınızı gerçekleştirdikten sonra 4 dönem boyu ders kayıt işlemlerinizi de gerçekleştirip tüm derslerinizi başarı ile vermeniz halinde, mezuniyet belgesi edinmeye hak kazanırsınız. Eğer ki okuduğunuz bölüm kpss şartı gerektirmiyorsa doğrudan mesleğinizi elinize alıp çalışma şansınız da ortaya çıkar.
Üniversite düzeyinde okul okuyan kişilerin oranı her geçen gün artış gösterse de henüz pek çok kişinin bu seviyede eğitim almadığı da bilinmektedir. Üniversiteye gitmeden de hızlı bir şekilde eğitim alıp meslek edinmek isteyen, iş hayatına hızlı atılmayı hedefleyen kişilerin varlığı da yadsınamayacak derecededir. Bu noktada da lisans ve ön lisans yerine geçecek, sizleri üniversite okumadan da meslek sahibi yapacak bazı eğitim programları bulunmaktadır. Bu programları şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu eğitimleri alarak sizler de herhangi bir üniversite eğitimine ya da uzun süreli eğitim maratonuna ihtiyaç duymadan kişisel gelişiminizi destekleyebilirsiniz. Mesleğinizi en kısa sürede edinebilmek ve özellikle ara ara insan gücü ve personel alımının gerçekleştiği alanlara yönelebilmek için sertifika edinmeniz yararınıza olacaktır. Böylece en sık tercih edilen meslekler arasında yer alan mesleklere kavuşabilirsiniz.
Durmayın ve siz de sertifika edinerek kolaylıkla yeni mesleğinizi elinize alma imkanı edinin. Eğitim Kutusu sayesinde eğitiminizi almanız ve başarı ile tamamladıktan sonra sertifikanızı kazanarak özgeçmişinize eklemeniz mümkün olacaktır. Bu fırsatı kaçırmayın!
0 Yorum
Yorum Yapın