Hibrit Eğitim Ne Demek?
  • Demir Aylanç
  • 0 Yorum
  • 10 Ekim 2022
  • 444

Hibrit Eğitim Ne Demek?

Günümüzde sık sık kullanılmakta olan eğitim modellerinden bir tanesi de hibrit eğitim modelidir. Peki, hibrit eğitim nedir ve ne işe yarar?


Günümüzde sık sık kullanılmakta olan eğitim modellerinden bir tanesi de hibrit eğitim modelidir. Pek çok eğitim kurumu bu eğitim modelini tercih ederek öğrenim süreçlerini devam ettirmektedir. Peki, hibrit eğitim nedir ve ne işe yarar?

Hibrit eğitim modeli, sözlükteki anlamı açıklandığında; kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır. Bu öğrenim modelinin özellikle pandemi dönemi ile birlikte sıklıkla kullanılmaya başlaması sonrasında iş yerlerinin dahi çalışma yöntemlerinden biri olarak hibrit modeli tercih etmeye başladığı görülmektedir. 

Hibrit eğitim modeli, son dönemlerin en sık tercih edilen eğitim modellerinden biri olmasının yanı sıra eğitim süreci açısından da önemli avantajlar sağlamaktadır. Kurumun verimliliği arttırmak amacıyla ve eğitimin daha etkili bir şekilde verilmesini mümkün kılmak amacıyla bu eğitim modeli sık sık kullanılmaktadır. 

Hibrit eğitim modeli sayesinde öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı olmak kaydıyla sağlanabilmektedir. Teknolojinin faydalı yönlerinden yararlanmaya da olanak tanıyan bu eğitim modeli sayesinde öğrenciler öğrenimlerini kaliteli ve çok yönlü bir şekilde alarak ilerleyebilmektedir. 

Hibrit eğitim veren bir kurumun, çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders süreçlerini de ihmal etmemesi gerekir. Bu eğitim modelinde çoğunlukla çevrimiçi çalışmalar sürdürülse de yüz yüze derslerin de verimli geçmesi büyük önem arz etmektedir.

 

Hibrit Eğitimin Avantajları Nelerdir?

Hibrit eğitim modelinin sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Bu eğitim modelini planlarken denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim olmak üzere kurulmalıdır. Hibrit eğitim modelinde ağırlık her daim çevrinici dersler olacak şekilde yapılmaktadır. Genellikle haftanın 2 günü yüz yüze, kalan 3 günü ise uzaktan olmak üzere dersler planlanmaktadır. 

Teknolojiye olan eğilimi arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime öncelik verilmektedir. Özellikle pandemi sonrası sağlık koşulları da göz önünde bulundurulduğu için bu eğitim modelinin daha sık kullanılmaya başladığı görülmüştür. 

Hibrit eğitimde öğrenme karışık öğrenme metodu ile sağlanır. Asıl amaç eğitimi çok yönlü vererek gelişimi desteklemektir. Hibrit eğitim modelinin sağlamış olduğu pek çok avantaj bulunmaktadır. Bu avantajları şu şekilde de sıralayabiliriz:

  • • Online yöntemlerle harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi gerisinde bırakarak çok yönlü öğrenime imkan tanır,
  • • Hibrit eğitim modeli, öğretmenlerin etkili bir şekilde ders işlemesi ve farklı yöntemlerle ders vermesi olarak da düşünülebilir. Bu nedenle de eğitimde farklı metotlar keşfedilebilir,
  • • Hibrit eğitim veren bir kurumun verimliliği artış gösterir,
  • • Çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren öğretmenlerin de derse katılım sağlayan öğrencilerin de vakit ve efor kaybı yaşamadan eğitim süreçlerini sürdürmesi mümkün olur,
  • • Öğrenme karışık öğrenme olarak geçer ve bu sayede ekstra zamansal ve maddi kayıplardan kaçınılabilir,
  • • Çoğunlukla online olması nedeniyle bu eğitim modelinde öğrencilerin derslere katılım sağlaması daha kolay olabilir.

Hibrit eğitimin daha pek çok avantajı da bulunmaktadır. Özellikle geleneksel metotlarla harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitimlerle sağlanarak büyük avantaj sağladığı için sık sık bu eğitim modeli tercih edilmektedir. Buna ek olarak verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime öncelik verildiği de bilinen bir gerçektir. 


Hibrit Eğitime Uyumlu Alanlar Nelerdir?

Hibrit eğitim modeli, uygulama gerektirmeyen pek çok alanda uygulanabilir bir eğitim türüdür. Bu eğitim modelinde genellikle öğrenimin güçlenmesi amacıyla çevrimiçi eğitime ek geleneksel eğitim modeli ile de süreç desteklenmektedir. 

Bu eğitim modelini alabilmek için farklı alanlardaki pek çok eğitime başvuruda bulunmak yeterli olmaktadır. Günümüzde süpervizyon gerektiren eğitimlerde dahi bu yöntemle eğitim verilebilmektedir. Eğitim süreçlerini belli aralıklarla yüz yüze belli aralıklarla ise uzaktan yürütebiliyor olmanız hibrit eğitim modelinin her türlü eğitime uyarlanabilir olmasını mümkün kılmaktadır. Eğitim Kutusu olarak bizler de çeşitli eğitimleri video online ve ardına takiben süpervizyon süreçleri ile hibrit olarak yürütmekteyiz. 


Kimler Hibrit Öğrenim Görebilir?

Bu eğitim modeline uyum sağlayabileceğine inanan hemen hemen herkesin hibrit öğrenim görmesi mümkündür. BU eğitim modeli içerisinde hem online eğitim yöntemlerini hem de geleneksel eğitim modellerini barındırıyor olmasıyla da sıklıkla tercih edilir duruma gelmiştir. Bu noktada iki farklı öğrenim metodunu tek çatıda toplayan hibrit öğretimin pek çok faydası bulunduğunu da belirtmek gerekmektedir. 

Hibrit öğrenim görebilmek için kişilerin temel düzeyde teknolojik araç kullanımına da hakim olması beklenmektedir. Bunun yanında uyumlu bir elektronik cihazı bulunan ve aktif ağ bağlantısına ait kişilerin hibrit öğrenim modeli ile eğitim süreçlerini sürdürmesi mümkündür. 

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.