Kabotaj Bayramı Nedir?
Kabotaj Bayramı, her yıl Temmuz’un 1’inde kutlanan bir bayram olarak öne çıkıyor. Peki, Kabotaj Bayramı nedir ve neden kutlanır?
Kabotaj Bayramı, her yıl Temmuz’un 1’inde kutlanan bir bayram olarak öne çıkıyor. Kelime anlamı olarak incelendiğinde kabotaj, “bir ülkenin iskele ve limanları arasında gerçekleşen gemi işletme işi” olarak açıklanabiliyor. Gemi işletmeciliğini desteklemek üzerine kurulu olan bu bayramın tarihimiz açısından da büyük bir önemi bulunuyor. Peki, Kabotaj Bayramı nedir ve neden kutlanır?
Kabotaj Bayramı, temeli 1926 yılındaki kanunun uygulanmasına dayanan bir bayramdır. 1 Temmuz 1926 yılında çıkmış olan “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” kanunu sonrasında kutlanmaya başlayan bu bayramın Türk tarihi açısından önemi son derece büyüktür.
Kanun ile birlikte Türk denizlerinin sorumluluğu Türk yurttaşlarının eline geçmiştir. Osmanlı’nın vermiş olduğu kapitülasyonlar sonrasında boğazların ve denizlerin hakimiyeti kapitülasyon verilen dış ülkelere geçmiş durumdaydı. Kabotaj Kanunu sonrasında Türk yurttaşlarının hakimiyetine geçmiş olan denizciler ve limanlar sayesinde, Türk denizciliğinde adeta bir devrim gerçekleştirildi.
Kabotaj Bayramı Önemi
1 Temmuz 1926 yılından itibaren Kabotaj Kanunu uygulanmaya başlamıştır. Böylece Türkiye kabotaj hakkına resmi olarak sahip olmuştur. Bu bayramın, özellikle Türk denizcilik tarihinde ve tam bağımsız Türkiye için önemi son derece büyüktür. Kabotaj bir ülkenin kendi limanlarını ve denizlerini, bu denizlerden geçen gemileri yönetme gücüne sahip olmasına imkân tanımaktadır. Ülkenin kendi karasularında söz hakkı sahibi olabilmesi için bu kanunun uygulanması son derece önemlidir.
2007 tarihinde bu bayramın adına denizcilik kelimesi de eklenerek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak ismi yeniden düzenlenmiştir. 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı kutlaması gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Özellikle bağımsızlık alanında bu bayramın önemi son derece fazla olduğu için bayramın etkisi bu noktada da son derece fazladır.
Kabotaj hakkının Türkiye ve Türk yurttaşlarına ait olduğunu resmi olarak kanıtlayan Kabotaj Kanunu hem bağımsızlık hem de denizcilik alanında büyük katkı sağlayan bir kanundur. Buna bağlı olarak da bayramın önemi son derece büyüktür. Bu sayede Türk yurttaşlarının ve denizcilerinin limanlar ve denizler üzerinde etkili olması mümkün kılınmıştır. Atatürk sayesinde gerçekleştirilen Kabotaj Kanunu, dış müdahalelerin kalkışını resmiyete dökmeyi sağladığı için de ayrıca büyük önem taşımaktadır.
Kabotaj Bayramı Ne Zaman İlan Edildi?
Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiş olsa da bu alandaki kutlamalar ve Kabotaj Bayramı 1935 yılında başlamıştır. Türklerin kedi limanlarında gemi hareketlerini ve genel denizcilik faaliyetlerini yönetebilmesinin kutlandığı bayram, bağımsızlık mücadelemiz bakımından da büyük önem taşımaktadır.
1935 yılı ve sonrasında kutlanan bayramla ilgili 2007 yılında kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak yeniden düzenlemiştir. Karasularında ve kendi limanları hakkında söz hakkına sahip olan Türk yurttaşlarının kutladığı bu bayramın önemi son derece büyüktür. Kendi limanları arasında gemi faaliyetlerine dahi izin verilmeyen Türklerin, bu kanun sonrasında edinmiş oldukları haklar dahilinde denizcilik faaliyetlerini sürdürebilmesi mümkün olmuştur.
Kabotaj Bayramı Neyi Simgeler?
Türklerin Osmanlı’nın son devirlerinde vermiş oldukları kapitülasyonlar nedeniyle dışa bağımlılık ve manda ile boğuştuğu bilinmekte. Verilmiş olan kapitülasyonlardan en önemlileri boğazları ve limanları içeren kapitülasyonlardı. Savaş yılları sonrasında dışa bağımlılıktan kurtulan, tam bağımsız Türkiye’nin kuruluşu sonrası bu sorun da Kabotaj Kanunu ile çözüme kavuşturulmuştur. Bu sayede Türklerin türlü liman hizmetlerini kendi yönetmeleri mümkün olmuştur.
Kabotaj Bayramı, bu bağlamda incelendiğinde aslında bağımsızlığın simgelerinden birisi olarak görülebiliyor. Türk denizcilerinin limanlar ve denizler üzerinde söz hakkı sahibi olmasını sağlayan ve bağımsızlık anlamında da büyük önemi bulunan Kabotaj Kanunu, bu nedenle her yıl Denizcilik ve Kabotaj Bayramı adı altında kutlanıyor.
Kabotaj Bayramı’na Özel Yapılabilecekler
Sizler de denizciliğe ve özellikle de dalışa ilgi duyuyorsanız vermekte olduğumuz 1 Yıldız Dalış Eğitimi’mizi tercih ederek, Kabotaj Bayramı’nın anlam ve önemine uygun bir aktivite planlayabilirsiniz. Eğitim sonunda edineceğiniz sertifika sayesinde de hem alandaki yeterliliğinizi kanıtlayabilir hem de özgeçmişinizi zenginleştirebilirsiniz.
Eğitiminizi tamamlamanız sonrasında sizlere özel hazırladığımız devam eğitimlerimizi yani 2 Yıldız Dalış Eğitimi ve 3 Yıldız Dalış Eğitimi’mizi de tercih edebilirsiniz. Bu sayede alanda tam yetkinlik sağlayarak profesyonelleşmeniz mümkün olur.
0 Yorum
Yorum Yapın