Bitcoin Nedir?
Bitcoin, genişletilmiş ve dağınık bir bilgisayar ağı (düğümler) üzerinde çalışan dijital bir para birimidir.
Bitcoin, genişletilmiş ve dağınık bir bilgisayar ağı (düğümler) üzerinde çalışan dijital bir para birimidir. Daha genel olarak, birçok kişi Bitcoin kelimesini bazı farklı birimlere karşılık olarak kullanmaktadır.
Dijital bir para birimi, decentralized bir halka açık defteri, bir protokol veya tüm bunları içerisinde barındıran büyük bir ekosistemdir. Ancak, bu süreçler arasında birkaç temel farklılıklar bulunmaktadır.
İlk olarak, Bitcoin geniş yapıdaki kişiler ve eşler arası (P2P) bir sanal para biriminin adıdır ve kimi zaman bitcoin (daha düşük “b” ile) veya sadece BTC adıyla anılır.
Bitcoin bir kriptografi olarak ortaya konan bir para birimidir. yani kriptografik teknoloji ile korunan sanal bir para birimidir. İlk ortaya çıkan sanal para birimidir ve genesis bloğu (veya blok 0) olarak adlandırılan ilk Bitcoin bloğu 3 Ocak 2009'da ortaya çıktı.
İkincisi, Bitcoin merkezi olmayan kamu, blok zinciri dediğimiz şeydir.
Bitcoin ve Blockchain Farkı
birbirine çok yakın olmasına rağmen, Bitcoin ve blockchain farklı kavramlardır. Blockchain teknolojisi, Bitcoinile yapılan tüm işlemlerin güvenilir bir şekilde ortaya konulmasına ve kaydedilmesine izin veren tüm süreçleri koruyan şeydir.
Bu bağlamda, güvensizliğin, bilgisayar kodu ve matematiksel algoritmalar tarafından desteklendiği için blockchain sisteminin çalışması için herhangi bir güvene dayanmadığı anlamına geldiğini unutmayın.
Bitcoin blockchaini, onaylanmış tüm BTC işlemleri kamuya açık bir şekilde ortaya koyan merkezi olmayan bir dijital defter olarak işlem yapar. Bitcin nasıl çalışır sorusunun cevabı burada yatmaktadır.
Son olarak, Bitcoin terimi, Açık bir kod olup sürekli geliştirilmekte ve bir protokolle devam etmekte olan bir yazılıma karşılık vermek için kullanılmıştır.
Bununla birlikte, 2014 yılında, orijinal Bitcoin istem dahili yazılımı , daha fazla yanlış algıyı önlemek için resmi olarak Bitcoin Core olarak tekrar adlandırıldı. Açık kaynaklı bir yazılım olarak Bitcoin Core, dünya çapında artık çok daha fazla kişinin katkısıyla birlikte yürütülmektedir.
Bitcoin, Satoshi Nakamoto takma adı altında, gerçekte bilinmeyen bir kişi (veya grup) tarafından ortaya atıldı.
Fikir, bankalar veya devletler gibi kontrol noktalarına ihtiyaç duymadan sınırsız mali ve finansal işlemlerin gerçekleştirilmesine izin verecek benzersiz bir sanal ödeme sistemi yaratmaktı. Blockchain teknolojisinin sağladığı geniş ve dağınık ağ mimarisi , kriptografik yöntemlerle birlikte, Bitcoin'i saldırı ve dolandırıcılığa karşı çok güvenilir yapmaktadır.
Bitcoin Nasıl Kullanılır?
Bitcoin çeşitli aracı kurumlarca üretilmekte ve satılmaktadır. Online cüzdanlar aracılığıyla kişiler tarafından biriktirilmektedir. Şu anda Dünya üzerinde birçok aracı kurum bulunmaktadır.
Bu kurumlar bitcoin cüzdanınızı online olarak size sunar. Size özel bir anahtar vererek erişiminizi sağlar. Aynı bir banka hesabı gibi size tüm bilgilerinizi verir. Bitcoin değeri ile ilgili anlık değişkenleri gösterir.
Buna ilave olarak bitcoin satın almak, ne kadar bitcoine sahip olduğunu görmek bitcoin cüzdanları ile mümkündür. Aynı paranın ülkelerin merkez bankası değerini de bu cüzdanlarla görebilirsiniz. Bitcoin cüzdanı kişiye özel olup bir o kadar da güvenli olarak tanımlanmaktadır. İşlem blok düzeni le süreci kolaylıkla yönetebilmektesiniz.
Çeşitli yollarla bitcoin bazı ülkelerde resmi işlemler de dahil olmak üzere kullanılabilmektedir. Hatta bazı ülkelerde resmi para olarak kullanılmaktadır.
Yasal Olduğu Ülkeler
Bitcoin, dünya çapında herhangi bir hesap sahibi arasında işlem yapmak için anonim olarak kullanılabilir. Bu, hükümetler için bazı para birimi endişelerini ortaya çıkardı. Bazı yasa koyucular ve yetkililer, kontrol eksikliği ve yasa dışı bağlar nedeniyle kullanımını desteklemeyebilirken, çoğu, ülkelerinin kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele yasaları (AML/CFT) kapsamında, kullanımını azaltmak için düzenlemeler getirmiştir. bu amaçlar
Price Waterhouse Coopers (PwC), küresel kripto para düzenlemesi hakkında bir rapor oluşturdu. Rapor, hükümetleri finansal düzenleyici kurumlarını kripto para birimleri ve bunların AML/CFT'de kullanımına ilişkin finansal kurumlar için düzenlemeler ve öncelikler geliştirmeye yönlendiren seçilmiş ülkeleri belirledi.
PwC ayrıca kripto para birimlerinin kullanılmasına izin vermeyen birçok ülke bBitcoin blok zinciri, merkeze bağlı olmayan bir dijital kayıt tutma sistemidir. Tüm onaylanmış BTC işlemleri ortaya konulmuştur ve kamuya açıktır. Bu, Bitcoin'in nasıl çalıştığının cevabını vermektedir. İşte kriptonun yasal ve yasa dışı olduğu ülkelerden birkaçı!
ABD'de Bitcoin Kullanımı
ABD Hazine Bakanlığı'nın Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN), 2013'ten bu yana Bitcoin hakkında kılavuz yayınlamaktadır. Hazine, Bitcoin'i gerçek para biriminde eşdeğer bir değere sahip veya onun yerine geçebilecek bir konvertibl para birimi olarak tanımlamıştır.
Mevcut ABD yasalarına göre, kripto para borsaları ve ödeme işlemcileri gibi Bitcoin'i yöneten veya takas eden herhangi bir varlık, bir para hizmetleri işletmesi (MSB) tanımına girer. Bu nedenle, bir MSB, Banka Gizliliği Yasasına tabidir ve ABD Hazinesine kaydolmalı ve 10.000 $'ın üzerindeki işlemler hakkında rapor vermelidir.
Ek olarak, ABD Hazinesi ve FinCEN stratejiler oluşturdu ve kripto para birimi takibi ve raporlaması için ulusal öncelikler belirlemenin yanı sıra düzenlemeler geliştirmek için yasama süreçlerine yardımcı oluyor.
Avrupa'da Bitcoin Kullanımı
Avrupa Birliği, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini kripto varlıkları olarak tanır. AB içinde Bitcoin kullanmak yasa dışı değildir; ancak, birlik içindeki para birimi düzenleme otoritesi olan Avrupa Bankacılık Otoritesi, kripto varlık faaliyetlerinin kendi kontrolü dışında olduğunu belirtti ve halkı ve işletmeleri kripto para biriminin riskleri konusunda uyarmaya devam ediyor.
2020'de Avrupa Komisyonu, birlik içinde birçok kurumun onayladığı kripto varlıklarını düzenlemeye yönelik bir mevzuat teklifini sonuçlandırdı. Takip eden iki yıl içinde tadil edildi ve Ekim 2022'de, uzlaşmaya varılmış nihai bir baskı, oylama için AK'ye gönderildi. AB'deki birçok ülke, mevzuatı başlatmak için Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) teklifinin sonucunu bekliyor.
Mevzuat, güvenlik belirteçlerini veya misli olmayan belirteçleri düzenlemez. Mali düzenleyici çerçevelerin AB genelinde mali oyun alanını parçalamasına ve eşitlemesine engel olmayı amaçlamaktadır. Komisyon ayrıca halkın kripto para birimine erişimini ve güvenli bir şekilde kullanabilmesini sağlamak istiyor.
Fransa'da Bitcoin Kullanımı
Fransa, Parasal ve Mali Kanun (MFC) tarafından tanımlandığı şekilde kripto para birimleri ve kripto varlıklar için düzenlemeler uygulamıştır. Hükümet, dijital varlıkları hizmet belirteçleri, ödeme belirteçleri ve güvenlik belirteçleri olarak tanımlamıştır. MFC, misli olmayan belirteçleri düzenlemez.
Dijital varlık hizmetleri de, dijital varlıkları satın alan veya satan, takas hizmetleri sağlayan, başkaları adına hareket eden veya tavsiye sunan işletmeleri kapsayan yasa kapsamında düzenlenir.
Bitcoin'in Yasal Olduğu Ülkeler
Diğer birkaç ülke, Bitcoin'in işlemlerde kullanılmasına izin verir ve düzenleme biçimleri geliştirmiştir. Bazı örnekler:
- • Danimarka
- • Almanya
- • Japonya
- • İsviçre
- • İspanya
- • Birleşik Krallık
Siz de günümüzün ve geleceğin para birimi olarak görülen bitcoin hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için çok yakında yayınlanacak olan Blockchain Eğitimi'mizi alabilirsiniz! Finansal anlamda gelişmek istiyor fakat ne yapacağınızı bilmiyorsanız o konuya da çaremiz var elbette! Finans Eğitimleri'mizi gözden geçirerek siz de bütçe planlamanızı ve finans yönetiminizi daha etkili yapabilirsiniz. Durmayın ve siz de eğitimlerinizi alın!
0 Yorum
Yorum Yapın