Yalan Söyleyen İnsan Nasıl Anlaşılır?
  • Demir Aylanç
  • 0 Yorum
  • 05 Temmuz 2022
  • 1546

Yalan Söyleyen İnsan Nasıl Anlaşılır?

Bir konuşmada karşımızdakinin doğruyu söyleyip söylemediğini anlayabilmek zorlayıcı olabilmektedir. Peki, bir insanın yalan söylediği nasıl anlaşılır?


Bir konuşma sırasında karşımızdakinin doğruyu söyleyip söylemediğini anlayabilmek bazen zorlayıcı olabilmektedir. Karşımızdaki insanın sözlerinin doğru olup olmadığını anlayabilmenin belli başlı yöntemleri olduğunu biliyor muydunuz? Elbette ki yalancının mumu yatsıya kadar sözünün bir nedeni bulunuyor. 

Bir insanın yalan söylerken özellikle vücut dili nedeniyle onun yalanını yakalamak mümkün oluyor. Peki, bir insanın yalan söylediği nasıl anlaşılır? Yalan söyleyen insana nasıl davranılmalı?


1. Duraklama


Yalan söyleyen kişiye o konu ile ilgili bir soru yöneltince ani duraksamalar yaşayabildiği görülmektedir. Yalancıyı tespit etmek istiyorsanız ona konu ile ilgili detayları sorun. Anlık duraksamalarla cevap vermesi her zaman yalan söylediğini göstermez elbette. Fakat bir süre sonra aynı soruyu sorduğunuzda size farklı cevaplar yöneltiliyorsa bingo! Yalancıyı yakaladınız demektir. 


2. Gözlere Dikkat


Yalan söyleyen insanların göz teması kurmaktan genel olarak kaçındıkları araştırmalarla sabittir. Hiç göz göze gelmeme ya da uzun süreli bakışma sonucu karşıdakinde baskı kurma, yalan söyleyen insanların en sık gösterdiği tepkimedir. Yalan söyleyen insanların, farklı durumlara odaklanıp konuyu geçiştirmeye çalışması elbette tesadüfi değildir. 

Bunun asıl nedeni karşıdakinin de durumu daha az önemsemesini sağlamaya çalışırken daha doğal bir görünüm çizmeye çalışmaktır. Bir diğer neden ide vücudun istemsiz olarak savunma moduna geçerek gerilmesidir. Bu nedenle yalan tespitinde kişiyi rahat yakalayabilmenin yolu, bakışları takip etmektir. Kişinin yalnızca bakışlarını takip ederek dahi yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmek bu sayede mümkün olmaktadır. 


3. Nefes


Yalan söyleyen kişilerin nefes alışverişleri de değişiklik gösterir. Daha hızlı nefes alıp verme eğilimi bu kişilerde daha yoğundur. Bu nedenle de yalancının tespitinde nefes takibi de yapılabilir. 


4. Abartılı Beden Dili


Yalan söyleyen kişilerde genellikle başka şeylerle ilgilenme eğilimi görülür. Beden dili onların kendilerini önemli ölçütte ele vermelerine neden olur. Gerginliği gizlemek ve duyguları ekarte ederek “pokerface” olarak bilinen duruş sergilemek gerekir. Bunun yanında gerginliği azaltabilmek için de başka şeylerle ilgilenebilmektedir. Başka şeylerle oynamanın bir diğer nedeni konuya olan dikkati dağıtmak, konuyu önemsizleştirmektir. 


5. Burnuyla Oynar 


Buruna dokunmak yalan söyleyenlerin en sık gösterdikleri tepkilerden biridir. Yalan söyleyen kişilerin burnuna dokunarak ağızlarını gizleme amaçlı el kapattıkları görülebilmektedir. Parmaklarla dikkati farklı noktaya çekip ağzın kapatmak yalancıların sık başvurdukları yöntemlerdendir. 


6. Eller


Yalan söylemeye başlayan bir kişinin en büyük düşmanı kendi vücududur. Gerginliğe bağlı terlemeye ve kızarmaya başlamak, yalan söyleyen insanlarda en sık görülen tepkimelerden bir tanesidir. Araştırmalarda görüldüğü üzere terleme, çözüme kavuşturulamaması nedeniyle büyük ipucu olabilmektedir.

Yalan söyleyen kişinin gerilmesi ve uzaklaşma çabası onun terlemesine neden olabiliyor. Elbette ki dikkat edilmesi gereken nokta, her terleyenin yalan söylemediğini bilmektir. Yalanı söyleyen kişi haricinde de insanların terlemeleri mümkün olduğu için diğer kriterleri de değerlendirmek gerekir. 


7. Genellikle Alt Köşeye Bakar

Yalan söylerken veya bir şeyi hatırlamaya çalışırken yukarıya doğru baktığımız araştırmalar sonucu ortaya çıktı! Araştırmalar, yalan söyleyen kişilerin genellikle alt köşeye bakma eğiliminde olduğunu söylüyor. Kişi hem gözlerini kaçırıyorsa hem de aşağıya doğru bakıyorsa yalan söyleme eğilimde olduğu veya yalan söylediği anlaşılabilmektedir. 


Patolojik Yalan Nedir?


Alışkanlık haline gelmiş ve hastalık derecesine varmış yalan söyleme durumu patolojik yalandır. Patolojik yalan, psikolojik bir alışkanlığı işaret etmektedir. Bu noktada alışkanlığın sürekliliği, durumun kritik bir konum kazandığını göstermektedir. 

Patolojik yalan, mitomani olarak da bilinmektedir. Mitomani rahatsızlığının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat patolojik yalanların altında yatan ortak nedenlerin tespit edilmesi mümkündür.


Patolojik Yalancı Nasıl Anlaşılır?

Patolojik yalancı, farklı pek çok noktadan tespit edilebilmektedir. Bu noktada önemli olan onu inceleyip doğru kritiklerde bulunmaktır. Patolojik yalancının bazı özellikleri şu şekildedir:

  • · Beyaz yalanların aksine patolojik yalancıların yalanlarında aşırı abartı öğeleri bulunur.
  • · Patolojik yalancılar sıradan bir konuşma içerisinde dahi yalan söyleme eğiliminde olurlar,
  • · Utangaç, içe dönük bir kişilikleri olmasına karşın dışadönük tavırlar sergileyebilirler,
  • · Sorumluluk bilincinden olabildiğince kaçar ve inisiyatifi ele almaktan kaçınırlar.

Patolojik yalancılık, genellikle farklı rahatsızlıklara işaret etmektedir. Bu noktada insanların farklı semptomlar gösterip göstermediğini de gözlemlemek gerekir. 


Beyaz Yalanlar Nelerdir?


Beyaz yalanlar, patolojik yalanların aksine zaman zaman söylenen minimal yalanlardır. Özellikle toplumların bir arada kalması üzerine bu yalanların söylenmesi durumuna sık rastlanır. Beyaz yalanlar genellikle bir durumu kurtarmak üzerine söylenmektedir. Bu da akla u soruyu getirir: insanlar neden yalan söyler?

Beyaz yalanlar hepimizin kullandığı yalanlardır. Zaman zaman hayatın olağan akışındaki krizleri engellemek adına yalanlar söylenmektedir. Beyaz yalanların, özellikle ikili ilişkilerde, iş hayatında veya gündelik yaşamın içerisinde kullanıldığı görülebilir. Hatta insanın zaman zaman kendisine dahi söylediği beyaz yalanlar olabilir.


İlişkilerde Neden Yalan Söylenir?

İlişkilerde en sık karşılaşılan krizlerden biri yalanlar üzerine olanlardır. Bu noktada da merak edilen konu şudur: ilişkilerde neden yalan söylenir? Yalan söyleyen insana nasıl davranılmalı?

İlişkilerde yalan söylenmesinin çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:


Gerçek Kişiliğini Göstermemek İçin


Kişiler bir ilişkinin başlangıcında kendilerini olmadıkları biri gibi yansıtabilmektedir. Bu noktada ilişkinin devamında da kişilerin çeşitli yalanlar söylemek durumunda kaldıkları görülebilir. Bu tip yalanların nedeni karşıdaki kişi tarafından kabul görme arzusudur. 

 

Güvensizlik


Karşılıklı güvensizlik de yalan söyleme nedeni olabilmektedir. Bu nedenle yalanın temelinde güvensizlik hissi de aranabilir. Karşınızdaki kişiye doğruyu söyleyecek kadar güvenmemeniz, bir şeyleri gizlemeniz de sizleri yalana iter. Bu durum aslında ketumlukla bağlaşıklık yaratır denilebilir. 

Güvensizliğin oluşturduğu psikolojik yıpranma payı nedeniyle de yalan başvurulabilir. Bir insan karşısındakinin tepkilerinden çekindiği için de yine yalan söylemeye eğilimli olabilir. 


Kavgadan Kaçma


Kavgadan kaçmak, olası bir kavgayı engellemek amacıyla ilişkilerde sık sık yalanlara başvurulduğu görülür. İlişkiyi kurtarmak amacıyla söylenenler "beyaz yalan" olarak nitelendirilir. Fakat işin özünde partnerlerin sırf kavgadan kaçmak adına yalan söylemesi, konuyu saptırması sağlıklı değildir. 

Sağlıklı bir ilişkide kavgadan kaçmak için yalana başvurmak, partnerin kızacağını düşünüp doğruyu gizlemek gibi eylemlere başvurulmaz. 


Finansal Konular


Maddi anlamda gelişmişlik günümüzün önemli ilişki kriterleri arasında yer alır. Özellikle yapılan araştırmalar göstermektedir ki pek çok ilişki maddi kriterler üzerine de kurulmaktadır. Bu nedenle de ilişkilerde sık yalan söylenen alanlardan birisi de finansal konulardır. 

Gelir düzeyi, yapılan giderler gibi farklı konularda yalanlar söylenebilir. Finansal yalanlar, genelde maddi yönden tatmin olmayan, aşağılık kompleksine girmiş kişiler tarafından söylenir.


Partneri İncitmemek İçin


Bu nedenlere daha farklı pek çok neden de eklenebilmektedir. 

  • · Olası alınganlıkları engellemek,
  • · Kavganın önüne geçmek,
  • · Arkadan iş çevirmiş olmak,
  • · Aldatma,
  • · Manipüle etmek,
  • · İlgi çekmek.


Sonuç

Yalancıların beden dili incelendiğinde, yukarıdaki maddeler başta olmak üzere pek çok detaya erişiliyor. Yalan söyleyenin profesyonel olması durumunda, beden dilindeki detayları inceleyip yalan tespitinde bulunuluyor. Yalan söyleyen kadın ve erkek fark etmeksizin bu adımları kontrol ederek doğru sonuca ulaşma imkanı bulunuyor.

Yalan söyleyen kişilerin ayaklarının duruşunun dahi farklı olduğunu biliyor muydunuz? Bunun gibi pek çok ufak hileyi öğrenmek için almanız gereken eğitim: Kişilik Tipleri ve Eneagram Eğitimi, Beden Dili Eğitimi! Eğitimlerimiz sonucunda sizler de artık yalancıları rahatlıkla tespit edebiliyor olacaksınız, bu fırsatı kaçırmayın!


Sık Sorulan Sorular

İnsanların yalan söyleyip söylemediğini tespit noktasında bazı konular özellikle sık sık araştırılır. Bu noktaları şu şekilde ele alabiliriz:


Bir Erkeğin Yalan Söylediğini Nasıl Anlarız?

Bir erkeğin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için yukarıda belirtilen adımları takip etmek faydalı olur. Beden dili, kurulan iletişimde sık kullandığı kalıp ve cümleleri takip ederek yalanı tespit edebilirsiniz. Yalan söyleyen erkek, dizini titretmeye, terlemeye, donuk bakmaya meyillidir. Bu noktalara da dikkat edebilirsiniz.


Yalan Söyleyen İnsanlar Nereye Bakar?

Yalan söyleyen insanların genellikle aşağıya bakma eğiliminde oldukları görülür. Kreatif ve yaratıcı yönlerini harekete geçirmeye meyilli oldukları için bu bölgeye baktıkları düşünülmektedir. 


Bir Kişinin Yalan Söylediğini Gösteren Beden Dili İşaretleri Nelerdir?

Bir kişinin terlemesi, ellerinin titremesi, devamlı saçlarıyla oynaması ve daha pek çok şey yalan söylediğini gösterir. Elbette ki unsurların tek başına yalanı kanıtlama amacıyla kullanılamayacağı unutulmamalıdır. 

 

Bir İnsanın Yalan Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Bir insanın yalan söylediğini anlamanın yolları yukarıda da bahsedilen maddeleri takip etmekten geçer. Bütün bu maddeleri inceleyerek yalan söylendiğini tespit edebiliriz.


İnsan İlişkileri Eğitimi

İnsan ilişkilerini iyileştirmek amacıyla yapılabilecek pek çok şey bulunur. Öncelikli  yapılması gereken, kişinin kendini insan ilişkilerine hazırlaması, eğitmesidir. İnsan ilişkilerinde uzmanlaşmak, kendinizi geliştirmek için şu eğitimleri alabilirsiniz:

Bu eğitimlerin yanı sıra yalancıları kolayca tespit edebilmek için de Beden Dili Eğitimi'mizi alabilirsiniz!

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.