İşte deprem sonrasında yapılması mutlak gerekli olan yardımlar. Lütfen bunlara uyunuz!
Ülkece içerisinde bulunduğumuz deprem belası herkesin paniklemesine yol açtı. Depremzedeler, deprem bölgesinde bulunanlar ve deprem bölgesinden uzakta kalanlar nasıl yardımlar yapması gerektiğini araştırmaya koyuldu. İşte deprem sonrasında yapılması mutlak gerekli olan yardımlar. Lütfen bunlara uyunuz!
Depremi yaşayan, mağdur olan kişilerin de yardımcı olmak adına yapabilecekleri şeyler bulunur. Çök kapan tutun hareketinin uygulanmasının yanında hayat üçgeni oluşturmaya da özen gösterilmelidir. Öncelikle deprem alanını güvenle terk etmek gerekir. Bu esnada eğer gaz kokusu alırsanız gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açarak acil durum çantanızla binayı terk edin! İlk an merdivenlere ya da çıkışlara doğru yönelmek risk yaratacağı için deprem sonlanır sonlanmaz güvenle binayı terk etmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra yardım çalışmalarına destek sağlamak ve alandaki diğer insanlara yardım etmek için depremzedelerin yapması gereken başlıca şeyler şu şekildedir:
Depremde bulunduğunuz yer güvenli değilse hemen binayı terk edin ve önceden belirlenmiş acil toplanma bölgesine gidin. Binayı terk etmeden önce sarsıntı geçtikten sonra elektrik gaz ve su vanalarını kapatıp binayı derhal terk edin.
Kendi emniyetinizden emin olana kadar konum bilgilerinizi ilgili kişilerin tümüne iletin. Afet ve acil durum arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalmanız halinde sizleri kurtarmaya gelecektir. Bu esnada aralıklarla ses çıkarmayı ve enkaz altında yerinizi tespit etmeleri için ekiplere ve gönüllülere ulaşmayı deneyin. Karayolunda seyir halindeyken depreme yakalandıysanız, yolu kapatmadan sağa yanaşıp bekleyin. Deprem anındaki şoku atlattıktan sonra camları ve kapıları açın, araçtan müsait bir köşede inip durum kontrolü yapın. Yolda kaldıysanız acil iletişim numaralarını arayarak yardım isteyin.
Deprem sonrası içinden çıkmış olduğunuz binaya geri dönmeyin. Acil durum çantanızı yanınıza alıp çıktıysanız içerisindeki radyoyu açıp güncel haberlerin takibini yapın. Elektronik cihazlarınızı idareli kullanın ve yardım talebinde bulunun. Çevrenizdekilerle ortak bir alanda durun. Diğer depremzedelerin de bulunduğu ortak noktalara doğru hareket edin. Soba ve ısıtıcıları ortak kullanıma uygun şekilde konumlandırın.
Enkazdan kurtulduysanız çevre incelemesi yapmanız da hayati önem taşır. Bu noktada KESİNLİKLE tam yıkılmamış binaların içerisine GİRMEMELİSİNİZ. Çevre incelemesi yapıp sesleri dinleyin, görünürde herhangi bir vücut uzvu olup olmadığına bakıp enkaz altındaki insanların tespitini sağlayabilirsiniz. Enkaz altında insanlar olduğunu tespit ettiyseniz AFAD ekiplerini arayıp bulunduğunuz konuma dair bilgileri verebilirsiniz. Yardım gelmeden bulunduğunuz yerden ayrılmayın, depremzede olduğu tespit edilen enkazların başında en az bir kişi olmak üzere nöbetleşe bekleyin.
Kontrol ettiğiniz enkazlarda görünürde bir depremzede tespit edemediyseniz siz de seslenmeyi deneyin. Her seslenişinizin ardından belirli bir süre bekleyin ve sessizce durun. Bir dönüt gelirse o bölgeye doğru ilerleyin. Birinin enkaz altında olduğunu tespit ettikten sonra da ilgili kurum veya kişileri arayıp konum bilgisi verin. Daha sonrasında o konumda kalıp depremzedeye moral verecek şekilde onunla konuşun, bu durum bilinç kapanmasının da önüne geçebileceği için önemlidir.
Deprem bölgesine erişen yardım ekiplerindenseniz elbette bu noktada da dikkat etmeniz gerekenler bulunur. Dikkat edilmesi gerekenlerin bazıları şu şekildedir:
Bilinen güvenli alanlarda ihtiyaçların temini, gelen ihtiyaçların karşılanıp taşınması gibi noktalarda önemli derecede desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle deprem bölgesi yardım ekibinde olanların taşımalar ve ihtiyaç temini için de yardımcı olması beklenir. Buradaki yardım ekibinde gönüllü kişilerin de aktif rol oynaması mümkündür.
Enkaz kontrol çalışmaları deprem sonrası kritik öneme sahiptir. Deprem anı sonrasında enkazlar içerisinde kalan kişilerin yardıma ve acil müdahaleye ihtiyacı olması sebebiyle bu noktalara acilen yardımların iletilmesi gerekmekte. Bu noktada yardım etmek için enkazları kontrol çalışmalarında aktif rol almak önem arz eder. Tıpkı yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi enkaz kontrol çalışmalarında genel kontrol, sesle kontrol ve müdahale anlamında aktif olmanız önem taşır.
Eğitimli ve bilgili olmak adına deprem müdahalesine yönelik pek çok eğitimin olduğu da bilinmekte. Bu noktada eğitimli olmak, müdahale sırasında doğru şekilde hareket etmenizi sağlayacaktır. Eğer ki farklı bölgelerden gelen bir gönüllü müdahale ekibine katılmak istiyorsanız, EĞİTİMİNİ ALMIŞ bir halde buraya destek vermeniz çok daha doğru olacaktır. İlgili eğitimleri almadıysanız fakat yardım etmek istiyorsanız, özellikle yardım ve ihtiyaçları taşıma, gıda gereksinimlerini karşılamada yardımcı olma gibi farklı alanlarda aktif rol oyalayabilirsiniz.
Bölgede ihtiyaç duyulan malzemeleri bildirmek de önem taşımaktadır. Deprem anında özellikle bölgesel olarak ihtiyaç duyulanların tümünü paylaşmanız son derece faydalı olacaktır. İhtiyaç duyulan malzemelerin yayılması, bölgeye getirilecek olan yardımların daha koordine olmasını sağlayacağı için son derece önemlidir.
Arama çalışmalarını aktif olarak sürdürmek son derece önemlidir. Bu noktada enkazlara yönlendirmeler yapılması, teyitli bilgilerin arama kurtarma ekiplerine doğrudan iletilmesi de önem taşımaktadır. Aramaların durmadan devam etmesi, her daim sürdürülmesi önem arz ettiği için aktif çalışabilecek kişilerin ekipler içerisinde yer alması, enkazlara doğru bilgilerle yönlendirmeler yapılması gerekir.
0 Yorum
Yorum Yapın