Karşınızdaki İnsanın Yalan Mı Söylüyor?
  • Rüzgar Karakuz
  • 0 Yorum
  • 06 Aralık 2022
  • 570

Karşınızdaki İnsanın Yalan Mı Söylüyor?

Bir konuşma sırasında her birimizin önceliği konuşmadaki şeffaflıktır. Peki, karşınızdaki kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız?


Bir konuşma sırasında her birimizin önceliği konuşmadaki şeffaflıktır. Verimli bir konuşma gerçekleştirmek için karşınızdaki insanın da sizin de dürüstlüğü ön planda tutmanız ve kendinizi etkili bir şekilde ifade etmeniz önem arz etmektedir. Peki, karşınızdaki kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız?

Karşınızdaki kişinin yalan söylediğini anlayabilmek aslında sanılanın aksine çok daha basittir. Çünkü vücudumuz ve özellikle de hormonlarımızla birlikte beden dilimiz bizleri ele vermeye yatkın bir şekilde işlemektedir. Bu nedenle de karşımızdaki kişi yalan söylediğinde bunu kavrayabilmemiz çok daha mümkün olmaktadır. 

Yalan söyleyen bir insanı fark edebilmemizin en kolay yolu kişinin vücut dili ve mimikleri üzerine gözlem yapmaktır. Özellikle göz teması kurmaktan çekinen kişiler için genel bir yargı olan “yalan söylüyor olabilir” yargısının da pek gerçek dışı olmadığı bilinmektedir. Evet! Yalan söylediğimizde en sık yaptığımız şeylerden birisi, karşımızdaki kişiden gözlerimizi kaçırmaktır. Bu nedenle de yalan söyleyen insanları tespit etme noktasında göz kaçırma, göz kontağı kurmama gibi etkileri dikkate almanız gerekmektedir. 

Yalan söyleyen insanları tespit etmek ve insanların yalan söylediğini anlamak noktasında dikkat edilebilecek bir diğer şey de jest ve mimiklerdir. Bu noktada kaş ve göz hareketlerimiz, yüz kaslarımızdaki seğirmeler ve daha fazlası yalan söylenip söylenmediğini tespit etme noktasında etkili olabilmektedir. 

Yalan söylendiğini anlayabilmek için davranış analisti olmanıza gerek yok. Bu noktada jest ve mimik, Kişilik Tipleri ve Enneagram, Beden Dili gibi eğitimler kişilerin yalan söyleyip söylemediğini anlamaya yardımcı olacaktır. 


Bir İnsan Neden Yalan Söyler?

İnsanların pek çok farklı nedene dayalı olarak yalan söyleyebildiğini görebiliyor olsak da temelde yalan söylemek kişinin kendi özgüvensizliğine dayanmaktadır. Kişinin kendi gerçeğinden kaçması, bir durumu geçiştirmesi gibi durumlar karşısında kalması sonrası o anda zihnin kendini korumaya almak amaçlı da yalan söyleyebildiği görülmektedir. 

Bir insan yalan söylemek için her zaman bir nedene gereksinim de duymayabilir. Doğrudan bilinçaltı ve mizaç durumuna bağlı olarak da yalana meyilli kişilerin varlığı ile karşılaşılabilir. Yalan söyleyen insanlar için tam tersi bir psikoloji uygulamak karşınızdaki kişiyi afallatabileceği için bu noktada yalanı tespit edebilmeniz de kolaylaşacaktır. 

Dünya genelinde yapılan komik bir araştırmaya göre dünyada en sık yalan söylenen konuları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • • Kırmızı trafik ışıklarında geçmek
  • • Sigarayı bırakmak
  • • Doğum
  • • Kiracıyı evden çıkarma 
  • • Sınav sonuçları


Yalan Söylemenin Belirtileri Nelerdir?

Yalan söyleyen insan fark edilmediğini sansa da aslında pek çok noktada kendisini belli etmektedir. Bu noktada yalan söyleyen insanın belirlenmesini sağlamak amacıyla dikkat edebileceğiniz belli başlı noktalar şunlardır:


Gözlerini Kaçırır

Yalan söyleyen insanın gözlerini kaçırdığını o kadar çok kez duymuşuzdur ki… Bu söylem son derece yerinde bir tespittir. İnsanlar genellikle gerildikleri, heyecanlandıkları veya bir şeyleri hatırlamaya çalıştıkları için gözlerini kaçırma eğiliminde olurlar. Yalan söylerken bu üç etkenin de aktif olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bu nedenle de yalan söyleyen kişilerin gözlerini kaçırma eğiliminde olduklarını söylemek doğrudur. 


Elleri Terler

Bir insanın heyecanlandığında ellerinin terlediği görülebilmektedir. Bu noktada ellerin terleme durumu aynı şekilde yalan söylendiğinde de tekrarlayabilmektedir. Burada ellerin terlemesini net bir yalan söyleme kriteri olarak ele almamız mümkün olmasa da diğer belirtilerle birlikte bir araya gelince ellerin terlemesinin de yalan belirtisi olabileceğini görebiliriz.


Nefesi Tıkanır

Yalan söyleyen insanların genellikle kendilerini karşısındakinin soruları ile boğulmuş hissettiği görülebilir. Bu durumlarda nefes tıkanması, boğulma veya çok sıkışmış hissetme gibi tepkimeler verilebilmektedir. Nefes tıkanması durumu özellikle de ciddi durumlar veya kritik anlarda söylenen yalanlarda daha sık tekrarlanmaktadır. Panik duygusunun bu gibi durumlar dahilinde daha sık devreye girdiği görülebildiği için nefes tıkanıklığı yaşanması muhtemel tepkimeler arasında değerlendirilebilmektedir. 


Ya Çok Üşür Ya Da Çok Isınır

Yalan söyleyen insanların çok sık üşüme veya çok bunalma, sıcaklama gibi etkilerle karşı karşıya kalması da muhtemeldir. Çok üşümek veya çok bunalmak gibi etkilerin özellikle de yalan söyleme sonucu ortaya çıkan adrenalin düzeyi ile de ilgisi olabildiği görülmektedir. 


Ayaklarını Başka Tarafa Uzatır

Bir insanla ilgilenirken veya hoşlandığımız bir kişinin karşısında otururken ayaklarımızı başka yöne uzatma eğiliminde olduğumuz görülebilmektedir. Yalan söylerken ise odağımızı başka yönlere çekerek kendimizi rahatlatmaya çalıştığımız için ayaklarımızı başka yöne doğru uzatabiliriz. Yine elbette ki yalnızca bu maddeye bakarak karşınızdaki kişinin yalan söylediğini iddia etmeniz mantıksız olacaktır. Bu nedenle diğer etkenlerle birlikte bu maddeyi göz önünde bulundurmak çok daha doğru olacaktır. 


Detaylara Boğulur veya Hiç Detay Vermez

Karşınızdaki insanın yalan söylediğini anlayabilmenizin bir diğer yolu da aşırı detay verilmesi veya hiç detay verilmemesidir. Konu ile ilgili ısrarla kanıt göstermeye çalışmak veya tamamıyla konuyu gizlilik çerçevesi içerisinde değerlendirmek isteyen kişilerin olduğunu görebilmek mümkündür. Detaylarda boğulmak veya hiç detay vermemek yalan göstergesi olabilmektedir. 


Cümleleri Uzatma Eğiliminde Olur

Yalan söyleyen insanların yalnızca detay üzerine değil, uzun cümlelerle de kafa yormaya yönelik açıklamalar yaptığı görülebilmektedir. Cümleleri kalabalık bir hale getirerek karşısındaki kişinin kafasını karıştırmaya yönelik konuşmak yalan söyleyen kişilerin en sık kullandıkları konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de yalan söyleyen insanlarda en sık karşılaşılan etkilerden bir tanesi de cümleleri uzatma eğiliminin görülmesidir. 


Yalan Söyleyen Kişinin Beden Dili Nasıl Olur?

Yalan söyleyen bir insanı en çok da beden dili aracılığı ile tespit etmek mümkündür. Yalan söyleyen kişilerin beden dilinde belli başlı ortak tepkimeleri verdiği araştırmalarla tespit edilmiştir. Bu noktada yalan söylemekte olan insanların özellikle de beden dilindeki şu noktalara dikkat çekilebilmektedir:

  • • Sağ üst köşeye bakmak
  • • Burun veya el ile oynamak
  • • Terlemek
  • • Göz temasını kesmek
  • • Aşırı hareketli olmak
  • • Sırtı aşırı dik durmak

Bu etkiler ve daha başka etkiler de dikkate alındığında yalan söyleyen bir insanı tespit etmenin aslında son derece kolay olduğunu anlayabilmekteyiz. Tek yapılması gereken doğru bir şekilde beden dili ve kişilik tipi analizi yapmak. Sizler de Beden Dili Eğitimi ve Kişilik Tipleri ve Enneagram Eğitimi’miz sayesinde kendinizi geliştirebilir ve yalan söyleyenleri şak diye tek hareketine bakarak tespit edebilirsiniz. 

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.