CEO günümüzde çok defa karşımıza çıkan bir kavaramdır. CEO'nun açılımı ve Türkçe anlamı şöyledir. İngilizce açılımı ise Chief Executive Officer yani Türkçe anlamıyla en üst yönetici veya bilinen ismiyle genel müdür olarak söylenebilir.
CEO günümüzde çok defa karşımıza çıkan bir kavaramdır. CEO'nun açılımı ve Türkçe anlamı şöyledir. İngilizce açılımı ise Chief Executive Officer yani Türkçe anlamıyla en üst yönetici veya bilinen ismiyle genel müdür olarak söylenebilir. Bazı kurumlarda bu icra kurulu başkanı olarak da geçmektedir
CEO genel anlamda bir şirketteki en üst karar verme yetkisine sahip kişi olmaktadır. Hatta bazı şirket sahiplerinden bile daha yetkili olabilmektedir.
Yaygın kullanılan hali şirketin sahibi konumunda bulunan yönetim kurulu başkanına direkt bağlı olan ve tüm ekibi yöneten çalışan yöntemidir. Yaygın anlayışa göre ceo nun temel görevi şirketi kâr ettirmektir, yani para kazandırmaktır. İş dünyası içerisinde CEO önemli bir kademe olarak adlandırılır. Temelde ise Yönetim kurulundan aldığı hedefi gerçekleştirme ve aynı zamanda şirketin diğer tüm işleyişiyle ilgilenme görevlerini yürütür.
Yukarıda sayıldığı gibi
Temel görevleri olarak sayılabilir. Bu kadar basite indirmek elbette mümkün olmasa da CEO bir şirketin temel taşıdır.
Öncelikle CEO olmak için en temel beceri çok çalışkan olmaktır. Bu gün Dünya üzerinde yaşayan Ceo'ların en başarılıları en çok çalışanlardır. Bilinenin aksine işinde çok başarılı olmak veya çok zeki olmak CEO olabilmek için yeterli değildir.
Genelde tüm başarılı CEO'larda bulunan özellikler
olarak sayılabilir. Elbette bu maddelere ne kadar olumlu eklemeler yaparsanız o kadar başarılı olabilirsiniz.
Ceo'lar çok okuyup araştıran ve kendini sürekli geliştiren kişiler olmak zorundadır.
Dünya Üzerindeki en güçlü CEO'lara baktığınızda bu özellikleri görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse
CEO'lar çok yetkin gibi görünmeleri gereken kişilerdir fakat şirket yönetimi konusunda desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu da liderlik becerilerinin gelişmiş olmasını gerektirir.
Sürekli eğitim almaları bu yüzdendir. Yönetim kuruluna bağlı olan CEO pozisyonuna gelmek uzun emek ve uğraşı ister. Yönetim kurulu başkanına bağlı olmak da büyük sorumluluk almak demektir.
Değişen anlayışlarla birlikte ceo lardan beklenenler de değişmeye başlamıştır. Eskiden katı bir yönetici olan Ceo'lar artık daha liderlik anlayışını benimsemişlerdir.
CEO olmak için daha önce de bahsettiğimiz gibi çok çalışmak gereklidir. Bilinenin ve özellikle ülkemizde beklenenin aksine üniversite mezunu olmak artık bu konuda rafa kalkmıştır. Kişilerin kendilerini nasıl geliştirdikleri bu konuda daha önemlidir.
Günümüzde Dünya devi şirketlere baktığınızda bunu çok daha net anlayabilirsiniz. Bunun yanında elbette tecrübe ve farkındalık CEO olabilmek için olmazsa olmazdır. Bunun yanında kendinizi ve başarılarınızı başkalarına çok daha net gösterebilen bir yapıya da sahip olmalısınız.
Peki yukarıdakilerin hepsi olduğunda CEO olabilir misiniz? Elbette ki biraz şans, biraz istek, biraz da doğru zamanda doğru yerde olup, doğru kararlar alabilmeniz gerekmektedir. Bunların hepsi bir araya geldiğinde neden CEO olamayasınız?
Ceo'lar sürekli olarak kendilerini geliştiren ve bunu keyifle yapan kişilerdir. Aşağıda size temel eğitimleri sıraladık. Üstlerini tıklayarak çok daha ayrıntılı bilgi alabilirisiniz
İşe yukarıdaki eğitimleri alarak başlayabilirsiniz. Sonrası size kalmış. Hayallerinize ulaşmanın en doğru yolu bir yerden başlamaktır. Kim bilir?
Ceo olmak için yapmanız gerekenlerin sınırı yoktur. Tüm parametreler bir araya geldiğinde zaten kendiliğinden olaylar gelişecektir. Yapılan araştırmalarda CEO'ların normal insanlardan farkının çalışmak ve başarı azmi olduğu görülmüştür.
Bir liste sunacak olursak yapmanız gerekenler temelde şunlardır.
diye uzayıp gider. Unutulmaması gereken en önemli şey ise bunların hepsini yaparken kendiniz olabilmenizdir. Sabrederek başarıya ulaşmanız işten bile değildir. Pes etmeyenler her zaman kazanır mottosuyla bu yola çıkara bir gün siz de önemli bir şirketin CEO'su olabilirisiniz?
Özellikle genç arkadaşlarımız yukarıdaki tavsiyelerimize uyarlarsa belki de "CEO maaşları" hakkında gelecekte net bilgiye sahip olabilirler.
Pes etmeden çalışmaya varsanız siz de CEO olabilirisiniz
Unutmayın “Bazı kapıların bize kapalı görünmesi, önünde değil, arkasında bulunduğumuz içindir.” – Ahmet Hamdi Tanpınar
0 Yorum
Yorum Yapın