Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Okuldayken en az bir kere hepimizden istenmiştir kompozisyon yazmamız. Hangi konuda olduğu, neleri içermesi gerektiği, nasıl bir dille yazılması gerektiği…


Okuldayken en az bir kere hepimizden istenmiştir kompozisyon yazmamız. Hangi konuda olduğu, neleri içermesi gerektiği, nasıl bir dille yazılması gerektiği. Pek çok detayla birlikte incelik isteyen bir iştir. Peki, kompozisyon nasıl yazılır?

Kompozisyon yazmak hayatımızda en az bir kez olsun yaptığımız bir şeydir. Kompozisyon yazarken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Özellikle teknik gerektiren kompozisyonlarda, bazı adımları izleyerek ilerlenmektedir. İlk adım doğru bir kompozisyon konusu belirlemek ve bu konu çerçevesinde içerik üretmektir. 

Yeni yazmaya başlamış kişilerin yapabileceği en etkili hamlelerden birisi taslak oluşturmaktır. Kompozisyon için, taslak oluşturup bölümlerin tasarısını yapmak ve buna bağlı ana metni oluşturmak son derece etkili olacaktır. 

Kompozisyon yazarken farklı parçaları sunmak gerektiği için ana düşünceye bağlı, kısa ve öz anlatımdan faydalanmak etkili olur. Bütün bunlar haricinde de kompozisyon yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Kompozisyon yazarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Kompozisyon Yazım Aşamaları Nelerdir?

Kompozisyon yazımının dikkat edilmesi gereken farklı pek çok aşaması bulunmaktadır. Bu aşamaları şu şekilde ele alabiliriz:


Konu Seçimi

Bir kompozisyonun okunabilir, dikkat çekici olabilmesi için konusuna dikkat edilmelidir. Doğru seçilmeyen bir konu, kompozisyonun yazım şekli ve uyandıracağı etki noktasında eksik kalmasına neden olur. En dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de konu seçimine özen göstermektir. 

 

Taslak Oluşturulması

Kompozisyonu doğrudan yazmaya başlamak yerine öncesinde taslak oluşturmak da önemlidir. Kompozisyonu biçim ve teknikçe en iyiye ulaştırmak  için eksikleri kapatarak ilerlemek gerekir.

Doğru bir şekilde oluşturulan kompozisyon taslağı ile konunun daha iyi anlaşılması da sağlanabilir. Taslağı oluşturduktan sonra siz de kolaylıkla kompozisyonunuzu oluşturabilirsiniz. 

Kompozisyonu yazarken izlenecek bir diğer adım taslak oluşturmaktır. Metin hazırlarken taslak oluşturmak ve yazılacakları planlamak etkili bir hamledir. Bir taslak hazırlamak, fikrin kâğıt üzerinde nasıl duracağını planlama ve içeriği şekillendirme noktasında fayda sağlayacaktır. Bu nedenle kompozisyon yazarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de taslak hazırlamaktır.


Giriş

Giriş kısmını belirleyerek kompozisyonunuzu oluşturmanız çok daha faydalı olacaktır. Giriş kısmını yazdıktan sonra siz de kolayca kompozisyonunuzun kalanını oluşturabilirsiniz.

Bir yazının genel olarak en sancılı süreci başlangıcını yapmaktır. Özellikle kompozisyon yazarken, etkili bir giriş yazmak büyük önem teşkil eder. Okuyucunun yazının devamını merak etmesi, okuması için bu kısma dikkat etmesi gerekir. 

 

Gelişme

Her yazının asıl olayları, fikri verdiği bir de gelişme kısmı bulunur. Kompozisyonlarda da fikrin asıl savunulduğu ve öne çıkartıldığı nokta gelişmedir. Gelişme kısmını yazarken ana fikre bağlı kalmak ve bu fikri besleyici yan konuları, etmenleri vermek gerekir. 

Gelişme kısmına özen gösterilmemesi durumunda yazının sonuna kadar okuyucuyu bağlı tutmak mümkün olmayacaktır. Üstelik, konu, fikir her neyse bunun tam savunması sağlanamayacağı için metne dair şüphe uyanacaktır.


Sonuç

Bütün kompozisyonun çözüme kavuşturulacağı nokta sonuç kısmıdır. Bu kısmı bütün bir metni özetleyecek ve konuyu bir noktaya bağlayacak şekilde yazmak gerekir. Doğru yazılmamış bir sonuç, kompozisyonun bütün etkisini yitirmesine neden olabilir. 

Bahsedilen tüm nedenler ele alındığında sonuç yazmanın önemi de ortaya çıkmaktadır. Metnin bir bütün olmasını sağlayan da metni asıl bağlayan da sonuç bölümüdür. Sonuç yazılırken olduğunca “hap” bilgilerle veya cümlelerle ana fikir desteklenip vurgulanmalıdır.

 

Kompozisyon Anlatım Şekilleri Nelerdir?

Kompozisyon yazılırken kullanılan birbirinden farklı anlatım şekilleri bulunmaktadır. İncelediğimizde anlatım şekillerinin şu şekilde ele alındığını görebiliriz:


Şiirsel Anlatım

Metnin içeriğini çok daha müzikalitesi ve edebi yönü fazla şekilde kurgulayarak oluşturulur. Bu tip metinlerde içerikleri daha şairane bir üslupla yazan kişilere rastlanır. Ses tekrarları, müzikalite, psikolojik çözümlemeler, yansımalar ve görselleştirme (tasvir) şiirsel anlatımda sıktır. 


Hikayeci Anlatım

Kompozisyonu tıpkı bir hikaye gibi yazarak oluşturulan anlatım türüdür. Anlatıda insanlara bir hikaye içerisindeymiş gibi hissettirmek hedeflenir. Bu noktada kişilerin, olayların anlatımı bir hikaye gibidir. Okuyan metne baktığında hikayenin parçalarını, olayları ve karakterleri görür. Sıklıkla tercih edilen bir anlatım türüdür. 


Tasvir Yolu Kullanarak Anlatım

Okuyanın bütün detayları zihninde canlandırmasını sağlamak için kullanılan anlatım yöntemidir. Bu anlatım yönteminde detaylar çok önemlidir. Normal şartlarda görülmeyen pek çok detay bu metinlerde işlenir. 

Okuyan kendisini yazının yazıldığı ve anlattığı alanların içerisinde hisseder. Genellikle somutlaştırma ve tahlile yer verilir. 

 

Söyleşmeye Bağlı Anlatım

Karşınızdaki kişi ile konuşuyormuş gibi yazdığınız bu anlatım türü de kompozisyonda sık sık tercih edilir. Kompozisyonların pek çoğunun söyleşmeye bağlı anlatımla yazıldığı bilinir.

Bu anlatım türünde yazar, okuyucu ile sohbet eder gibi sıcak, samimi bir dil benimser. Yer yer yazarın okuyucuyu düşündürmek ve interaktif etki yaratmak için soru sorduğu da görülebilir.

 

Emredici Dil ile Yazılan Anlatım

Dilin alıcıyı harekete geçirme amacı taşıyarak kullanıldığı bir anlatım türüdür. Emredici dil ile yazılan metinlerde öneri, öğüt ifadelerine sıklıkla yer verilir. 

Kompozisyonlarda söyleşmeye bağlı anlatım ve tasvirli anlatıma kıyasla daha az kullanılır. Yine de özellikle didaktik içeriklerde bu anlatımdan faydalanıldığı görülür.

 

Kompozisyon Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar


Kompozisyon, kendi içerisinde kuralları bulunan ve belirli bir düzen çerçevesinde yazılması gereken bir yazı türüdür. Bu türde içerik oluşturmak için kişinin hem duygu ve düşüncelerini hem de nesnel kanılarını birleştirerek sunması gerekir. 


İmla Kuralları

Bu yazılarda imlanın ve yazım yanlışlarına özen gösterilmesinin gerektiği bilinir. Özellikle yarışma, topluma sunma odaklı olan kompozisyonlar olması nedeniyle bu mühimdir. Sunulmaya hazır bir metinde yazım yanlışı, imlada bozukluk olamaz, öyle değil mi?


Yazının Özgünlüğü

Her metinde olduğu gibi kompozisyonda da en dikkat edilen unsur yazının özgünlüğüdür. Bir yazının başkalarına sunulabilmesi için özgün olması gerekir. Özgün olmayan hiçbir yazı başkalarına sunulmaya kabul görmez. Bunu nasıl anlayacağız, diye düşünüyorsanız ücretsiz intihal sitelerini kullanabilirsiniz. (Bknz)

 

Giriş, Gelişme, Sonuç Bütünlüğünün Korunması

Doğru bir konu seçmek daha en baştan kompozisyonun başarısını ve durumunu belirlemektedir. İyi seçilmiş ve özgün bir konu üzerine yazılmış kompozisyonların yükselme şansı çok daha yüksektir. Kompozisyonunuzun etkili olabilmesi için yapmanız gereken asıl şey konunuzu doğru seçmektir. 

Kompozisyonu yazarken giriş bölümünde ana düşünceyi yansıtan bir cümlenin kurulması gerekmektedir. Bu, kişileri metnin devamını okumaya teşvik etmek ve konu hakkında bir ilgi oluşturmak için son derece önemlidir. 


Kelime Tekrar Sayıları

Kompozisyonun gelişme bölümünde uzun bir içerik verilmesi daha etkili olacaktır. Elbette ki burada kastedilen gelişme bölümünü uzatarak ilgiyi kaybettirmek değildir. Bir fikri savunduğunuzu düşünün, olayın gelişim gösterdiği anda en etkili savunmalarınızı sunmak ilk stratejiniz olur öyle değil mi? Kompozisyonun gelişme bölümünde uzun bir içerik yazılması da fikrinizi tam anlamıyla savunmanız ile ilintili olmalıdır. Metin uzatılırken mantık çerçevesi dışına çıkılmamalı, fikir yansıtılırken kaba taslak açıklamalarla geçilmemelidir. 

Kompozisyonun gelişme bölümü geride bırakıldıktan sonra fikri son kez savunma kısmı olan sonuç bölümüne geçiş yapılmaktadır. Sonuç bölümü içerisinde, gelişme bölümünde anlatılan ve savunulan bütün fikirleri destekleyecek argümanlar yer almalıdır.

 

Kompozisyon Konuları Neler Olabilir?


Kompozisyon yazma kuralları dahilinde bir metin oluşturulsa da metnin konusu da insanların dikkatini çekmelidir. Ana düşünce etrafında şekillenen metnin okunması ve değer görebilmesi için konunun doğru seçilmesi büyük öneme sahiptir. Peki, hangi konularda kompozisyon yazılabilir?

Dilenilen konuda kompozisyon yazılması mümkündür. Kompozisyon için kesin bir konu sınırlandırması yapılması doğru bir ifade olmayacaktır. Bu nedenle de kompozisyon için net konu belirlemesi yapılması doğru değildir. En çok okunma alan ve ilgi çeken konuları listelemek ise pek tabii mümkündür. İşte en çok okunan kompozisyonların konuları şu şekildedir:

  • • Sanat eserlerinin sırları
  • • Müzikal eser açıklamaları
  • • Enstrüman tarihçesi
  • • İlginç mimari eserler
  • • Dillerin gelişim süreçleri ve yabancı diller
  • • Mesleki gelişim içerikleri

Bütün bu alanlarda yazılmış kompozisyonların sıklıkla okunduğu ve araştırıldığı görülebilmektedir. Bunun yanında konusu haricinde kompozisyonun nasıl bir anlatımla yazıldığı da önemlidir. Kompozisyonun yazılabileceği anlatım türleri şu şekildedir:

  • • Şiirsel anlatım
  • • Hikayeci anlatım
  • • Tasvir kullanarak anlatım
  • • Söyleşmeye bağlı anlatım
  • • Emredici anlatım
  • • Kanıtlayıcı (ispatlayıcı) anlatım


Yabancı Dilde Kompozisyon Yazmak


Yabancı dilde kompozisyon yazabilmek için öncelikle dilin inceliklerine hakim olmak gerekir. Bunun için de öncelikle dil ile bağlantılı bir eğitim sürecinden geçmek ve dile maruz kalmak etkili olabilmektedir. 

Yabancı dilde içerik üretmek ve kompozisyon yazabilmek için bu dile hakim olmak gerekir. Günümüzde özellikle İngilizce kompozisyon üreticiliğine büyük önem verilmektedir. Bu noktada İngilizce A1-A2 ve İngilizce B1-B2 eğitimlerimizi almanız etkili olabilmektedir. 

Yabancı dile hakim olduktan sonra kompozisyon üretimi gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Kompozisyonunuzu yabancı dilde üretmek istiyorsanız, dil eğitimlerimize de göz atabilirsiniz!


Kimler Kompozisyon Yazabilir?


Dileyen ve kuralları kavrayan herkesin kompozisyon yazabilme imkanı bulunmaktadır. Kompozisyon, yalnızca belirli bir meslek grubu veya kişiler tarafından yazılabilecek bir şey değildir. Dileyen ve bu alanda yetkinleşmek için emek veren herkesin kompozisyon üretmesi mümkündür. 

Kompozisyon yazabilmek için öncelikle bu yazım türüne ve yazım kurallarına hakim olmak gerekir. Doğru bir şekilde içerik oluşturabilmek için de bu alanda alınabilecek bazı eğitimler bulunmaktadır. Bunlar haricinde günümüzde kompozisyondan çok dijital içerik üreticiliği ve yazarlığı öne çıkmaktadır. Kompozisyon yazmak yerine SEO uyumlu içerik yazarlığına yönelen ve para kazanan pek çok kişi bulunmaktadır. 

Yazı yazarak para kazanmak için, Dijital İçerik Yazarlığı Ve SEO Algoritması Eğitimi’mizi alabilirsiniz. Durmayın ve siz de yazı yazarak para kazanmanın yolunu keşfedin!

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.