Hijyen Belgesi Nedir?
  • Hatice Kübra Erdem
  • 0 Yorum
  • 13 Haziran 2023
  • 379

Hijyen Belgesi Nedir?

Hijyen Belgesi Nedir? Bu belge birçok kurum ve kuruluş tarafından çalışanlardan istenen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler birçok alanda çok daha kolay iş sahibi olabilmektedir.



Bu belge birçok kurum ve kuruluş tarafından çalışanlardan istenen bir belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler birçok alanda çok daha kolay iş sahibi olabilmektedir.

Birçok türü bulunur. Hijyen eğitimi yönetmeliği dahilinde verilen bir belgedir. Günümüzde kamu ve özel sektörde işe alım şartlarından biri olarak geçmektedir.


Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

Üniversiteler, halk eğitim merkezi vb. birçok kurumdan alınabilir. Hijyen belgesinin alınması için tıklayınız.

e devletten hijyen belgesi nasıl alınır? sorusunun cevabı ise çok kolaydır. Alınan eğitim sonunda hijyen sertifikanız e devletinizde sorgulanacaktır.

Peki hijyen belgesi e devletten nasıl alınır? Eğitim kutusu eğitimine kayıt olduktan sonra 2 saatlik videoları izler ve bir sınava tabi olursunuz. Ardından sınavda başarılı olduğunuzda hijyen belgeniz e devletinize 3-7 iş gününde eklenir.

 

Hijyen Belgesi Nereden Alınır?

Birçok alım yolu mevcut olmakla beraber, MEB, üniversite ve halk eğitim merkezleri üzerinden alınabilir. Ancak bu yollar genellikle çok zorlu ve devam zorunluluğu olan yollardır. Bunun yerine Eğitim Kutusu Hijyen Eğitimi'ni alarak kolayca hijyen sertifikası alabilirsiniz.

Hijyen sertifikası nasıl alınır? sorusunun en kolay çözümü budur.

 

Hijyen ve Sanitasyon

Hijyen, yaşadığınız yerin her türlü hastalık oluşturabilecek durumdan arınması demektir. Gıda hijyeni ise zararlı olabilecek mikroorganizmaların besinlere bulaş olmasını önlemek için yapılan işlemlerin tamamıdır.

Hijyen kurallarına tam olarak uymak için tüm hijyenik ortam koşullarından yararlanarak, her türlü işe ait işlemde ve hatta ürün teslimine kadar geçen sürede tüm bulaş olabilecek mikroorganizmalardan uzak kalmayla hijyen kurallarına uyulmuş olur.

Sanitasyon ise, insan sağlığının korunması için yapılan işlerin tamamıdır. Aynı zamanda insan sağlığının iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için yapılan tüm işlemlerdir.

Bunlara ilave olarak sanitasyon gıda maddelerinin tüm mikroorganizmalardan temizlenmesi işlemidir. Sanitasyon kurallarına uyulmakla; bulaş önlenmiş olur.

Tüm yaşayan biyolojik canlılarda, maddelerde ve kullandığımız her alette sağlığı tehdit edici mikroorganizmalar bulunabilir. Özellikle gıdaları hijyenik tutmak için birkaç ipucu verecek olursak:

  • • Kişisel hijyen en önlemli unsurdur. Özellikle el hijyeni bu konuda çok önemlidir.
  • • Kesme tahtası gibi mutfak aletlerinin temizliği veya birçok gıdanın üst üste kesilmesi zehirlenmeye de yol açabilir. Bu nedenle gıda ile temas eden tüm araç ve gereçlerin sürekli dezenfekte edilmesi gerekir.
  • • Mutfakta kullanılan gıda kaplarının sürekli kapalı olması gerekir.
  • • Gıda maddeleri yere konmamalıdır.
  • • Çiğ gıda maddeleri iyice yıkanmalıdır.
  • • Çöpler ve gıdalar birbirinden uzat tutulmalı ve aynı ortamda olmamalıdır. 

 

Hijyen Sertifikası Ücreti Ne Kadardır?

Birçok kurumda birbirinden farklılık gösterir. Ancak bakılması gereken sadece sertifika ücreti değildir. Öncelikle hijyen sertifikasını ne kadar zamanda alacağınız önemlidir.

Bir de eğitimlere fiziki olarak katılım göstermek genelde zaman maliyetiyle birlikte zorluk oluşturmaktadır. Bu belge için zorunlu olan tek şey verilen eğitimdeki kalitedir. İş yerlerinde verilen eğitimler de bulunmaktadır. Ancak artık online olarak Eğitim Kutusu Hijyen Eğitimi almak çok daha kolaydır.

 

E Devlet Hijyen Belgesi Sorgulama

E devlet hijyen sertifikası sorgulama nasıl yapılır? E devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra ilgili üniversite belge sorgulama kısmına gidilir. Ardından panelde çıkan hijyen eğitimi sertifikası butonuyla ilgili hijyen belgenizi indirebilir ve kullanabilirsiniz.

Ancak bunu yaparken bile kullandığınız klavyenin el hijyeninin önemli olduğunu unutmayarak temizliğine dikkat ediniz. Eğer ortak kullanımda olan bir klavye kullanıyorsanız dokunduktan sonra ellerinizi dezenfekte ediniz.

Esasında bakıldığında kişisel bakım ve hijyene dikkat eden tüm kişilerin bu belgeyi almaları çok kolaydır.

2013 yılında yürürlüğe giren yönetmelikte tüm çalışanların hijyen belgesi alma şartı ortaya konmuştur.

 

Pandemi ve Hijyen

Özellikle Covid19 virüsünün ortaya çıkmasıyla kişisel temizlik ve toplum hijyeni de ön plana çıkmıştır. Bu durumla birlikte toplumlar ve bireyler çok daha fazla bilinçlenmiş ve bakımlarına özen göstermeye başlamışlardır.

Özellikle maske kullanımı, sosyal mesafe kuralları ve en önemlisi el temizliği hayatımızın bir parçası olmuştur.

 

Kişisel Hijyen Nedir?

Kişisel hijyen, vücudunuza nasıl baktığınızla ilgili bir durumdur. Bu uygulama banyo yapmayı, ellerinizi yıkamayı, dişlerinizi fırçalamayı ve daha fazlasını içerir.

Her gün milyonlarca dış mikrop ve virüsle temasa geçiyorsunuz. Vücudunuzda oyalanabilirler ve bazı durumlarda sizi hasta edebilirler. Kişisel hijyen uygulamaları size ve çevrenizdeki insanlara hastalıkları önlemede yardımcı olabilir. Ayrıca görünüşünüz hakkında iyi hissetmenize yardımcı olabilirler.


Tuvalet hijyeni

Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın. 20 ila 30 saniye sabunla ovun ve parmaklarınızın arasını, ellerinizin üstünü ve tırnaklarınızın altını temizlediğinizden emin olun. Ilık suyla durulayın ve temiz bir havluyla kurulayın.

Akan suyunuz veya sabununuz yoksa alkol bazlı bir el dezenfektanı da iş görecektir. En az yüzde 60 alkol içeren birini kullanın.


Duş hijyeni

Kişisel tercih, ne sıklıkta duş almak istediğinizi belirleyebilir, ancak çoğu insan en azından iki günde bir durulamadan faydalanacaktır. Sabunla duş almak, ölü cilt hücrelerini, bakterileri ve yağları durulamaya yardımcı olur.

Ayrıca saçlarınızı haftada en az iki kez yıkamalısınız. Saçınızı ve saç derinizi şampuanlamak, cilt birikintilerini gidermeye yardımcı olur ve cildinizi tahriş edebilecek yağlı kalıntılara karşı korur.


Tırnak hijyeni

Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutmak için düzenli olarak kesin. Birikmeyi, kiri ve mikropları durulamak için altlarını bir tırnak fırçası veya bezle fırçalayın.

Tırnaklarınızı düzenlemek, mikropların ağzınıza ve diğer vücut açıklıklarına yayılmasını önlemenize yardımcı olur. Tırnaklarınızı yemekten de kaçınmalısınız.


Diş hijyeni

İyi diş hijyeni, inci gibi beyaz dişlerden daha fazlasıdır. Dişlerinize ve diş etlerinize özen göstermek, diş eti hastalıklarını ve çürükleri önlemenin akıllıca bir yoludur.

Günde en az iki kez 2 dakika fırçalayın. Uyandıktan sonra ve yatmadan önce fırçalamayı hedefleyin. Yapabiliyorsanız, her yemekten sonra da fırçalayın. Her gün dişlerinizin arasına diş ipi koyun ve diş hekiminizden antibakteriyel bir gargara kullanmasını isteyin.

Bu iki adım, diş çürümesini önlemeye ve bakteri ve mikropların birikebileceği cepleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.


Hastalık hijyeni

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, mikropları başkalarına yaymamak için adımlar atmalısınız. Bu, hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmayı, paylaşılan yüzeyleri antibakteriyel bir mendille silmeyi ve herhangi bir mutfak aletini veya elektronik eşyayı paylaşmamayı içerir. Ayrıca, kirlenmiş mendilleri hemen atın.

 

Tüm hepsi için Hijyen Eğitimi

Tüm buları bir yere not almaktansa, hijyen eğitimi alarak çok daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birçok püf noktası öğrenerek daha konforlu ve temiz bir hayat yaşayabilir ve işe girişlerde bu hijyen belgesini kullanabilirsiniz.

Bunların hepsini yapmak bir adımda ve 1 saatte. Üstelik çok kolay. Hemen eğitimimize kayıt olun. Böylece hem sağlık hem iş için gerekenlere hızla ulaşın.


Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.

Sizlere Öneriyoruz

Bu blog yazısını okuyanlar aşağıdaki eğitimleri tercih ettiler!

  • 18294 Kişi
  • 1 Modül
  • 12 Ders
336 ₺ yerine 260 ₺