Management Business Objectives Nedir
  • Demir Aylanç
  • 0 Yorum
  • 30 Kasım 2022
  • 557

Management Business Objectives Nedir

Amaçlarla iş yönetimi kavramı (MBO), iş yerindeki performansın artışını desteklemek ve ortak hedefler belirleyerek ilerlenmesini sağlamak için uygulanır.


Amaçlarla iş yönetimi şeklinde açıklanabilecek olan bu kavram, iş yerindeki performansın artışını desteklemek ve yönetimle birlikte çalışanın ortak hedefler belirleyerek doğru bir şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. 

İş yerlerinin gelişimi için önem arz eden bu kavramın bir sonucu olarak çalışan hedef belirleme sistemleri içerisinde kendisini etkin hissederek daha fazla sorumluluk bilinci geliştirmektedir. Geliştirilen bu sorumluluk bilinci çalışanların daha istekli ve daha yüksek performanslı çalışmasını mümkün kılmaktadır. 

Management by Objectives MBO olarak da açıklanabilen hedeflerle iş yönetimi sistemi, organizasyonel hedeflerin en doğru şekilde gerçekleşmesini sağlar. 

Management Business Objectives dahilinde bir hedefe ulaşmanın daha kolay görünmesinin temelinde çalışanın kendisini daha etkin hissetmesi yer almaktadır. Organizational objectives şeklinde de açıklanabilecek örgütsel, kurumun bütününü kapsayan hedeflere ulaşabilmek adına birlik bilincini oluşturmak önem arz etmektedir. Elbette ki bu süreci daha verimli yürütebilmek için de uygulanması gerekenler bulunmaktadır. SMART yaklaşımı bu süreci verimli hâle getirebilmek için uygulanabilecek en mantıklı yaklaşımdır. 

SMART yaklaşımı başlığı içerisinde bulunan her harfin özel bir anlamı ifade ettiği görülebilmektedir. Bu noktada anlamları şu şekilde inceleyebilmek mümkündür: 

S (Spesific): Hedefinizin net ve spesifik olması gerekmektedir. Specific objectives olarak da iş hayatı içerisinde kendisine sık sık yer edinmiş kavramlar, hedeflerdeki netliği açıklamak üzerinedir. Organizasyonel başarı (organizational goal) elde etmek üzere kurulu olan hedefleme yöntemlerinde bu noktalara dikkat etmek son derece mühimdir. 

Hedeflerde net ve spesifik olabilmek adına 5N1K sorusunu cevaplamanız da faydalı olmaktadır: 

  • · Yapmak istediğim ne? (Ne) 
  • · Neden bu amaca önem veriyorum? (Neden) 
  • · Nerede bulunmakta? (Nerede) 
  • · Amaca kimler katılıyor? (Kim) 
  • · Nasıl kaynaklardan yararlanabilirim? (Nasıl) 
  • · Ne zaman bu hedefi gerçekleştireceğim? (Ne zaman) 

M (Measurable): Hedeflerinizin ölçülebilir olması da süreç takibi gerçekleştirebilmek adına son derece önemlidir. Bu adım aynı zamanda hedefin takip edilebilir olduğunu da göstermektedir. Hedeflerin yıl sonunda veya belirlenen deadline dahilinde takip edilebilir olduğunu bu madde ile anlamaktayız. 

A (Achievable): Hedefinizin ulaşılabilir ölçüde, tutarlı bir hedef olması gerekmektedir. Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hedefin tutturulmaya çalışılması mantıklı olmayacaktır. Bu nedenle de elde edilebilir bir hedef edinilmesi, hedefi gerçekleştirme noktasında daha fazla motive olmanızı da sağlayabilmektedir. Bu nedenle de bu adımın etkilerini kolaylıkla gözlemleyebilmeniz mümkün olmaktadır.  

R (Relevent): Hedefinizi gerçekleştirirken yardım almanız elbette olağandır. Fakat bu madde sizinle hedefiniz arasındaki bağlantıyı kesinleştirmek içindir. Yardım alıp herkesi ileri götürdüğünüz bir projeden hâlâ siz sorumlu olduğunuz için bu noktaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu noktada hedefle ilgili doğru zamanda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, değerli olup olmadığı gibi ilgili konularda da yargıya varmanız ve buna uygun şekilde aksiyon almanız beklenmektedir. Aksiyonu alabilmek için SMART yaklaşımının son adımı olan Time-Bound kısmına da dikkat etmeniz gerekmektedir.  

T (Time-Bound): Hedefi gerçekleştirirken rehavete kapılmamak ve planlı bir şekilde adım adım hedefe doğru hareket edebilmek için bir son teslim tarihine sahip olmanız gerekmektedir. Bu noktada zamanınızı belirlerken hedeflerinizin hangi zaman aralıklarında gerçekleşmesi gerektiğine bakarak kendiniz için bir zaman çizelgesi oluşturmanız gerekmektedir. Oluşturulan zaman çizelgesi ile işleri tamamlama noktasında motivasyon edinmeniz ve böylece işleri daha etkili bir şekilde tamamlayabilmeniz de mümkün olacaktır. Bütün bu nedenlerle SMART yaklaşımı içerisinde Time-Bound büyük bi,r öenm arz etmektedir.  


Management Business Objectives Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? 

Hedeflerle iş yönetimi sistemi sayesinde ekip olaraka işlerinizi sürdürme ve hedefinize ulaşma noktasında daha fazla başarı ve verim elde etmeniz mümkün olacaktır. Bu noktada sizler de başarı elde edebilmek için muhakkak bu uygulamayı kurumunuz içerisinde ekip arkadaşlarınızla birlikte uygulamalısınız.  

Kısaca MBO olarak da bilinen bu kavram sayesinde iş yerinde ekip içi hedeflere koşma ortaklığı görülebilmesi mümkün olmaktadır. Hedefleri belirlerken ekibe danışılması sayesinde ekip kendisini daha etkin hissetmektedir.  

Management Business Objectives sayesinde kurum içi verimin artması ve hedeflere odaklanma noktasında sorumluluk bilinci uyandırarak hedefe daha kolay koşulması mümkün olmaktadır. Bu nedenlere dayanarak sizler de mutlaka Management Business Objectives noktasında kendinizi geliştirerek ilerlemeyi kendinize amaç edinmelisiniz.  

Peki, kısaca bakalım. Management Business Objectives sayesinde neler olabilir? 

  • Ekip içerisindeki hatalı iletişim düzenlenir, 
  • Ekip birliği oluşturulur ve doğru bir şekilde hedef yönetimi gerçekleşir,
  • Çalışanlar ve yönetim üzerinde sorumluluk bilinci artırılarak işe odaklanma durumu daha rahat bir konuma getirilir, 
  • Ekiple birlikte ilerleme bilinci yükseltilerek iş birliği artırılır, 
  • Ekip motivasyonu artırılır, 
  • Çalışanların zayıf yönlerini telafi etme imkanları oluşur.


Management Business Objectives Nasıl İşler? 

Bu çalışma prensibi içerisinde hedeflerle iş yöneitmi sağlanması hedeflenir. İşlerin hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi noktasında ve bu hedeflerin belirli zaman aralıklarında açıklanması ile işe ve hedefe karşı motivasyon artışı gözlemlenebilir.  

Management Business Objectives noktasında yönetimin olduğu kadar ekibin de hedefleri belirleme noktasında söz hakkının doğması bu notadaki gelişimi gözlemleyebilmek noktasında etkili olabilmektedir.  

Bu çalışma prensibinde çalışanların eksik yönlerini tamamlayabilmek hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra iş birliği oluşturup, ortaklaşa bir şekilde işleri yürütebilmek ve bu iş birliğinin yanında tekil yani bireysel çalışmayı da destekleyebilmek bu çalışma prensibi ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle de yönetim kısmının özellikle bu noktaya odaklanması gerekmektedir.  

Bu prensip içerisinde ekiple yönetim ortaklaşa hedef belirlemesi gerçekleştirerek ilerlerler. Bunun yanında bireylerin kendi hedeflerini ve şirket hedeflerini belirleme noktasında söz hakkında sahip olması da motivasyonu artırıcı bir etken olduğu için son derece sağlıklı karşılanmaktadır. Sizler de iş yönetiminizi etkili bir şekilde sürdürebilmek için MBO yaklaşımını uygulayabilir ve özellikle de iş yerinizdeki verimliliği artırarak hedeflerinize ulaşmada daha etkili bir şekilde ilerleyebilirsiniz.  

Bu noktada ekibinizi canlandırmak ve daha etkili bir şekilde işte ilerlemeyi mümkün kılmak için iş yerinizde bu uygulamayı kullanmanız son derece etkili olacaktır. Management Business Objectives şirketlerin daha ileri gitmesinde ve hedef yönetiminin daha doğru bir şekilde sağlanarak iş yerindeki işleyişin tam olarak oturmasında yardımcı olan bir çalışma prensibidir. Bu noktada hedeflerin yerine getirilmesini çok daha mümkün kılmak, ekibi doğru bir şekilde yönetmek ve daha büyük etkilerle iş yerindeki verimliliği artırmak için sizler de MBO prensibini uygulayabilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.