İroni Ne Demek?

İroni Ne Demek?

İroni, hepimizin sıklıkla kullanmakta olduğu söz sanatlarından bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Peki, sıklıkla kullandığımız ironi ne anlama gelir?


İroni, hepimizin sıklıkla kullanmakta olduğu söz sanatlarından bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Peki, sıklıkla kullandığımız fakat tam manasıyla ne olduğunu bilmediğimiz ironi ne anlama gelir?

İroninin sık sık kullanılması her zaman için doğru kullanıldığı ve doğru algılanmış olduğu anlamına gelmemekte elbette. Bunun temelinde ise kavramın tam karşılığını ve nasıl kullanılması gerektiğini bilmemek yatıyor. Buna bağlı olarak ironi kelimesinin anlamı da sık sık araştırılıyor.  İroni; TDK sözlük tarafından “söylenen sözün tersini kastederek ifadede bulunma” anlamına gelmektedir. 

Söylenenin tam tersini iddia etmek için kullanılmakta olan bu kavramın sık sık kinaye ile karıştırılabildiği de görülmektedir. Tdk'ya göre sözlük anlamı itibariyle bakıldığında kinayenin bir laf altına başka anlamlar yükleyerek dokundurma yapmayı, ironinin ise söylenmek istenen şeyin tam zıddını söylemeyi ifade ettiği görülmektedir. 

Söylenenin tam tersini kastettiğimiz ironi sanatına günlük hayatımız içerisinde de sıklıkla örnek vermekteyiz. Sıklıkla kullanılan bu sanatın gündelik yaşantı içerisindeki farklı pek çok örneğini görebiliriz. Örneğin; çok sinir olduğumuz bir konuda “Yok canım ne önemi var!” gibi bir tepki vermemiz, aslında ortada büyük bir sorun olduğuna işaret etmektedir. 

Son dakika haber içerikleri yazılırken de günlük yaşam içerisinde bir kavga esnasında da iş hayatında da ironik anlatıma sık sık yer vermekteyiz. Hayatımızda en azından bir kez olsun ironiyi kullanarak karşımızdakine bir şeyler anlatmayı hepimiz denemişizdir. 

İroni yapmak, insanın bir nevi veremediği tepkiyi pasif agresif bir şekilde vermesini sağlamaktadır. Tepkinin içte kalması yerine dışa vurulması sağlıklı karşılansa da pasif agresif tutumların sağlıklı olup olmadığı konusu sıklıkla tartışılmaktadır. 

İroniyi her birimizin sıklıkla kullandığı bir gerçek. Peki, ironinin gündelik dil içerisindeki kullanımı ve önemi nedir?


İroninin Gündelik Dil İçerisinde Kullanımı ve Önemi

İroni, sık sık kullandığımız ve yaşantımız içerisinde sıklıkla yer verdiğimiz bir sanattır. Gündelik yaşantımız içerisinde bizleri strese sokabilen, öfkelenmemize neden olan olaylarla karşılaşabildiğimiz bir gerçektir. İroninin bu denli sık kullanılması karşısında bu sanatın son derece etkili olduğunu da anlayabiliriz.

İroni, gündelik dil içerisinde geniş bir yere sahip olmasının yanında etkili bir diksiyon ve konuşma silahı da olabilmektedir. Kişilerin anlamı yansıtarak ve zıttı ile ifade ederek bir cümleyi kurması, çoğu zaman doğrudan konuyla ilgili fikir belirtmesinden daha etkili olur. Söylenenin tam tersinin kastedildiği ironi özellikle de bu yüzden sık sık tercih edilir. 

İroninin gündelik yaşam içerisinde sık bir şekilde tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi de gündelik deyişler ve atasözleri arasında ironinin sıklıkla yer almasıdır. Bu dilimize eski dönemlerden beri geçmiş olan ve sıklıkla kullanılmakta olan kavramın günümüzde de sık sık kullanılmasının esas nedenlerinden bir tanesi de budur. 

Gündelik yaşantı içerisinde pek çok farklı noktada ironi örnekleri görülebilmektedir. Özellikle eski devirlerdeki nükteli anlatım tekniği ile birlikte Nasreddin Hoca fıkraları içerisinde sık sık ironi örneklerini görürüz.


İroni Neden Kullanılır?

Bir sözü üstü kapalı ve daha nükteli bir şekilde belirtebilmek için sık sık ironik anlatımdan faydalanılır. İroni kelimesi, kavramsal olarak çok bilinen bir şey olmasa da ironi yapmayı hemen hemen hepimiz biliriz. Bu sayede ironik anlatımla birlikte daha etkili ve çarpıcı bir şekilde ilerleme kaydedilmesi mümkün olmaktadır. 

İronik anlatımın bu denli sık kullanılması sayesinde pek çok noktada tartışmaları büyütmeden ama etkili bir şekilde gelişim gösterilebilmektedir. İroninin sık kullanılmasının nedenlerinden bir tanesi de sarkastik anlatım denen anlatım şeklinin gün geçtikçe daha yaygın bir hale gelmesidir. 

Sarkastik anlatım biçimi, kişilerin olaylarla dalga geçercesine konuşmasını ve ciddiye almadan konuşmayı normalleştirdiği için ironik anlatımdaki yanlış anlama sıkıntısının da önüne geçilebilmektedir. 

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.