Adobe Indesign Nedir? Ne İşe Yarar?
  • Mert Aylanç
  • 0 Yorum
  • 22 Eylül 2022
  • 1475

Adobe Indesign Nedir? Ne İşe Yarar?

Görsel tasarımcıların en sık kullandıkları programlardan biri de Adobe Indesign. Adobe’un pek çok programının milyonlarca kullanıcısı olduğu biliniyor.


Görsel tasarımcıların en sık kullandıkları programlardan biri de Adobe Indesign. Adobe’un pek çok programının aktif olarak milyonlarca kullanıcısı olduğu biliniyor. Programlar görsel tasarım, grafik üzerine çalışan kişiler tarafından özellikle sık sık tercih ediyor. 

Özellikle tasarıma yeni başlamış kişilerin aklında “tasarım işlerimi nasıl yaparım” düşüncesi yer almaktadır. Adobe Indesign programı, mizanpaj işlerinizi en etkili şekilde yapabilmenize olanak sağlar. Adobe Indesign sayesinde kolaylıkla çoklu sayfa düzenleme imkanına erişmeniz mümkündür. 90’lı yıllarda geliştirilmiş olup günümüzde Adobe Illustrator, Adobe Premiere gibi Adobe programları ile satılmaktadır.


Adobe Indesign ile Neler Yapılır? 

Gelişmiş araç desteği ile Adobe Indesign, opaklık değerlerini ve daha pek çok parametreyi içerisinde bulundurur. Pek çok kişi Illustrator ve Indesign farkını merak eder. Bakıldığında Illustrator programında serbest illüstrasyonlar yapılır. Indesign ise çoklu sayfa tasarımında daha ciddi çizgileri oluşturmanıza imkan sağlar. 

Masaüstü yayıncılık için geliştirilen Indesign çoklu sayfaları düzenlemekte fonksiyonel bir program olarak öne çıkar. Dergi, katalog, kitap tasarımı gibi alanlardaki dizgi işleri Indesign üzerinden kolayca yapılır.


Adobe Indesign Avantajları Nelerdir? 



Adobe Indesign, mizanpaj başlığı altında değerlendirilen işleri düzenlemek için etkili olmaktadır. Dergi, katalog, kitap gibi dizgi alanlarında çoklu sayfa düzenleme ve tasarımları için Indesign kullanılır.


Uzantı Desteği

Adobe Indesign, sağlamış olduğu uzantı desteği sayesinde de sık tercih edilmektedir. Indesign; gerek Photoshop gerek Illustrator olsun Adobe programlarını, dosya formatlarını destekler. İçerisinde, bu programlarla iş birliği kurarak da çalışma sürdürmeniz mümkündür. Programları entegre şekilde kullanabiliyor olmak sağlanmış en büyük avantajlardandır.  

Indesign; gerek Photoshop gerek Illustrator olsun Adobe programlarını, dosya formatlarını destekler. İçerisinde, bu programlarla iş birliği kurarak da çalışma sürdürmeniz mümkündür. Programları entegre şekilde kullanabiliyor olmak sağlanmış en büyük avantajlardandır.  


Kullanım Kolaylığı

Kullanımının son derece kolay olması da önemli noktalardandır. Adobe Indesign, büyük-küçük baskı materyalleri üzerine çalışmak için kullanılır. Bunun yanında tekli sayfaların düzenlemelerini yapmak için de kullanılabilmektedir. Ayrıca bu uygulama üzerinden kartvizit tasarımı gibi farklı tasarım işleri de yapılabilmektedir.  


Hızlı ve Kullanışlı Arayüz

Hızlı işleyen ve kolay kullanılabilen bir program olması önemlidir. Arayüzününün çok yönlü ve kullanışlı olması da Indesign'ı ideal programlar arasına sokar.


Sık Kullanılan Adobe Indesign Kısayolları Nelerdir?


Adobe Indesign içerisinde belli başlı kısayolları kullanarak avantaj elde edebilirsiniz. Peki, nedir bu sık kullanılan kısayollar?

Adobe Indesign için kullanılabilecek olan kısayollar şu şekildedir:


  • ·         Seçim Aracı: (Windows) V, Esc / (Mac OS) V, Esc
  • ·         Doğrudan Seçim Aracı: (Windows) A / (Mac OS) A
  • ·         Seçim Aracı ve Doğrudan Seçim Aracı Arasında Geçiş: (Windows) Ctrl+Sekme / (Mac OS) Command+Control+Sekme
  • ·         Sayfa Aracı: (Windows) Shift+P / (Mac OS) Shift+P
  • ·         Aralık Aracı: (Windows) U / (Mac OS) U
  • ·         Kalem Aracı: (Windows) P / (Mac OS) P
  • ·         Bağlantı Noktası Ekle Aracı: (Windows) = / (Mac OS) =
  • ·         Bağlantı Noktası Ekle Aracı: (Windows) = / (Mac OS) = (sayısal tuş takımında)
  • ·         Bağlantı Noktası Sil Aracı: (Windows) - / (Mac OS) -
  • ·         Yön Noktası Dönüştürme Aracı: (Windows) Shift + C / (Mac OS) Shift + C
  • ·         Yazım Aracı: (Windows) T / (Mac OS) T
  • ·         Yola Yazma Aracı: (Windows) Shift+T / (Mac OS) Shift+T
  • ·         Ölçek Aracı: (Windows) S / (Mac OS) S
  • ·         Yamultma Aracı: (Windows) O / (Mac OS) O
  • ·         Serbest Dönüştürme Aracı: (Windows) E / (Mac OS) E
  • ·         Damlalık Aracı: (Windows) I / (Mac OS) I
  • ·         Ölçü Aracı: (Windows) K / (Mac OS) K
  • ·         Degrade Aracı: (Windows) G / (Mac OS) G
  • ·         Makas Aracı: (Windows) C / (Mac OS) C


Adobe Indesign’i Rakiplerinden Ayıran Özellikleri Nelerdir? 

Adobe Indesign'ı rakiplerinden ayıran özelliklerini şu şekilde ele alabiliriz:

  • ·         Çoklu sayfalarda baskı alabilirsiniz.
  • ·         Illustrator'un aksine sayfa düzenini otomatik oluşturabilirsiniz.
  • ·         Web sitesi tasarlayabilirsiniz.
  • ·         Animasyonlu sunum yapabilirsiniz.
  • ·         Tasarımlarınızı dijital üzerinden sunabilirsiniz.
  • ·         Hızlı bir şekilde çalışmalarınızı alabilirsiniz.

Bu özellikler sayesinde Adobe Indesign muadilleri arasında sıyrılıp öne çıkmaktadır.


Adobe Indesign Sistem Gereksinimleri Nelerdir?


Indesign Server Ekim 2022 sürümünü kullanabilmek için;

  • ·         Çok çekirdekli Intel işlemciye veya AMD Athlon® 64 işlemciye,
  • ·         Windows Server 2016, Windows Server 2019 ve Windows Server 2022 işletim sistemine,
  • ·         Minimum 8 GB RAM'e,
  • ·         Kurulum için 3 GB kullanılabilir sabit disk alanına,
  • ·         32 bit Video Kartı'na ihtiyaç duyulur.

Adobe Indesign sistem gereksinimleri karşılanmadığında doğru çalışmama gibi tepkimeler verebilmektedir. 


Adobe Indesign Aylık ve Yıllık Ücretleri Nelerdir?

Indesign, yıllık anlaşma ile her ay ödenmesi durumunda aylık 132,16 TL ödeme ile kullanılır. Tek bir aylık üyelik için ise 197,06 TL ödemek gerekir. 

Peşinen yıllık alınmış üyelik seçeneği ise daha uyguna, indirimli olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Yıllık üyeliğin peşin alınması halinde 1500,96 TL ödeme ile yıl boyu kullanım hakkı tanınmaktadır. Adobe Indesign ücreti istenilen paket içeriğine bağlı olarak ödenip kullanıma açılabilir.


Adobe Indesign’ın Bilinmeyen 5 Özelliği

 Adobe Indesign tasarımcılar tarafından sıklıkla kullanılan ama ilk kez duyanların ne olduğunu merak ettiği bir programdır. Bu programın pek bilinmeyen bazı özelliklere de sahip olduğu bilinmektedir. Adobe Indesign özellikleri şu şekildedir:


  • 1- Çoklu Sayfalarda Baskı Almak


Adobe Indesign’ın temel mantığı çoklu sayfalarda çalışma sergilemek üzerinedir. Bu uygulama içerisinde gazete, dergi gibi çok sayfalı baskılar hazırlanabilmekte. Programda verilen bir hata sonucunda program çökse dahi tasarımınızın korunduğunu biliyor muydunuz? Indesign üzerinde çoklu sayfaları düzenleyerek hızlı mizanpaj kolaylığına sahip olabilirsiniz.


  • 2- Data Merge

Indesign data merge’ü sayesinde, farklı kartvizit bilgileri içeren tasarımlarda zorluk çekmezsiniz. Kolonlar hâlinde Word, Excel dosyasıyla kişi bilgilerini bulundurup otomatik ekleyebilirsiniz. Tasarımınız içerisine bu bilgiler hızlıca yerleşeceği için de saniyeler içerisinde baskıya hazır tasarımınıza ulaşabilirsiniz. 


  • 3- Web Sitesi Tasarlamak

Indesign üzerinden web sitesi tasarlanır mı hiç? Diyenleri duyar gibiyim. Evet, tasarlanır! Indesign içerisinde interaktif seçenekler ile bir web sitesi oluşturmanız mümkün. Dahası da var! Sitenize yönlendirme yapılabilecek butonları bile bir slider ile ekleyebilirsiniz! 


  • 4- Animasyonlu Sunum Yapmak

Beklenmedik bir bilgi daha! Indesign içerisinden animasyonlu sunum yapmanız da mümkün! Sunumlarınızın powerpoint formatında, donuk olmaması için, Indesign’ı kullanabilirsiniz! 

Indesign içerisindeki buton tetikleyicilerini kullanıp animasyonu sayfa içerisine ekleyebilirsiniz. Üstelik sunumunuzu CC’a yükledikten sonra kopyaladığınız linkle tüm tarayıcılar içerisinde gösterebilirsiniz. 


  • 5- Tasarımlarınızı Dijital Üzerinden Sunmak

Tasarımlarınızla ilgili görüşleri bilmek; dijital ortam üzerinden sunabilmek ister miydiniz? Baskı dosyasında birkaç yönlendirme butonu ile interaktif pdf oluşturarak bu mümkün!

Ses, video oynatmaya izin veren pdf’ler sayesinde etkileşimli pdf’lerinizle genel proje tanıtımı yapacaksınız! Doküman kaydetme sırasında interaktif pdf seçeneği ile de avantaj elde etmeniz mümkün! Normalde GB’lar sürecek ve büyük alan kaplayacak bir dosya yerine MB’lara sığdırılmış bir dosya elde edebileceksiniz.  


Sonuç

Sonuç olarak Indesign'ın sık kullanılan bir program olduğu görülür. Bu programı etkili bir şekilde kullanabilmek ve daha fazla bilgi edinebilmek için de eğitim alınabilir. 

Bu programda ustalaşmak için siz de Adobe Indesign üzerine eğitimler alabilirsiniz.


Sık Sorulan Sorular

Adobe Indesign'a dair pek çok konu hakkında sık sık araştırma yapılmaktadır. Bu noktada özellikle şu soruların yanıtının arandığını görebilmek mümkündür: 


Adobe Indesign Ücretli Mi?

Adobe Indesign pek çok kişinin kullanmak istediği ve sıklıkal ücretli olup olmadığını araştırdığı bir programdır. Indesign'ı kullanabilmek için belirli ücretler ödemek gerekir. Aylık veya yıllık bazda ödeme gerçekleştirilerek uygulama kullanılabilir. 

Bazı kişiler yasal olmayan yollardan da bilgisayarlarına bu programı kurabilmektedir. Fakat lisanssız ürünlerin oluşturacağı riskleri gözeterek lisanslı ürünü alıp ücreti mukabilinde kullanmak daha sağlıklıdır. 


Indesign mı Illustrator mu? 

Indesign mı yoksa Illustrator mu sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Bunun nedeni her iki programında farklı alanlar özelinde rahatlık sağlamasıdır. Adobe bünyesinde olan programların çeşitli alanlarda çalışmaya olanak sağlaması çok yönlülüğü destekler. 

Indesign, özellikle mizanpaj alanında ve mimarların kullanımına uygundur. Dergi, kitap baskılarında sayfa otomatik düzeni oluşturulması sayesinde de avantaj sağlar. Illustrator ise daha soyut, daha serbest çalışmaların yapılabildiği bir alandır. 


Adobe Indesign Eğitimi

Siz de bu programa hakim olmak ve kendinizi bu alanda geliştirmek için mutlaka Adobe Indesign Eğitimi'mize katılın. Bu eğitim sayesinde siz de artık Indesign'a tam hakim olacaksınız. Haydi, durmayın!

Sosyal Medyada Paylaşın

0 Yorum

Yorum Yapın

Yorum yapabilmek için oturum açmanız gerekmektedir.