Diksiyon: Kusursuz Konuşma Sanatı
Birini dinlemek için öncelikle ne anlattığından çok nasıl anlattığını sevmemiz gerekir öyle değil mi?
Birini dinlemek için öncelikle ne anlattığından çok nasıl anlattığını sevmemiz gerekir öyle değil mi.? Dünyanın en iyi veya önemli konusu olsa da karşımızdaki düzgün bir diksiyonla konuşmadıktan ve kendini ifade edemedikten sonra bunun hiçbir önemi yoktur.
Doğru bir şekilde konuşmak ve kendini ifade etmek bu denli büyük önem taşırken diksiyonunu düzeltmek ve etkili bir şekilde kendini ifade etmek isteyenler de Diksiyon Eğitimi almaktadır.
Diksiyon, bizim insanlara kendimizi tanıtma noktasındaki ilk silahımızdır. Karşımızdakini vurmak ve etkilemek için doğru bir dili ve üslubu benimsemek şarttır. Öyle olmasaydı tatlı dil çıkarır mıydı yılanı deliğinden?
Diksiyon; hayatın vazgeçilmezi, yaşantımızın her anında bulunan bir olgudur. Doğru bir şekilde kendimizi ifade edebilmek ve karşımızdaki üzerinde etki bırakabilmek için olabildiğince düzgün bir diksiyon ile konuşmalıyız. Peki diksiyon nasıl geliştirilir?
Diksiyon Nasıl Düzeltilir?
Kendimizi doğru ifade noktasında önemi son derece büyük olan diksiyonu düzeltebilmek için öncelikle esas sorunun nereden veya nerelerden kaynaklandığını tespit etmemiz gerekir. Diksiyonu düzeltebilmenin yolu hataları bilmekten geçer.
Türkiye nin büyük bir çoğunluğunda diksiyonla ilgili yanlışlar bulunur. Bir de milletçe kalıplaşmış ve nesillerden nesillere aktarılarak yanlış kanıksanmış kalıp konuşma şekilleri ve ifadeleri de düzeltmemiz, diksiyonu daha sağlıklı hâle getirmek için zorunludur.
Diksiyonu düzeltmek için öncelikle kişilerin yapabilecekleri belli başlı şeyler bulunmaktadır. Özellikle kişilerin kendi diksiyonlarını tespit edebilmek için kendilerini konuşurken bir videoya alabilirler. Böylece konuşma şeklinin nasıl olduğunu tespit edebilerek kişinin kendi diksiyonunu düzeltme noktasında önemli bir adım atması mümkün olmaktadır.
En Sık Yapılan Diksiyon Hataları
Diksiyonunu düzeltmek isteyen kişilerin öncelikle hata yaptıkları alanı tespit etmesi gerekir. Yaygın diksiyon hatalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- 1. Yanlış kelime kullanımı
Doğru bir ifade şekli ile etkili bir konuşma sistemi oluşturabilmek ve doğru bir diksiyona sahip olabilmek için kelime kullanımımıza da dikkat etmeliyiz. Özellikle ülkemizde de yüksek oranda bulunan yanlış kelime kullanımı kimi zaman anadilimize ait bir kelime için geçerlidir kimi zaman ise yabancı kökenli bir kelime için geçerlidir.
Kelimelerin yanlış kullanımına birkaç örnek vermek gerekirse;
- • Direk => direkt
- • Herkez => herkes
- • Entellektüel => entelektüel
- • Yaratan => yaradan
- 2. Yanlış Atasözü Kullanımı
Atasözlerinin yanlış kullanımı da sık sık karşılaştığımız bir yazım ve diksiyon hatasıdır. Özellikle “baldız baldan tatlıdır” gibi argoya da kayabilecek ve sıklıkla kullanılan atasözlerinden birinin asıl hâli “daldız baldan tatlıdır” şeklindedir.
Daldız, bal alabilmeye yarayan bir çeşit gereçtir. Bu nedenle daldızın atasözü içerisinde baldız olarak geçirilmesi elbette ki bazı anlam ve mantık karmaşalarına neden olacaktır.
- 3. Telaffuz Hataları
Konuşma dilinde sık rastlanan hatalardan bir tanesi de telaffuz hatalarıdır. Bu hataların sık olarak kullanılmasının yanında fark dahi edilmiyor oluşu da toplumca kanıksanmış ve kalıplaşmış söylemlerin ortaya çıktığının kanıtıdır. Telaffuz hatalarından en sık kullanılanlara birkaç örneği şu şekilde sıralayabiliriz.
- • Şarz => şarj
- • Aliminyum => alüminyum
- • Arabeks => arabesk
- • Filim => film
- • Hakketen => hakikaketen
- • Cimnastik => jimnastik
- 4. Yanlış Tonlama Kullanmak
- 4. Yanlış Tonlama Kullanmak
Diksiyon hatalarının en yaygınlarından bir tanesi de yanlış bir tonlama ile konuşmaktır. Bir kişinin ne kadar etkili konuşursa konuşsun doğru tonlamayı tutturmadığı sürece başarı oranının %50 üzerinde düşüşe uğrayacağını biliyor muydunuz?
Bir konuşmada doğru tonlamayı tutturmak büyük öneme sahiptir. İlk adımı atacağınız bir ortamda sesinizin tonunu kullanarak silahınızı keskinleştirebilir veya köreltebilirsiniz. Peki, nasıl olacak bu? Araştırmalara göre bir konuşmaya başlamadan önce derin nefes alıp vermek ve bir miktar oda sıcaklığında su ile boğazı ıslatmak etkili olabilecek temel adımlardır. İhtiyacınız olan bir diğer şey ise sakinliktir. Herhangi bir ses titremesi olmaması adına kendinizi sakinleştirmeniz son derece etkili olacaktır.
- 5. Fazla (Gereksiz) Kelime Kullanmak
Konuşma sırasında yapılan bir diğer yanlış ise fazla yani gereksiz kelime kullanmaktır. Bazen çok konuşmanın etkili olabileceğini ve karşı tarafı bastırmanın etki oranını artıracağını düşünsek de bir konuşma sırasında yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de bu maddedir. Çok konuşmak ve karşıdakini dinlememek her zaman için yapılabilecek yanlışlar arasında yer alır. Bunun yerine karşılıklı iletişime dayalı, soru ve cevap tarzını benimseyerek ilerlemeniz çok daha etkili olacaktır.
Güzel Konuşmanın Yolları Nelerdir?
Hepimiz konuşurken en etkili şekilde kendimizi ifade etmek ve anlaşılmak isteriz. Bu noktada diksiyonumuzun payı son derece büyük. Düzgün bir diksiyona sahip olan kişilerin hayatın her alanında öne çıkması çok daha mümkündür. Peki, diksiyonu düzeltmenin ve güzel konuşmanın yolları nelerdir?
Güzel konuşmakla ilgili olarak yapılabilecek ilk şey öncelikle konuşma sırasındaki temel hataları tespit etmektir:
- • Nefes alışveriş hızı
- • Tonlama
- • Beden dili
- • Stres oranı gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunları engellemek ve iyi şekilde konuşmak için Diksiyon Eğitimi de son derece faydalı olacaktır. Durmayın ve siz de bu eğitimi alarak öne çıkın ve güzel konuşmanızla insanları büyüleyerek farkınızı ortaya koyun!
0 Yorum
Yorum Yapın