Blog

En Temel Anlamda Kişisel Gelişim Nedir?

Gelisim_Nedir
Kişisel Gelişim

En Temel Anlamda Kişisel Gelişim Nedir?

En Temel Anlamda Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, kendimizi ve dünyayı nasıl gördüğümüzde derin pozitif ve kalıcı bir değişim sağlayabilen güçlü bir süreçtir. Kişisel gelişim ile pek çok yetkinliğinizin farkına varabilirsiniz.

Kişisel gelişim sizdeki potansiyel gücü ortaya çıkarabilir ve hedeflerinize ulaşmaya yardım eder.

Kişisel gelişim, bilim adamları, akıl hocaları, meslektaşlar hatta aile üyeleri tarafından sıklıkla kullanılan bir slogandır.

 

Ancak günlük ortamda tam olarak ne anlama gelir?

Kişisel gelişim, yetenekleri, potansiyeli, istihdam ve hatta zenginliği geliştirmek için tasarlanmış faaliyetlere atıfta bulunan bir deyimdir.

Kendinizi geliştirmek için bilinçli olarak çaba gösterdiğiniz her an, kişisel gelişime katılıyorsunuz demektir.

Kişisel gelişimin önemi küçümsenemez. Çünkü bireylere kendilerinin en iyi versiyonları olmalarını sağlar. Onlara herhangi bir durumda ilerlemek için gerekli becerileri ve güveni verir.

 

 

Gelişim kişinin kendini gerçekleştirmesi ile anlamlı hale gelir. Eğitim kutusu sizlerin her anlamda kişisel gelişimlerini önemsemektedir. Birbirinden benzersiz gelişim eğitimlerine linkten ulaşa bilirsiniz.

Eğitimleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bize +90 216 606 6972 numaralı telefonumuzdan araya bilirsiniz

 

Kişisel gelişim için neler yapılmalı?

Kişisel gelişim becerinizi, ders almak ve çevrenizdeki insanlardan öğrenmek gibi çeşitli şekillerde geliştirme imkanınız vardır.

İşte kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak yedi strateji:

  1. Korkularınızla yüzleşin

Risk almaktan korkuyorsanız, iyi kararlar almanıza ve özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bir akıl hocası bulun. Utangaçsanız, bir sohbet başlatmayı veya bir resepsiyonda veya atölyede kendinizi yeni insanlarla tanıştırmayı deneyin.

  1. Kitap okumak

Okumak, bilginizi ve kelime dağarcığınızı genişletme imkanınız olur. Ayrıca zihninizi harekete geçirebilir ve eleştirel düşünme becerinizi de geliştirebilir. Günde en az bir eğitici veya motive edici makale veya ayda bir kitap okumayı deneyin.

  1. Yeni bir şeyler öğrenin

İster kendiniz yapın, ister bir sınıfa kaydolun, yeni bir beceri veya konu öğrenin. Girişimcilik veya sosyal medya pazarlaması gibi mesleki gelişim konularında bir web semineri izlemeyi düşünün.

  1. Geri bildirime açık olun

İyileştirmenin yollarını bulmak için olumlu yorumlarını ve yapıcı eleştirileri kullanın. Bazen farklı bir bakış açısı elde etmek için dışarıdan, tarafsız bir görüşe ihtiyacınız vardır. Geri bildirim almak ve uygulamak her zaman kişisel gelişimde önemi çok büyük bir detaydır.

Birçok insanla etkileşim kurarak yeni fikirler öğrenebilir ve farklı kişilik tipleriyle nasıl iletişim kuracağınızı belirleye bilirsiniz. Gelişim kalıtım ve çevrenin katkıları ile şekillenebilir. Unutmamak gerekir ki gelişim bir bütündür.

  1. Günlük tutun

Her gün veya her hafta bir günlük yazmak, öz farkındalık kazanmanıza ve son olaylar,

kararlar ve konuşmalar üzerinde düşünmenize yardımcı olabilir. Hayatınızdaki kritik dönemin ve bu dönemi nasıl başardığınızı ileride notlarınızı okuyarak anımsaya bilirsiniz.

  1. Bir akıl hocası bulun

Kişisel gelişim becerinizi geliştirmenin yollarını belirleme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa bir akıl hocasıyla konuşun. Kişisel gelişimin birey in çabaları ile doğru orantılı olduğu yadsınamaz . Ancak her zaman bir akıl hocasından ikinci görüş alarak ilerlemek size kendinizi gerçekleştirme anlamında yardımcı olur.

 

İşyerinde kişisel gelişim becerileri

Kişisel gelişim becerileri hayatınızın her alanında faydalanma imkanınız var. Her bireyin gelişim hızları farklıdır. Unutmamak gerekir ki gelişim baştan aşağı doğrudur.

Bu özel uygulamalar işyerinde faydalı olabilir ve kariyerinizde ilerlemenize yardımcı olabilir:

Aktif bir dinleyici olun. İyi bir iletişimci olmanın bir parçası da diğer insanların ne söylediğine dikkat etmektir. İş arkadaşlarınızı ve müşterileri söylediğini anlamaya odaklanın, böylece bu bilgileri hatırlayabilir ve iyi yanıt verebilirsiniz. Telefon görüşmelerinden iş görüşmelerine kadar etkili ve profesyonel dinleme ve iletişim becerilerini kullanın.

Başkalarıyla iyi çalışın. İyi insan becerileri sizi değerli bir ekip üyesi yapar. Başkalarıyla işbirliği yapabilmeli ve başkalarını motive etme imkanı bulabilirsiniz.

 

Bilişsel Gelişim Nedir? Bilişsel Gelişim Ne Demek?

Bilişsel gelişim, insanların bilgiyi edinme, organize etme ve kullanmayı öğrenme sürecidir. Makale, bilişin önemli bir değişime uğradığı çocukluk dönemine odaklanmaktadır.

Bilişsel gelişimin iki yönünü tanımlar: “ne gelişir” veya bilginin içeriği

ve “bilgi nasıl gelişir” veya bilişsel değişime katkıda bulunan süreçler.

“Neyin geliştiği”nin tanımı, bilgiyi organize etmek için kullanılan zihinsel gruplamalar olan kavramlara odaklanır. “Bilginin nasıl geliştiği” bölümü, hafızanın, problem çözmenin, akıl yürütmenin ve yürütme işlevinin gelişimini açıklar.

 

Bilişsel Gelişim Kuramı Nedir?

Bilişsel gelişim teorisi, çocuk gelişimi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Jean Piaget tarafından önerildi. Piaget’nin araştırması, kendi dönemindeki popüler davranışçılık hareketiyle çatıştı.

Bir çocuğun pasif bir bilgi alıcısı olduğu ve gelişimlerinin ödüller ve

cezalarla yönetildiği şeklindeki davranışçı düşünceye karşı çıktı.

Ona göre çocuklar kendi anlayışlarını oluşturmaya aktif olarak katılırlar.

Bu, gözlem yoluyla, hem iç hem de dış mekanlarda oyunlar gibi

fiziksel aktiviteler ve diğer insanlarla etkileşim yoluyla yapılır.

Evrimsel biyoloji ilkelerinin, teorisinin gelişmesinde de Piaget’i etkilediği söyleniyor.

 

Gelişim Psikolojisi Nedir?

Gelişim psikolojisi, yaşam boyunca büyümeyi, değişmeyi ve tutarlılığı açıklamayı amaçlayan bilimsel bir yaklaşımdır. Gelişim psikolojisi, bir kişinin hayatı boyunca düşünme, hissetme ve davranışın nasıl değiştiğini inceler. Gelişimin kritik dönemleri vardır. Gelişim psikolojisi sayesinde bu dönemler daha net yorumlanabilir.

 

Motor Gelişim Nedir ?

Motor gelişim, bir çocuğun hareket kalıplarını ve becerilerini geliştirme veya edinme şeklini açıklamak için kullanılan bir terimdir.

Motor gelişim olgunlaşmanın bir sonucudur, uygulamanın değil. Motor beceriler tipik veya öngörülebilir bir yörüngede gelişir; her biri bir sonrakinin üzerine bina olacak şekilde sıralıdırlar. Motor gelişimi “sürekli bir modifikasyon sürecidir”.

 

Sosyal Gelişim Nedir ?

İçinde yaşamaya değer barışçıl bir toplum, fırsat eşitliği, dayanışma ve katılım gibi temel sosyal politika değerlerine dayanır. Toplumdaki uzun vadeli sosyal politika yatırımları, sürdürülebilir kalkınmayı ve ekonomik büyümeyi teşvik eder. Eğitim, sağlık ve sosyal koruma sistemleri, insanlara kendi kaynaklarından gelişme ve bağımsız yaşama fırsatı sunar. Dahası – eğitim ve sağlık insan haklarıdır.

Eğitim, kalkınmanın güçlü bir itici gücüdür. Okul öncesi, temel eğitim ve üniversite eğitiminde örgün ve yaygın eğitimi destekliyoruz. Gençlerin potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmak için, gençliğin ekonomik ve sosyal entegrasyonu ve güçlendirilmesi için konseptler geliştiriyoruz.

 

Gelişim İlkeleri Nedir ?

Büyüme ve gelişme süreci ardışık ve öngörülebilirdir ve artan karmaşıklıkta belirli bir sırayı takip eder.

Yürümeye başlayan bir çocuğun yürümeyi öğrenmesi bu sürecin iyi bir örneğidir.

Yürüme süreci öğrenilmeden önce temel bacak hareketlerinden emeklemeye ve ayakta durmaya kadar belirli bir sırayla gerçekleşir. Süreç tahmin edilebilir ve zaman içinde ilerleyicidir. Büyüme ve gelişme yetişkinlikte de sona ermez. Bir insanın büyümesi ve gelişmesi bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik, yaşlılık ve ölümle sona erer.

Gelişim psikolojisinde insan büyümesini ve gelişimini açıklayan birkaç ilke vardır.

Bu ilkelerin birkaç örneği, süreklilik, bütünleşme, tekdüzelikten yoksunluk ve karşılıklı ilişki ilkelerini içerir. Süreklilik ilkesi, büyüme ve gelişmenin sürekli olduğunu ifade eder.

Entegrasyon ilkesi, öğrenmenin parçalar halinde gerçekleştiğini ve öğrenilenlerin daha sonra bir bütün olarak birleştiğini anlatır.

 

 

Kategoriler

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare