Diş Hekimi Nedir? Ne İş Yapar?
Diş Hekimi Ne İş Yapar? Diş Hekimi Maaşı Ne Kadardır? Diş Hekimi Ataması Nasıl Gerçekleşir? Diş Hekimliğiyle İlgili Merak Edilenler, Diş Hekimliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Diş Hekimi Nedir? Ne İş Yapar?
Diş hekimleri, diş ve ağız bakımına yardımcı olan eğitimli profesyonellerdir. Düzenli olarak bir diş hekimine görünmek, genel sağlığınızı doğrudan etkileyebilir. Ve iyi bir diş sağlığı düzeyi korumanıza yardımcı olabilir.
Diş Hekimi Ne İş Yapar?
Bir diş hekiminin birçok sorumluluğu vardır ve en önemlilerinden biri iyi diş hijyenini sağlamaktır. Bu, ağzınızdaki veya vücudunuzun diğer bölümlerindeki komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.
Bir diş hekimi ayrıca diş etleri, dişler ve ağız problemlerini teşhis eder ve tedavi eder. Diş hekimleri, diş prosedürlerini gerçekleştirirken modern teknoloji ve ekipmanları kullanır. X-ışını makineleri, lazerler, matkaplar, fırçalar, neşterler ve diğer tıbbi aletler gibi. Ayrıca mikropların veya bakterilerin yayılmasını önlemek için eldiven, maske ve koruyucu gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanırlar.
Bazı yaygın diş hekimliği görevleri şunları içerir:
İnsanlara diş hijyeni hakkında bilgi vermek
Boşluk doldurma
Dişlerden birikme veya çürümenin giderilmesi
Hasarlı dişlerin onarılması veya çıkarılması
Röntgen ve teşhisin gözden geçirilmesi
Anestezi vermek
Dolgu veya sızdırmazlık maddesi koymak
Dişlerin ve çene kemiklerinin büyümesinin kontrol edilmesi.
Diş hekimliği bir ekip yaklaşımı gerektirir ve diş hekimi liderdir. Diş hekimiyle birlikte çalışan diş hekimi asistanları, hijyenistler ve laboratuvar teknisyenleridir. Ekip birlikte insanların kaliteli diş bakımı almasını sağlar.
Eğitim ve öğretim
Bir diş hekimi bir doktordur, bu nedenle tıp doktorunun kine benzer bir çalışma yolunu tamamlarlar. İlk adım, biyoloji, kimya, sağlık veya matematik gibi ilgili bir alanda bir lisans programını tamamlamaktır. Ve ardından bir lisans derecesi kazanmaktır. Ardından, diş hekimliği okullarına başvurmak için girmeniz gereken bir diş hekimi kabul testi var.
Eğitim süreci şunları içerir:
İki yıllık biyomedikal bilim çalışmalarını ve ardından iki yıllık klinik uygulamayı tamamlamak
Diş cerrahisi doktoru veya diş hekimliği doktoru derecesi kazanmak
Yazılı ve uygulamalı sınavları geçerek diş hekimliği ruhsatı almak
Diş hekimleri daha sonra Ulusal Kurul Diş Sınavına girerek sertifika almayı seçebilirler. Uzmanlık alanına bağlı olarak, diş hekimlerinin bir ila üç yıllık bir lisansüstü ihtisasını tamamlamaları gerekebilir.
Diş hekimleri, her biri lisansüstü ikamet gerektiren aşağıdaki alanlardan birinde uzmanlaşmayı seçebilirler:
Diş halk sağlığı
Endodonti
Ağız ve çene-yüz patolojisi
Ağız ve çene-yüz radyolojisi
Ağız ve Çene Cerrahisi
Ortodonti ve Dentofasiyal ortopedi
Pediatrik diş hekimliği
Periodontoloji
Protez
Diş Hekimi Asistanı
Diş Hekimi Asistanı Ne Demek?
Diş hekimi asistanı, diş hekimine operasyonlar dahil olmak üzere tüm tedavi sürecinde yardımcı olan kişidir. Diş hekimi asistanı, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde ya da özel hastane çalışabilir. Ayrıca klinikler ya da muayenehaneler gibi farklı kurumlarda çalışabilir.
Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Diş hekimi asistanı, tedavi sürecinin neredeyse her noktasında yer alır. Bu nedenle de çok fazla sorumluluk alanı bulunur. Diş hekimi asistanının ilgilenmesi gereken konular şu şekilde sıralanır;
Hasta takibi yapmak ve randevuları düzenlemek
Ekipman ve cihazları her an kullanıma hazır tutmak
Sterilizasyona özen göstermek
Ekipman ve cihazların bakım, onarım ya da değişim gibi işlemlerini takip etmek
Güvenlik için hastaların ad, soy ad ve telefon bilgilerini not etmek
Cerrahi müdahaleler sırasında diş hekimine yardımcı olmak
Tıbbi atıkların görevlilere teslim edilmesini sağlamak
Nasıl Diş Hekimi Asistanı Olunur?
Üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında yer alan 2 yıllık Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü ön lisans programı mezunları, diş hekimi asistanı olarak çalışabilir. Farklı bölümlerden mezun olan ve çeşitli sertifika programlarına katılan adaylar, diş hekimi asistanı adayı olmaya hak kazanır. Ayrıca diş hekimi asistanı olmak isteyenler diş hekimi asistanı iş ilanlarına bakabilirler.
Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar?
Diş Hekimi aylık ortalama 39.000TL maaş alıyor.
Diş Hekimi Asistanı Maaşı Ne Kadar?
Bir diş hekimi asistanı aylık ortalama 12.200 TL maaş alıyor.
Diş Hekimi Atama
Diş hekimi ataması, diş hekimlerinin mezun olduktan sonra çalışma hayatına başlaması için yapılan bir süreçtir. Atamalar genellikle DPB veya Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir ve KPSS puanı temel alınır. Adaylar tercihlerini belirler ve sağlık kuruluşlarına yerleştirilir. Atama süreci, diş hekimlerinin istihdamını sağlar /ve sağlık hizmetlerinde önemli bir rol oynar.
Diş Hekimliği Fakültesi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 2023
Diş Hekimliği Fakültesi bölümü taban puanları ve başarı sıralaması için buraya tıklayınız.
0 Yorum
Yorum Yapın