İşaret Dili ile Merhaba Nasıl Denir?

İşaret Dili ile Merhaba Nasıl Denir?

Günümüzde “Engelleri kaldırıyoruz!” sloganı ile sık sık karşılaşıyoruz. Peki, engelleri sahiden kaldırıyor muyuz?


Günümüzde “Engelleri kaldırıyoruz!” sloganı ile sık sık karşılaşıyoruz. Peki engelleri sahiden kaldırıyor muyuz? Japon bir arkadaşımıza “Kon'nichiwa”, Alman bir arkadaşımıza "Hallo”, Portekiz bir arkadaşımıza ise “Olá” diyerek “merhaba” diyebiliyoruz. Peki, duyma engeli bulunan bir arkadaşımıza nasıl merhaba diyeceğimizi biliyor muyuz?

Gelişen teknolojiler, bilinçlenen insanlar ve üst düzey bir akıl trafiği… Yine de bazı noktalarda zayıf kalabiliyoruz. Özellikle de engelleri gerçekten ortadan kaldırmak noktasında.

Günümüzde bazı televizyon kanalları, bazı şarkılar, videolar ve üretilen sesli içeriklerin bazıları işaret dili ile yansıtılmaya başlandı. Eskiye kıyasla bu noktada çok daha duyarlı olsak da hâlâ yetersiz kaldığımız anlar oluyor. Öreğin; duyma engeli bulunan bir kişiye merhaba derken onun dilinde konuşmayı biliyor muyuz?

İşaret dili öğrenmek isteyenler için öncelikle temel bazı bilgileri öğrenmelerini öneriyoruz. Mesela günaydın veya merhaba demek gibi. Peki, bu bilgilere nereden ulaşabiliriz? Temel İşaret Dili Eğitimi alarak bu bilgilere hakim olabilirsiniz. 


İşaret Dili ile En Sık Kullanılan İfadeler!

İşaret dilinde de günlük hayatımızda sık kullandığımız selamlaşma, tanışma cümleleri kullanılır. Sizin için yazımızın devamında en sık kullanılan ifadelerin işaret dilindeki karşılıklarına yer verdik:


  • “Merhaba”

İşaret dili ile merhaba diyebilmek için sağ elinizin parmaklarını düz bir şekilde tutarak asker selamı verir gibi parmak uçlarınızı başınızın yanına değdirmeniz gerekir. 


  • “Nasılsın?”

En sık kullandığımız ifadelerden bir tanesi de nasılsın sorusu. Birine nasılsın diye sorabilmek için sağ elimizin parmak uçlarını yukarı bakacak şekilde birleştirip göğüs hizasında kaldırmamız gerekir. 


  • “Sıkıldım / Bunaldım”

Komik gibi görünse de en sık kullandığımız ifadelerden biri de sıkıldım olmaktadır. İşaret dilinde sıkıldım diyebilmek için sağ elinizi göğüs hizasında ve yumruk hâlinde tutmanız gerekir. 


  • “Teşekkür ederim”

Bir şey için teşekkür ederken; öncelikle işaret parmağının baş parmak ile birbirine değmesi gerekir. Diğer parmaklar açık tutulur. Daha sonrasında elin bu şekli koruyarak boğaza değdirilmesi gerekir.  Daha sonrasında ise ileriye doğru bütün parmakların açılması gerekir. Bu ifadenin bir diğer anlamı da “rica ederim”dir. Yani birine işaret dili ile teşekkür ettiğinizde size aynı şekilde karşılık verirse, onun teşekkür ettiği anlamını çıkarmak yanlış olur. 


  • “Geçmiş Olsun”

Geçmiş olsun da yine sık kullandığımız gündelik ifadeler içerisinde yer almaktadır. Bu ifadeyi işaret dilinde yansıtabilmek için iki eli göğüs hizasında yumruk şeklinde tutmak ve daha sonrasında da elleri avuçlar yukarıya bakacak şekilde açıp öne doğru uzatmak gerekir. İşaret dili sözlüğünde bu ifade geçmiş olsun demek için kullanılmaktadır. 


Türk İşaret Dili Kursu Ne İşe Yarar?

Bu alanda alacağınız eğitimlerin kariyerinizi de etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Türk İşaret Dili Kursu alarak siz de hem sosyal yaşantınızda hem de iş hayatınızda bu yeni dilin sağladığı avantajlardan faydalanabilirsiniz. Özellikle iş hayatınızda işaret dili öğrenmenin pek çok faydasını görürsünüz. Nasıl mı?

İş hayatında farklı pek çok çevirmenlik işi ile karşılaşılır. Farklı dillere çeviriler son derece önemli görülürken işaret dili çevirmenliğinin önemli olmaması mümkün olur mu?

İş toplantılarında dahi sıklıkla iş birliği yapılan ve faydalanılan işaret dili eğitmenleri veya çevirmenleri ile karşılaşılır. Ayrıca kurum bünyesindeki engelli kadrosu için de işaret dili çevirmeni gerekebilir.

Siz de işaret dilini en etkin şekilde öğrenmek ve bu alanda ilerleme kaydetmek istiyorsanız vermekte olduğumuz Türk İşaret Dili Temel Seviye Eğitimi’miz ile başlangıç yaparak İşaret Dili Kursu 1. Seviye ve İşaret Dili Kursu 2. Seviye Eğitimlerini alabilirsiniz. Bu alanda daha da gelişmek ve eğitmenlik yapmak için ise sizlere İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi ve İşaret Dili Eğitmenliği Eğitimi’mizi de önerebiliriz. Siz de nitelikli eğitimlerimizden faydalanarak büyük bir gelişim gösterebilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz!

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.