Öğrenme hızınızı artırabilmek için bu adımları uygulayın ve siz de başarıya ulaşın!
Öğrenme hızının artış göstermesinin ne gibi faydaları olabilir? Öğrenme hızınızı artırarak siz de etkili bir şekilde çalışma yürütme imkanı edinebilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz. Öğrenme noktasında daha hızlı olmayı ve çok daha etkili bir şekilde çalışma sergilemeyi ister miydiniz?
Öğrenme hızınızı artırabilmek için bu adımları uygulayın ve siz de başarıya ulaşın!
Öğrenme noktasında daha efektif ve etkili olabilmenin en önemli adımlarından bir tanesi çok okumaktır. Çok okumak yalnızca kitapta veya metinde gözlerinizi gezdirip geçmek değildir. Elbette. Çok okurken öğrenmeyi hedefleyici şekilde de ilerleme kaydetmek gerekir.
Okurken dikkat edilmesi gereken esas noktalara baktığımızda zihin pratiği yapmamıza katkı sağlayacak, etkili ve gelişimi destekleyici metinleri tercih etmemizin ne denli önemli olduğunu görürüz. Çok okumanın yanında doğru okuma tekniklerini benimsemek ve hızlı bir şekilde okuyup içeriği anlamak da önemli noktalardandır. Hızlı okuma kursları ile siz de daha etkili okuma tekniklerini ve okuduğunu anlama yöntemlerini geliştirerek öğrenme yolunda hızınızı artırabilirsiniz.
Öğrenme hızınızı artırabilmek için yapabileceğiniz bir diğer etkili şey ise doğru alt başlıklar belirlemek ve buna bağlı olarak doğru bir araştırma süreci yürütmekten geçer. Beyin hücrelerinin aktif çalışmasını sağlamak amacıyla planlanmış doğru içerikleri araştırarak ilerlemek beyin gücümüzü ve buna bağlı olarak öğrenme hızımızı en aktif şekilde kullanmamıza katkı sağlıyor.
Doğru araştırma her zaman için öğrenme hızımızı artırmaya yardımcı olacaktır. O hâlde yapılması gerekenlerden biri doğru bir şekilde araştırma süreci yönetmektir. Araştırma sürecini doğru bir şekilde yönettikten sonra aynı zamanda bilgileri öğrenmeniz ve zamanla bu devamlı araştırma süreçlerinin hızınıza ve kavram şeklinize etkisini gözlemlemeniz mümkün olacaktır.
Öğrenme sürecini desteklemenin en temel yollarından birisi de görsellikle desteklemektir. Farklı öğrenme çeşitleri ve farklı zeka türleri olduğu bilinmektedir. Bu zeka türlerine bağlı olarak daha farklı şekillerde öğrenme sürecinin desteklenmesi son derece önemlidir.
Yazarak veya görsellerle desteklenmiş içerikleri öğrenme hızımız her daim daha hızlıdır. Yapılan araştırmalara bağlı olarak öğrenme hızında dinlemenin, yazmanın ve görselleştirmenin etkileri bir araya geldiğinde etkili ve doğru bir öğrenme süreci desteklenmiş olmaktadır.
Bu nedenlere bağlı olarak araştırma ve öğrenme süreçleri içerisinde asıl yapılması gereken hem görsele hem de yazmaya dikkat ederek etkili ve bütün öğrenme stillerini içeren bir çalışma şekli benimsemektir. Bu sayede zamanla asıl hangi öğrenme türünün sizler için baskın olduğunu öğrenebilecek ve bu şekilde çalışma sergileyerek öğrenme ve çalışma noktasında çok daha etkili olabileceksiniz.
Kaliteli bir öğrenme süreci yaşamak ve öğrenme hızını artırabilmek için en güncel teknikleri öğrenmek gerekir. Bazen güvenli alanımız gibi gelen sabitleşmiş öğrenme stillerinin aksine yeni içerikleri ve teknikleri benimsememiz çok daha etkili olabilmektedir. Peki, nasıl olacak bu?
En güncel ve yeni yöntemleri takip ederken aklı kurcalayan temel soru şudur: Bu yönteme adapte olurken kaybettiğim süre n’olacak? Bu noktada esas yapılması gereken fayda-zarar ilişkisini doğru bir şekilde kurmaktır. Yeni bir tekniği öğrenmek o an için zamansal bir azalma ve zorlanma yaratsa da daha sonrasında yaratacağı etkileri ve öğrenme hızınız üzerine olan hızlandırma oranını tespit ederek ilerlemeniz, her zaman en etkili olanı tespit edebilmek için yeterlidir.
Güncel ve yeni teknikleri uygularken aynı zamanda bu tekniklerin etki yüzdelerine de dikkat edin. Uzun vadede fayda sağlayıp öğrenme hızına etki etmeyecek yöntemlerin tespiti, başlangıç noktası için oldukça mühimdir. Böylece boşa vakit kaybetmekten ve öğrenme hızını artırma çalışmaları yaparken geride kalmaktan kurtulmuş olacaksınız.
Şaşırtıcı gelse de öğrenme ve algılama hızımız için oksijen miktarının önemi oldukça büyük. Neden esnediğimizi biliyor musunuz? Hani şu çok uykumuzun geldiği ve esnemekten bir hâl olduğumuz anlar var ya. İşte hepsi beynimize giden oksijen miktarının azlığından kaynaklanıyor.
Yeterli oksijeni almayan, doğru bir şekilde nefes egzersizleri uygulamayan kişilerin öğrenme hızlarında da yavaşlama olduğu görülebilmektedir. Elbette burada haddinden fazla oksijen almaktan da bahsetmiyoruz. Doğru bir soluklanma ve temiz hava alma ile öğrenme hızınızı artırmanız da mümkün olacaktır. Siz de temiz hava almanın etkilerini deneyimlemek için doğru bir şekilde nefes egzersizlerini nasıl uygulamanız gerektiğini öğrenmek için Meditasyon Eğitimi’ne de bir göz atabilirsiniz.
Zihinsel her sürecin vücutla yakından bir bağlantısı olduğunu hepimiz biliyoruz. Tıpkı vücutsal süreçlerin zihinde bıraktığı etkiler olduğu gibi, öğrenme ve mantıksal gelişim süreçlerinde de fiziki sağlığın önemi son derece büyüktür.
Özellikle doğru gıdalarla ve dengeli beslenme zihinsel süreçleri yakından ilgilendirmektedir. Doğru bir öğrenim süreci yürütmeyen kişilerin pek çoğunun dengeli beslenmediği ve yeterli besin değerlerine sahip olmadığı görülmüştür. “Demir eksikliğim var unutkanlık yapıyor” cümlesini pek çok kez duymuşuzdur. İşte tam da bu nedenlerle besin eksikliğinin öğrenme hızında ve sürecindeki etkisi yadsınmamalıdır.
Fiziki sağlık açısından bir diğer önemli etken de uyku düzenidir. Dengeli ve sistemli bir uyku düzenine sahip olmayanlar da öğrenme hızını artırma noktasında yavaşlık yaşayabilmektedir. Bütün bunlar üzerine anlaşılmalıdır ki fiziki sağlığın önemi öğrenme hızında son derece etkin rol oynamaktadır.
Öğrenme hızının önemi sıklıkla sorgulanmaktadır. Nihayetinde bir konuyu daha hızlı öğrenmek de daha yavaş öğrenmek de aynı içeriği kanıksamaktan geçmez mi? İşte en büyük yanılgılardan bir tanesi!
Öğrenme hızı, özellikle uzun vadede daha fazla bilgiyi kanıksayarak daha etkili bir şekilde ilerleme kaydetmekten geçer. Bazı insanlar hızlı öğrenmenin kalıcı bilgiyi benimseme noktasında sorun yarattığını ve bir konuyu tam anlamaya yetmediğini düşünmektir.
Hızlı öğrenmekten kasıt, eksik veya acele öğrenmek değildir. Çoğu kişi bu noktada doğru ayrım yapamamaktadır. Öğrenme hızının fazla olması, bir kişinin bilgileri üstünkörü öğrendiği anlamına gelmemelidir. Bu noktada eğer siz de hızlı öğrenme için anlamda kaybolma yaşıyorsanız doğru öğrenme teknikleri planlaması gerçekleştirmiyorsunuz demektir.
Öğrenme hızını artırmaya etki eden konulardan bir tanesi de eğitim modelidir. Yüz yüze öğrenme modelinin aksine günümüzde daha da yaygınlaşmış olan uzaktan eğitim modeli, öğrenme hızınızı artırma noktasında etkili olabilmektedir.
Uzaktan eğitim modeli, genel itibariyle videolu içeriklerden veya canlı eğitimlerden oluşmaktadır. Eğitimlere dilenilen yerden katılım sağlanması ve genel itibariyle eğitimin daha kısa süreli olması, öğrenme hızında artış yaşamayı sağlayan en önemli noktalardandır.
Uzaktan eğitim yönteminde, öğrenilmek ve uzmanlaşılmak istenen alanın doğrudan belirlenebilmesi ve ekstra gereksiz bilgilere maruz kalınmaması da hızı artırır. Siz de etkili ve hızlı öğrenme yöntemlerinde ilerleme kaydetmek ve çok daha kaliteli ve hızlı bir öğrenme süreci yürütmek istiyorsanız, o zaman uzaktan eğitim içeriklerini inceleyebilir ve bu yöntemle çok daha etkin bir öğrenme süreci yürütebilirsiniz.
Uzaktan eğitim son derece faydalı olunsa da dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunur. Özellikle güvenilir ve nitelikli eğitimler bulunmadığı takdirde öğrenme hızında bir artış yaşanması mümkün olmayacağı için doğru bir online eğitim merkezinden ilgili eğitimleri almanız, öğrenim sürecinizi en doğru şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.
Kişilerin öğrenme hızları ve şekilleri birbirlerinden farklı olabilmektedir. Bu nedene bağlı olarak da tek bir öğrenme şekli bulunur denmesi mümkün değildir. Öğrenme koşulları da aslında kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Kimimiz sakin bir ortamda okuma yaparak, kimimiz ekip çalışması dahilinde ve hareketle öğrenme sürecimizi yönetiriz.
Öğrenme hızını artırma noktasında önemli öğrenme koşulları kişiye göre farklılık gösterebilir. Önemli olan kendinizde öğrenme sürecinizi etkileyen koşulları takip ve tespit ederek ilerlemektir. Öğrenmeyi daha etkili kılabilmek için kendinize en uygun yöntemleri geliştirmeniz beklenir.
Öğrenme koşullarının çeşitliliğinin yanında değişmez bir özelliğe de rastlanır: Doğru kaynak belirlemesi.
Öğrenmeyi etkileyen en önemli koşul kaynakçanın ve bilginin alındığı içeriğin yeterliğidir. Siz de etkili bir şekilde ve doğru koşullar altında öğrenme süreci yürütmek için önce öğrenme tipinizi ve size uyumlu koşulları tespit edin; daha sonrasında ise doğru bir kaynakçadan bilgilere erişerek etkili öğrenme sürecinizi yürütün ve farkı görün!
0 Yorum
Yorum Yapın