Anne Sütü Neden Kesilir?
Anne sütü, bebeklerin gelişimi için son derece önemli olan temel besin kaynağıdır. Peki, anne sütü neden kesilir?
Anne sütü, bebeklerin gelişimi için son derece önemli olan temel besin kaynağıdır. Bu nedenle anne sütünün kesilmesi gibi olumsuz bir durumda, bebek yetersiz beslenme sonucunda zayıf düşebilmektedir. Emziren anne bu nedenle sütünü korumaya ve hatta arttırmaya özen göstermelidir. Peki, anne sütü neden kesilir?
Anne sütünün kesilmesinin farklı pek çok sebebi olabilmektedir. Anne ile bebek arasında doğumdan sonraki süreçte en önemli bağ anne sütü sayesinde kurulmaktadır. Bebeğin memeyi kavrayışı, annesinin vücudundan çıkan doğal bir sıvı ile beslenişi pek çok kez olağanüstü bir bağ olarak değerlendirilse de süt kanalları ile ilgili yaşanabilecek bir sorunda süt kesilmesi görülebilmektedir. Bu kesilme sonucunda hem anne hem de bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşabilmektedir.
Uzmanlara göre ilk 6 ay bebeklerin anne sütünü alması son derece önemlidir. Süt kanallarında tıkanmaya, strese ve üzüntüye, süt bezlerindeki düğümlenmeye ve daha farklı pek çok faktöre bağlı olarak anne sütünün kesildiği görülebilmektedir. Erken doğum dahi sütün kesilmesinde etkili olabilmektedir.
Sütün kesilme nedenlerinden birisi de bebeğin emmeyi tam olarak beceremiyor olmasıdır. Memenin tam olarak kavranamaması ve bebeğin emme refleksinin tam gelişmemesi gibi durumlarda anne sütü de geri çekilmektedir. Bu durum annede sütün azalmasına ve vücutta süt üretimi sürecinin duraksamasına neden olmaktadır. Anne sütünün azalması neden önemlidir?
Anne Sütü Nedir?
Anne sütü, bebeklerin temel ve ilk besin kaynağıdır. İçeriğindeki vitaminler ve besleyici proteinler sayesinde bebeğin hem fiziksel hem zihinsel gelişimi tam olarak gerçekleşmektedir. Anne sütü, içeriği uzmanlar tarafından uzun yıllardır araştırılan ve her seferinde farklı bir faydalı yanı bulunan ana besin kaynağımızdır. Her bebeğin anne sütü tüketimi gerçekleştirmesi son derece önemlidir.
Bazı durumlarda annelerin sütünün kesilebildiği görülmektedir. Elbette ki anne sütünün kesilmemesi bebek sağlığı için önemlidir, sütün kesilmesi durumunda ise ek gıdaya geçiş sürecinin başlatıldığı görülebilmektedir. Günümüzde anne sütü kadar besleyici olmasa da ek gıdaların içeriğine de pek çok besleyici vitamin ve protein eklenmektedir.
Anne sütü alamayan bebeklerin özel ek gıdalar ile gelişim süreçleri desteklenebilmektedir. Elbette ki her şeyin doğalı çok daha sağlıklıdır. Fakat sütü gelmeyen annelerin daha da stres olmaması ve hem annenin hem de bebeğin sağlığının riske girmemesi adına geliştirilmiş ek gıdalar piyasaya sunulmaktadır.
Anne Sütünü Arttıran Besinler
Anne sütünün azalması durumunda bazı organik yollara ve besinlere başvurulabilmektedir. Anne sütünü arttırıcı besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- • Maydanoz
- • Ispanak
- • Isırgan
- • Kara lahana
- • Yulaf
- • Fesleğen
- • Maden suyu
- • Su
- • Tahin
- • Somon balığı
- • Bitki çayları
- • Çemen otu
- • Kuruyemiş
- • Kayısı
- • Kırmızı pancar
Bu besinler genel olarak anne sütünü arttırmak için en çok tüketilmesi önerilen besinlerdir. Özellikle yeşil yapraklı bitkilerin anne sütünü arttırmada etkisi son derece büyüktür. Bu besinlerin tüketilmesi hâlinde anne sütünde artış görülebilmektedir. Elbette ki doğal faktörler ve vücut içi hormon dengeleri de anne sütünün artmasında veya azalmasında etkili olabilmektedir.
Anne sütünün çok gelmesi durumunda bazen anneler sütü sağıp muhafaza etmeyi düşünebilmektedir. Bu durumlarda sütün doğru koşullarda saklanması, vitamininin ölmemesi adına son derece önemlidir.
Anne Sütünün Faydaları
Anne sütünün faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Her şeyden önce bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini bu süt sayesinde sağladığı bilinmektedir. İçeriğindeki vitaminler, proteinler ve hormonlar sayesinde bebeğin anne aracılığıyla bu doğal besine ulaşması mümkün olmaktadır.
Anne sütünün faydalı olabilmesi için emzirme ve sağılan sütü saklama aşamaları da çok önemlidir. Çocuğunu emzirirken sorun yaşamamak veya sağılmış sütü doğru bir şekilde saklamak bebek sağlığı için annenin dikkat etmesi gereken konulardır.
Anne sütünün sağlamış olduğu başlıca faydalar şu şekildedir:
- • Çocuğu solunum yolu enfeksiyonlarından korur.
- • Çene ve diş gelişimini sağlar.
- • Astım, alerji, çocuk diyabeti gibi kronik rahatsızlıklardan korunma sağlar.
- • Süt içeriğindeki demir oranı sayesinde kansızlık görülmez.
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Anne sütünü saklayabilmek için öncelikle gerekli ısı dengesini korumak gerekir. Doğru sıcaklıkta ve korunaklı bir şekilde sütün saklanması son derece önemlidir. Serin bir ortamda ve hava almayacak şekilde saklanan sütün daha sonraki süreçte doğru koşullarda oda ısısına getirilerek bebeğe içirilmesi mümkün olmaktadır.
Sütün besleyiciliği ve faydaları nedeniyle ziyan edilmemesi son derece önemlidir. Bu sebeple sütün doğru koşullarda saklanması da son derece önemlidir. Anne sütünün saklanması, bebeğin doğru bir şekilde emzirilmesi ve anne sütü hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olmak için size özel hazırlamış olduğumuz
Emzirme Danışmanlığı Eğitimi’mizi alabilirsiniz. Bu eğitimimizin yanı sıra
lohusalık döneminde ve hamilelik süresince alabileceğiniz diğer eğitimlerimiz şu şekildedir:
0 Yorum
Yorum Yapın