Basketbolun Kuralları Nelerdir? Nasıl Oynanır?
Basketbol nasıl oynanır? Basketbolun Kuralları Nelerdir? Nasıl Oynanır? Basketbol oyun kuralları nelerdir?
Basketbol, 1891 yılında Amerikalı fiziksel eğitim öğretmeni Dr. James Naismith tarafından keşfedildi. Dr. Naismith, kış aylarında spor yapmanın zor olduğu bir dönemde öğrencileri için iç mekân bir spor oyunu yaratmaya çalışıyordu.
Hedefi, takım çalışmasını teşvik etmek ve enerjik bir oyun ortamı sunmaktı. Bu amaçla, bir topun bir sepete atılarak sayı kazanıldığı basit ve eğlenceli bir oyun tasarladı. İlk olarak 21 Aralık 1891'de Springfield, Massachusetts'teki YMCA Uluslararası Eğitim Okulu'nda bu oyunun kuralları uygulandı. Hızla popülerlik kazanan basketbol, dünya genelinde yayılarak günümüzde birçok ülkede sevilen bir spor haline geldi.
Basketbol nasıl oynanır? Basketbol oyun kuralları nelerdir?
Basketbol Kuralları Madde Madde:
1. Sahada takım başına yalnızca beş oyuncu. Her ligdeki temel kural sahada en fazla beş oyuncuyla oynayabilir. Bir takım bu ana kuralı ihlal ederse topun kontrolünü kaybeder. Bazen bu, özellikle oyunun düşük seviyelerinde, yedek oyuncuların oyuna giriş yapması ve diğerlerinin oyun alanını zamanında terk etmemesi durumunda yanlışlıkla meydana gelebilir.
2. Baskette kazanmak için rakipten daha fazla sayı almanız gerekir. Sayı, bir oyuncunun oyun sırasında attığı herhangi bir basketi ifade eder. Sayılar bir, iki veya üç puan değerindedir.
Sahadaki üç sayı çizgisini belirleyen yayın içinden atılan şutlar iki puan veya bir puan olarak değerindedir. Yayın dışından atılan şutlar üç puan değerindedir. Saha hedefleri şutlar, turnikeler, smaçlar ve tüyolar şeklinde olabilir.
3. Şut saati içerisinde gol atın. Takımların belirli bir topa sahip olma süresi boyunca topa şut atmak için sınırlı bir süreleri vardır. Basketbol zaman kuralları NBA ve WNBA'de takımlara şut atmadan önce 24 saniye topa sahip olma hakkı verilirken, NCAA takımlarına 30 saniye süre tanınıyor.
Sahanın her iki tarafındaki potaların üzerine şut saati, ayrılan süreyi gösteriyor. Şut saati dolarsa, rakip takım topu kaybeder ve savunma takımı olur.
4. Dripling topu ilerletir. Oyuncular, sahada yukarı ve aşağı hareket ederken topu yalnızca pas vererek veya top sürerek (topu yerde sektirerek) ilerletebilirler.
Bir oyuncu top sürmeyi bırakırsa devam edemeyebilir. Eğer devam edicekse turnike atışı içindir. Eğer devam edemiyorsa bunun yerine pas vermeleri veya şut atmaları gerekir.
Eğer topa sahip olan bir hücum oyuncusu pas vermeden veya şut atmadan önce durur ve top sürmeye devam ederse, hakem "çifte top sürme" diyecek ve rakip takım topu alacaktır. Ek olarak, oyuncular topu yalnızca top sürerek ilerletebilirler. Topu tutarken koşarlarsa traveling demektir. Hakemler bir gezici çağrı yapacak ve topun kontrolü rakip takıma gidecek.
5. Hücumun topun gelmesi için beş saniyesi vardır. Hücumda basket atıldıktan sonra rakip takım topu ele geçirir. Oyuncularından birinin oyuna devam edebilmesi için saha kenarında belirlenmiş bir noktadan topu atması gerekiyor.
Oyuncunun topu pas vermek için beş saniyesi vardır, aksi takdirde takım topu kaybeder. Hücum oyuncusu topu atmaya çalışırken savunma oyuncusu topa temas edemez eğer ederse hakem teknik faul verebilir.
6. Hücum topu ilerletmelidir. Hücum takımı topu yarı saha çizgisinin ötesine ilerlettiğinde, topu idare eden oyuncu bu çizgiyi tekrar geçemez veya hakem topun kontrolünü rakip takıma verir.
7. Top ve topu idare eden kişi saha içinde kalmalıdır. Oyun sırasında, topa sahip olan oyuncu sahada işaretlenmiş saha içi çizgileri içerisinde kalmalıdır veya ayağı yere değmeden dışarıya sıçrayabilir ama bunun dışında bir oyuncu topu tutarken ayağı saha dışına çıkarsa veya bu çizgiye dokunursa, hakem topu rakip takıma verecektir. Ayrıca, eğer bir oyuncu ayağı çizgiye temas ederken topa vurursa ve şut başarılı olursa sayılmaz.
8. Defans oyuncuları aşağı yönlü bir şuta müdahale edemez. Hücum oyuncusu topa vurduktan sonra, top çembere doğru alçalıyorsa savunma oyuncusunun topa müdahale etmesi kural dışıdır. Bu müdahaleye kaleye gol denir ve hücum için otomatik şutla sonuçlanır.
9. Savunma oyuncuları topu yasal olarak bloklayabilir veya çalabilir. Savunma takımının amacı, topu çalarak, topun sepete girmesini engelleyerek veya hücum oyuncusunun şut atmasını ve gol atmasını önlemek için savunma taktikleri kullanarak hücum takımının gol atmasını engellemektir.
10. Savunma oyuncuları üç saniye sonra boyayı terk etmelidir. Hücum oyuncuları bu alanda topu veya hücum ribaundunu bekleyerek kamp kuramazlar.
Herhangi bir oyuncu, hareket etmeden en fazla üç saniye geçirebilir önce alanda aynı anda. Boyanın dışına çıktıklarında geri dönebilirler. Hakem, bir oyuncunun boyalı alanda üç saniyeden fazla asılı kaldığını fark ederse, takım üç saniye ihlali cezası alacaktır.
11. Her takıma belirli sayıda faul hakkı verilir. NBA'de her takıma her çeyrekte toplam beş faul hakkı veriliyor. Bir takım bu tahsisi aştığında "bonusa" girer; bu da hakemlerin, oyuncunun oyunun o çeyreğinde yaptığı her ilave faul için rakip takıma serbest atış hakkı verir.
NCAA'da bu faul atışları "bir ve bir" atışlar olarak bilinir; bu, bir oyuncunun ilk serbest atışı yapması durumunda ikinci bir serbest atış alacağı anlamına gelir. İlk serbest atışı kaçırırlarsa, her iki takım da hatalı şutu geri çevirebilir. 10 takım faulünden sonra rakip takım "çifte bonus" alır, bu da iki faul atışı yapma hakkı anlamına gelir.
12. Kural dışı temas faulle sonuçlanır. Bir basketbol oyuncusu rakip oyuncuya kural dışı fiziksel temasta bulunduğunda hakemler kişisel faul verecektir. Oyuncu faullerinin çoğu, rakip oyuncunun oyununu engelleyen temastan kaynaklanır.
Oyuncu rakip takımdaki bir oyuncuya atış halindeyken faul yaptığında, hakem faule maruz kalan oyuncuyu faul çizgisinden korumasız serbest atış hakkı tanır. Başarıyla yapılan her serbest atış bir puan sayılır. Hakemler, cevapsız çağrıya itiraz etmek için küfür kullanmak gibi baskette yeri olmayan davranışlar nedeniyle antrenörleri faullerle değerlendirebilir.
13. Kural dışı temas kişisel faulle sonuçlanır. Oyuncular atış sırasında başka bir oyuncuyu iterek, bloklayarak veya vurarak kişisel faul alabilirler. Şut faulleri, faul yapılan oyuncunun serbest atış denemesine neden olur.
Bir defans oyuncusu, iki sayılık atış yapmaya çalışan bir atıcıya faul yaparsa, atıcı iki serbest atış hakkına sahip olacaktır. Eğer atıcıya üç sayılık atış girişimi sırasında faul yapılırsa, üç serbest atış hakkı verilecektir. Eğer oyuncu kuraldışı temas anında yapmaya çalıştığı şutu yaparsa, basket sayılır ve atıcıya bir serbest atış hakkı verilir.
14. Aşırı temas bariz bir faulle sonuçlanır. Açık fauller, rakibin yaralanmasına neden olabilecek kişisel faulleri ifade eder. Bu fauller para cezası, oyundan atılma, uzaklaştırılma gibi ağır cezaları vardır.
İki tür bariz faul vardır: bariz faul - ceza (1) ve bariz faul - penaltı (2). Göze çarpan 1, gereksiz temas içeren faulleri ifade eder. Bu faul türünün cezası, rakip lehine serbest atış ve topa sahip olmadır. Göze çarpan 2, gereksiz ve aşırı temas içeren herhangi bir faul anlamına gelir. Yetkililer, bir hareketin bariz 2 cezasına uygun olup olmadığını belirlemek için anında oyun incelemesi gerçekleştirir.
Aksi halde hatalı oyuncuya para cezası ve otomatik olarak oyundan çıkartılır sonrasında rakip takım serbest atış kullanma ve topa sahip olma hakkına sahiptir.
15. Şarjlar ve kural dışı perdelemeler hücum faulüne neden olur. Hücum faulü, hücum yaparken oyuncularının topa sahip olduklarında yaptıkları kişisel fauldür. Kural dışı perdeleme ve hücumdayken yapılan fauller en popülerleridir.
Hücum, hücum oyuncusunun ayakları kilitli bir pozisyonda duran savunma oyuncusuyla temas etmesidir. Kural dışı perdeleme, topu idare etmeyen bir hücum oyuncusunun, defans oyuncusunun sahada hareket etmesini engellemek için takım arkadaşlarına perde oluştururken hareket etmesidir.
16. Bazı kural ihlalleri teknik faulle sonuçlanır. Teknik faul, oyunun idari kurallarının ihlali nedeniyle verilen bir cezadır. Yetkililer genellikle teknik faulleri kavga için değerlendirir. Teknik fauller serbest atış ve orta çizgiden topu oyuna sokmayla sonuçlanır.
Eğer bir oyuncu veya antrenör aynı oyunda iki teknik faul alırsa, hakem bu faulleri oyundan atacaktır. Uzun bir süredir teknik faul geçmişi olan oyuncular, her maçtan uzaklaştırma ile karşılaşabiliyorlar.
Basketbol bilgileri ve kuralları bu şekildeydi umarız size yardımcı olabilmişizdir.
0 Yorum
Yorum Yapın