Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Son dönemlerin en sık araştırılan konularından bir tanesi de freelance çalışma hayatıdır. Peki, freelance çalışmanın avantajları nelerdir?


Son dönemlerin en sık araştırılan konularından bir tanesi de freelance çalışma hayatıdır. Özellikle pandemi ile birlikte freelance çalışmanın önünün çok daha açıldığı ve bu mantıkla birlikte de pek çok iş yerinin freelance ya da hibrit sistemler dahilinde çalışma hayatını sürdürmeye devam ettiği görülmektedir. Peki, freelance çalışmanın avantajları nelerdir?

Bu çalışma türünün sağladığı avantajları tartışmadan önce, freelance çalışma sistemini bir inceleyelim. Bu çalışma sisteminin günümüzde sıklıkla tercih edilir hâle gelmesindeki ana neden freelance çalışmaların hem ekstra masraf hem de ekstra efor gerektirmeyecek şekilde düzenlenmesidir. 

Yüz yüze ve geleneksel çalışma modelleri incelendiğinde bu çalışma modellerinin yolda harcanan vakitler ve bir nevi ev iş arasında mekik dokuyarak harcanan efor açısından verimsizliğe neden olabildiği görülmektedir.

Günümüzde pek çok sektörün freelance çalışma mantığına dönmesindeki temel neden; bu çalışma şekli ile birlikte konforlu bir çalışma alanı içerisinde çalışanların daha verimli ve vakit kaybı yaşamadan çalışmalarının mümkün olacağının düşünülmesidir. Freelance çalışmaların sürdürülmesindeki bir diğer neden de bu çalışma türünün sağlayacağı avantajların yadsınamayacak derecede fazla olmasıdır. Peki, freelance çalışmanın avantajları nelerdir?


  • Vakit Kaybı Engellenir

Freelance çalışma mantığı içerisinde sabit bir konuma gidip gelme gibi bir zorunluluk olmadığı için kişilerin kolay bir şekilde işlerine adapte olmaları ve herhangi bir vakit kaybı yaşamadan işlerinin başına geçmeleri mümkün olur. Bunun yanı sıra bazı şirketlerin mesai anlayışının ötesinde, günlük iş yükünü tamamlama durumuna göre çalışma prensibini benimsediği de görülebilmektedir. Bu noktada da kişilerin işlerini tamamladıkları sürece gün içi çalışmalarını kendilerine göre düzenleme imkanları olur. Yine bu durum da sağlanan önemli bir vakitsel avantaj olarak sayılmaktadır. 


  • Ekstra Efor Harcamadan İş Başına Geçilebilir

Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız; işe gidip gelirken harcadığınız eforu başka hiçbir şeye harcamadığınızı bilirsiniz. İş yerine giderek çalışma sergilenmesi durumunda, giyim kuşam hazırlığı, kahvaltı, yol süreci, iş yerine giriş süreçleri derken daha günün başında yorgunluğunuz başınızdan aşkın hâle gelebiliyor. İşte biraz da bu durumu engelleyebilmek ve çalışanların eforlarını yalnızca asıl işlerine harcamalarını mümkün hâle getiren freelance iş mantığı, özellikle de Z kuşağı tarafından sıklıkla tercih edilmeye başlandı. 

İş yerlerinin ve sektörlerin de yeni jenerasyona ayak uydurması ile birlikte gelişen bu durum sayesinde sizler de ekstra efor harcamadan işlerinizin başına geçebilir ve işe başlamak için dahi uzun süreli yorgunluklar çekmeden işinize odaklanabilirsiniz. 


  • Maddi Olarak Farklı Yönlerden Harcamalar Yapılmasını Engelleyeceği İçin Ekonomik Rahatlık Sağlar

Geleneksel çalışma yöntemleri dahilinde genellikle yol, yemek, giyim kuşam parası derken ekstra pek çok masrafın çıktığını görebilmemiz mümkün. Bu mantıktaki harcamaları engelleyebilmek ve bu sayede gereksiz harcamalardan kaçınabilmek için de freelance çalışma mantığına geçiş yapmanız tam yerinde bir karar olacak. 


  • Konfor Alanı İçerisinden Çalışmayı Mümkün Kılar

Freelance çalışmak özellikle de kişilere sağladığı konforlu ve güven hissiyatı uyandıran alan sayesinde büyük bir kolaylık oluşturmakta. İstediğiniz yerde çalışma imkanı sunan bu çalışma sistemi içerisinde ofis ortamında bulunma zorunluluğunuz olmadan dilediğiniz gibi işlerinizi halledebilirsiniz. Böylece serbest çalışmaya ve çalışma saatlerinizi kendinize göre ayarlayarak en verim aldığınız çalışma stilini benimsemeniz mümkün olur. 


Freelance Çalışarak Nasıl Para Kazanılır?

Freelance çalışmanın günümüzde bu denli yaygınlaşıp popülerleşmesi ile birlikte gelir kaynakları elde etmek noktasında pek çok kişi bu çalışma yöntemini tercih eder hâle geldi. Konfor alanı içerisinden çıkmadan ve rahatlıkla çalışabilmeyi mümkün kılan freelance olarak çalışma mantığının günümüzde sık sık tercih edilmesindeki bir diğer neden ise bu çalışma sili ile hem tam zamanlı hem de proje bazlı olarak para kazanmanın mümkün olması.

Sektörünüze bağlı olarak özellikle tam zamanlı bir şirkete bağlı olarak da çalışmanıza imkan veren freelance çalışma metodu; proje bazlı olarak işlere göre çalışma imkanı da edinebileceğiniz bir alan olarak öne çıkmakta. Freelance çalışanlar tarafından en çok da bu nedenle ofisten çalışmak artık çağ dışı gibi algılanmaya başlamış durumda.

Özellikle de bazı sektörler bünyesinde çalışan kişilerin geleneksel yöntemlerle yani ofis ortamı içerisinde çalışmayı gericilik olarak tanımladığı da bilinmekte. Yine de bu noktada kişilerin verim yüzdelerine ve çalışma prensiplerine bağlı olarak iki farklı sistemin de avantajları ve dezavantajları olduğunu söylemekte fayda var. 


Freelance Yapmaya Uyumlu İşler Nelerdir?

Freelance çalışma hayatı hakkında bu kadar konuştuk. Peki, freelance yapmaya uyumlu işler ve sektörler nelerdir?

Freelance olarak farklı pek çok alanda çalışabilmek mümkün olsa da özellikle şu alanlarda yoğun bir şekilde çalışma imkanlarının yakalanabildiğini görmek mümkün:

Özellikle bu alanlar başta olmak üzere pek çok alanda freelance çalışabilirsiniz. Üstelik bu alanlardan pek çoğunda üniversite tamamlama zorunluluğu gibi kriterlere de yer verilmemekte. Siz de evde oturduğunuz yerden gelir elde etmenin yollarını arıyorsanız, freelance çalışma sistemini ve fırsatlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz. 


Üniversite Okumadan Freelance Çalışarak Para Kazanmak 

Freelance çalışma mantığının günümüzde Y kuşağı tarafından da yoğun olarak kabul görmeye başlaması ile birlikte pek çok fırsatın da göz önüne çıkmaya başladığını görebilmek mümkün. Bu fırsatların ortaya çıkışı ile birlikte siz de freelance çalışma hayatınıza başlangıç yapabilir ve güzel gelir elde edebilirsiniz. 

Freelance çalışmanın dezavantajları bulunmaz mı, gibi bir soru aklınızı bulandırıyor olabilir. Elbette ki geleneksel çalışma sisteminde olduğu gibi freelance çalışma sisteminde de bazılarına uyumlu olmayabilecek veya dezavantaj olarak algılanabilecek etkilere rastlamak mümkündür. Bu noktada esas yapılması gereken kişinin farklı çalışma yöntemlerini deneyerek kendilerine en uyumlu gelen yöntemi benimsemesi gerekir. 


Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.